Šport
3 ogledov

Napredek za večjo varnost

Skakalec ima na odskočni mizi le 150 milisekund časa, da ujame optimalen odskok. Žurnal24 main
Kljub vse daljšim poletom je varnost na smučarskih skakalnicah vse boljša, trdijo v FIS. Slednja bo v prihodnje spet podeljevala mali kristalni globus za najboljšega v smučarskih poletih.
 

Preberite še

Slovenskiskakalci predstavili cilje pred sezono

Tveganje za poškodbo na tekmi v smučarskih skokih je (kljub številnim poletom preko 100 metrov v sezoni in na največjih tekmah tudi preko 200 metrov) le nekaj promilov, je na kongresu novinarjev nordijskega smučanja povedal tekmovalni direktor v smučarskih skokih Walter Hofer. Slednji je razkril, da FIS že dolga leta z izboljševanjem pogojev na skakalnicah in omejevanjem opreme zmanjšuje število poškodb pri skokih. Tehnične novosti so po Hoferjevem mnenju prinesle velik napredek, zato FIS seveda vztrajno nadaljuje z analizami skokov in ustvarjanjem najboljših možnih pogojev za nastopajoče. Kako natančne so analize, pove denimo podatek, da ima skakalec na odskočni mizi le 150 milisekund časa, da ujame optimalen odskok.

 

Za skupno zmago le ura skokov

Vrhunski smučarji skakalci, ki se borijo za končno zmago v svetovnem pokalu, v letu dni opravijo manj kot eno uro neto skokov. Ker skakalec v sezoni na vseh treningih in tekmah skupaj poleti 100 kilometrov, hitrost leta  pa je običajno nekaj čez 100 kilometrov na uro, sami poleti po zraku trajajo nekaj manj kot eno uro.

Zanimiv je tudi razvoj pri moštvih. "Skakalnica je za vse enaka. Omejili smo prepustnost oblačil in določili dolžino smuči. Edini odprt dejavnik je trenutno območje vezi in čevljev in prav temu elementu trenutno posamezne reprezentance posvečajo velik poudarek," je na Forumu Nordicumu povedal Hofer. FIS pa trenutno preučuje predvsem možnost, da se na vseh skakalnicah uvede tako imenovani vetrolov oziroma mreža, ki bi preprečila nevarnost sunkov vetra na tekmah. Med novostmi v svetovnem pokalu smučarskih skokov je Hofer razkril, da bo FIS v bodoče spet podeljevala mali kristalni globus za najboljšega v sezoni v smučarskih poletih. Večjih sprememb pri smučarskih skokih in nordijski kombinaciji v sezoni 2008/09 ni, ena med njimi pa je ta, da bo dozdajšnji svetovni pokal B v nordijski kombinaciji nosil naziv celinskega pokala.

Prihodnje leto se bo v nordijski kombinaciji preizkusil tudi nov modus tekmovanja z enim skokom in nato le še 10-kilometrskim tekom, ki ga je FIS testirala poleti. Odslej bo v svetovnem pokalu lahko nastopala le ena štafeta, nekaj pa je tudi sprememb pri kvotah nastopajočih tekmovalcev glede na nastopajočo državo in nekaj manjših sprememb pri vrednotenju zaostanka v teku po opravljenih skokih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.