Šport
32 ogledov

Naslednja postaja − univerza Ohio State

Mladi Ptujčan navdušuje pri svojih 19 letih. (Foto: Marjan Rola)
1/5
Marjan Rola
Slovenski tenisač Blaž Rola je v zadnjih tednih opozoril nase z nekaj izvrstnimi rezultati na turnirjih serije Futures. Ptujčan je pri 19 letih že na 490. mestu lestvice ATP. Izkušnje namerava poiskati v ZDA.
Sem bolj defenziven igralec, vendar pa vedno bolj silim k temu, da bi igral agresivno, več prihajal k mreži.
Blaž Rola

Kdo oziroma kaj je zaslužno za to, da ste v zadnjem času nanizali toliko dobrih rezultatov?
Mešanica vseh stvari. Od treningov na TK Branik skupaj s trenerjem Danielom Šantlom, kondicijskih treningov na Ptuju z Gorazdom Rajherjem pa do psihične priprave. Manjkala je le še ena iskrica, ki se ni pojavila v obdobju zimske sezone. K vsemu skupaj so na koncu pripomogle še priprave na nastop v Davisovem pokalu skupaj z reprezentanco. Slednje je bila odskočna deska za zadnja dva turnirja.

Prosim, zaupajte svoj koledar do konca sezone. Se nameravate udeležiti tudi kakšnega turnirja serije challenger?
Najprej imam v planu tri turnirje serije Futures, naslednji teden v Novem Sadu, potem v Avstriji in čez tri tedne v Italiji. S sponzorji se trenutno dogovarjam, da bi mi omogočili “wildcard” za katerega izmed turnirjev serije challenger, drugače pa bom verjetno poskusil v kvalifikacijah. Zdaj je pravi trenutek, glede na dobro formo in visoko motivacijo. Moram potrkati na les, trenutno niti ni težav s poškodbami.

Morda veste, koliko denarja je treba odšteti za pridobitev posebnega povabila na takih turnirjih?
Za challengerje vam ne morem povedati. Za Futures se govori, da naj bi vsota znašala 10 % nagradnega sklada, torej tam nekje med 1000 in 1500 ameriških dolarjev. Svoje potem opravijo še zveze in poznanstva.

Se že veselite challengerja v Ljubljani, kjer boste najverjetneje dobili priložnost?
Moj nastop je pod vprašajem, saj intenzivno razmišljam, da bi odšel v Združene države Amerike na kolidž.

Vzornik: Federer!
Blažev vzornik je Švicar Roger Federer, s katerim se je skupaj fotografiral predlani na OP Avstralije. Spominek si je 19-letnik nastavil kot profilno sliko na socialni mreži Facebook.

Povejte, prosim, kaj več o tem.
Razlog ni toliko šolanje kot pa sam tenis. Tam bi imel zelo dobre pogoje za delo. Potrebujem igre in treninge na trdi podlagi, česar tukaj v Mariboru žal ni. Izpolnjene imam že vse formularje za odhod na Univerzo Ohio State. Do konca leta sem si zadal cilj priti do okoli 300. ali 350. mesta na svetu. Če cilj dosežem, bom močno razmislil o Ameriki in se morebiti odločil za neko drugo pot, v nasprotnem primeru pa prva opcija ostaja. Gre bolj za rezervo kot fiksno odločitev.

Katera podlaga vam najbolj odgovarja?
Pesek, ampak to samo zato, ker na ostalih površinah nisem preigral dovolj tenisa. Ko sem igral mladinski turnir v Wimbledonu, mi je bilo resnično všeč in bi se na travo nekoč rad vrnil.

Ste uspeli pridobiti kakšnega konkretnega sponzorja?
Oblači me znamka NES, prva konkretnejša podpora je prišla s strani prevozniškega podjetja Veolia Transport. Igram z loparjem znamke Wilson, a za teniško opremo pogodbe še nimam podpisane.

V katerem elementu igre se trenutno počutite najmočnejšega?
Vsekakor na forhend udarcu, gibanju, torej v fizični pripravljenosti. Bom pošten in povedal še svojo šibko točko – to je začetni udarec. Ne bi rekel, da je slab, ampak za mojo višino 191 cm bi servis lahko bolje izkoristil. Tudi zato razmišljam o odhodu v ZDA. Prepričan sem, da bi tam napredoval v svoji igri na hitri podlagi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.