Šport
13 ogledov

Napad na kolajno

Matjaž Markič bo na 50 metrov prsno branil bronasto kolajno. Žurnal24 main
Osvojiti 20. odličje na evropskih prvenstvih v velikih bazenih je cilj slovenskih plavalcev na prvenstvu v Eindhovnu, ki se bo končalo v ponedeljek. Prvi, ki bi lahko bil kos tej nalogi, je Matjaž Markič.
 

Največji uspehi

Borut Petrič je edini Slovenec, ki je na evropskih prvenstvih v 50-metrskih bazenih osvojil zlato kolajno. Prvi je bil na 400 m prosto leta 1981 v Splitu. Madrid 2004 je bilo najuspešnejše EP v velikih bazenih za Slovence, saj so osvojili kar pet kolajn (dve Anja Čarman, eno pa Alenka Kejžar, Anja Klinar in Matjaž Markič).

Koprčan Matjaž Markič bo v nedeljo branil bronasto kolajno na 50 metrov prsno, ki jo je osvojil že na prejšnjih prvenstvih v Budimpešti leta 2006 in Madridu 2004. V ponedeljek pa bodo vse oči uprte v Saro Isakovič, ki se bo za najvišja mesta borila na 200 metrov delfin. Trenutno najboljši slovenski prsaš je bazen na Nizozemskem že preizkusil, saj je na 100 metrov osvojil 13. mesto, za svojim rekordom pa zaostal za dobre pol sekunde. Na pol krajši razdalji, na kateri ima peti prijavljen izid, ima seveda višje cilje. "Pred dvema letoma sem v Budimpešti branil kolajno iz Madrida in tudi tokrat jo grem branit," je samozavestno napovedal 25-letni plavalec. Isakovičeva pa bo poskušala izboljšati svoj najboljši izid iz madžarske prestolnice, ko je bila osma na 200 metrov prosto. Blejka je v odlični formi, kar dokazuje že ves teden z novimi državnimi rekordi. V svoji paradni disciplini na 200 metrov delfin ima kar tretji prijavljen izid. "To je res, toda nekatere plavalke pred velikimi tekmovanji ne nastopajo. Bo zelo pestro, osebno pa si želim odplavati nov državni rekord," je skromno napovedala Isakovičeva, ki bo v nedeljo nastopila v kvalifikacijah in polfinalu, v ponedeljek pa še v finalu.

Mankoč skriti adut
V Eindhoven je odpotoval tudi Peter Mankoč, ki bo nastopil le na 100 metrov delfin. Kvalifikacije in polfinale so bile na sporedu v soboto, finale pa v nedeljo. Ljubljančan ima v tej disciplini četrti prijavljen čas, a njegova naloga ne bo lahka. Na prvenstvo je namreč pripotoval neposredno z višinskih priprav, saj vrhunec forme načrtuje za aprilsko svetovno prvenstvo v Manchestru v 25-metrskih bazenih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.