Šport
15 ogledov

Naši paraolimpijci v boj za kolajne

Paraolipijske Reuters
Z današnjim dnem se nadaljuje poletni športni festival v britanski prestolnici še s paraolimpijskimi igrami. Največje tekmovanje za športnike invalide bo potekalo do 9. septembra, na njem pa bo nastopilo tudi 22 Slovencev.

Slavnostno odprtje so zasnovali pod geslom Razsvetlitev; tudi ob sodelovanju slavnega znanstvenika Stephena Hawkinga, ki je vse opozoril, da je treba gledati v nebo in vesolje in ne v tla, so režiserji prireditve pokazali na znanstveni napredek, simbolično predstavili nekaj največjih dosežkov na tem področju, obenem pa poudarili moč volje. Že na začetku so sredi stadiona med točko, poimenovano Veliki pok, spustili polkroglo v obliki našega planeta kot simbolično središče dogajanja na prireditvi.

Sledil običajni mimohod

Sledil je mimohod športnikov iz 160 držav udeleženk. Na igrah sodeluje 4200 športnikov, slovensko ekipo pa je na stadion popeljala namiznoteniška igralka Mateja Pintar; čeprav jo že v četrtek čaka prva tekma na igrah, je vseeno sprejela čast nosilke zastave, a se je takoj po slavnostnem mimohodu vrnila v olimpijsko vas. Drugi športniki so ostali ter tako kot njihovi sotekmovalci in gledalci na povsem polnem olimpijskem stadionu uživali v programu.

Ta je bil barvit in raznolik, poln svetlobnih učinkov, vratolomnih točk z akrobati in z glasbenimi vložki. V formalnem delu pa je bilo vse tako, kot mora biti in kot je tudi na olimpijskih igrah: protokol seveda zahteva prihod paraolimpijske zastave, paraolimpijskega ognja in govor gostitelja. Tudi te igre je odprla kraljica Elizabeta II., navzoče pa sta pozdravila še predsednik Mednarodnega paraolimpijskega komiteja Phillip Craven in vodja londonskega organizacijskega odbora olimpijskih in paraolimpijskih iger Sebastian Coe.

"Paraolimpijske igre v Londonu 2012 so uradno odprte," je nekaj čez polnoč po slovenskem času dejala kraljica in si prislužila gromek aplavz ob znaku za začetek desetdnevnega festivala športa invalidov.

Slovenci imamo 22 predstavnikov

Slovenija ima na londonskih igrah 22 aktivnih udeležencev. Merili se bodo v šestih panogah, slovenske barve pa bodo branili atleti Tanja Cerkvenik, Jože Flere, Tatjana Majcen Ljubič in Henrik Plank, kolesar Roman Pongrac, namiznoteniški igralki Andreja Dolinar in Mateja Pintar, plavalec Darko Đurić, strelci Damjan Pavlin, Franc Pinter in Franček Gorazd Tiršek ter odbojkarice Alenka Iršič, Anita Goltnik Urnaut, Bogomira Jakin, Danica Gošnak, Jasmina Zbil, Lena Gabršček, Marinka Cencelj, Regina Roudi Terbuc, Saša Kotnik, Štefka Tomič in Suzana Ocepek.

Športniki iz Slovenije imajo bogato zgodovino nastopov in uspehov na igrah. Še v časih nekdanje skupne države so se Slovenci teh tekmovanj udeleževali od leta 1972 in na njih tudi takrat že osvajali medalje. Odkar je Slovenija samostojna, pa je sodelovala prav na vseh igrah od leta 1992, v Barceloni, Atlanti, Sydneyju, Atenah in Pekingu.

Srečo jim je zaželel tudi Janša

Športnikom v Londonu je danes čim boljše nastope na igrah zaželel tudi predsednik vlade Janez Janša. V današnji poslanici paraolimpijcem je med drugim zapisal, da bomo v Sloveniji s ponosom pozdravili vse športnike, ki bodo v Londonu zastopali slovenske barve. Poudaril je, da je to zanje velik dan, in zapisal, da so prav vsi, ki se bodo v teh dneh borili v Londonu, dokaz, da zmaga le tisti, ki upa in ki se bori, ter da so takšna prepričanja ista, kot jih v teh negotovih časih potrebujemo vsi skupaj, tudi kot narod.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.