Šport
53 ogledov

Napovedovalec zna tudi slovensko

ergo arena gdansk EPA
Uradni napovedovalec na tekmah EP v rokometu v Gdansku govori 13 različnih jezikov, med katerimi je tudi slovenščina.

Španski napovedovalec Luiz Torres je pravi poliglot. Štiridesetletnik, ki med evropskim prvenstvom skrbi za obveščenost obiskovalcev ERGO arene v Gdansku, poleg maternega jezika govori še nemško in francosko, za nameček pa se lahko pohvali s znanjem švedščine, estonščine in slovenščine.

''Vedno so me zanimali tuiji jeziki. Imam dobro uho. Na potovanjih sem se veliko naučil,'' je povedal Torres, ki se z napovedovanjem športnih dogodkov ukvarja od leta 1998.

''Do tega trenutka sem bil napovedovalec na 659 športnih prireditvah, vključno z olimpijskimi igrami, poleg rokometa pa sem delal v atletiki, plavanju, odbojki, odbojki na mivki in nogometu. Vedno sem imel rad šport, saj ljudi iz različnih kultur združuje na način, ki nima primere,'' je dodal Španec.

V preteklosti je dvakrat delal na svetovnem prvenstvu v rokometu, letos pa se je prvič udeležil tekmovanja stare celine. ''To je moj prvi EHF Euro, dvakrat pa sem delal na SP in Final Four turnirjih,'' je povedal Torres. Poleg napovedovanja med njegove delovne naloge sodi izbira glasbene podlage. 

''Težko je ostati osredotočen na dogajanje na igrišču in skrbeti za glasbo, a meni uspeva. Izbiram glasbo, ki se mi zdi primerna trenutku. Za napovedovalca je ključnega pomena, da najde komentarje in glasbo, ki ustrezajo trenutku. Na primer, če igralec leži na tleh v bolečinah, ne moreš vrteti vesele glasbe. To je samo eno osnovno pravilo, seveda jih je še več,'' je pojasnil Španec.

''Po mojem mnenju je naloga napovedovalca, da gledalcem sporoča, kaj se dogaja na igrišču. Da govori o igralcih in tekmi, ne pa o vsem drugem,'' je povedal Torres in dodal, da je zadovoljen z vzdušjem v ERGO areni.

''Vzdušje na prizorišču je za napovedovalca bistvenega pomena. Moram reči, da sem zadovoljen. Številni danski in madžarski navijači so ustvarili dobro atmosfero in lepo je bilo videti toliko poljskih navijačev, čeprav njihova ekipa ne igra v Gdansku. Dan po prvi tekmi so me na ulici prepoznali navijači: 'Hej, ali nisi ti napovedovalec?' To so izkušnje, ki delajo ta poklic tako lep,'' je zaključil Španec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.