Šport
4 ogledov

Naslednji cilj je Španija

Tako se je Contador razveselil zmage v skupnem seštevku.
1/30
Žurnal24 main
Zmagovalec dirke po Italiji je Alberto Contador. Madridčan je s tem uspehom prekinil niz italijanskih zmag in še enkrat več dokazal, da je izjemen talent. Lahko zdaj dobi še dirko po Španiji?
 
 

V vzponih počne to, kar sem do zdaj opazil samo pri Lanceu Armstrongu.

Johan Bruyneel

 
Prvič na dirki po Italiji . Prvič po velikem Miguelu Indurainu . Prvič po 12 letih so bili domači aduti premagani. Te besede so namenjene enemu in edinemu. Namenjene so kolesarskemu junaku zadnjih treh tednov Albertu Contadorju . Španec je dokazal, da je trenutno eden največjih, če ne celo največji talent v kolesarski karavani, svoje sposobnosti pa je po zmagi na lanskem Touru unovčil še na italijanskem krogu. "Ne morem reči, če je boljši kot Lance Armstrong, je pa res, da v vzponih počne to, kar sem do zdaj opazil samo pri Lanceu," je priznal vodilni mož Astane Johan Bruyneel .

Preživel krvni strdek
Alberto Contador Velasco
je profesionalno kariero začel leta 2003 pri ekipi ONCE-Eroski . V prvi sezoni je dobil vožnjo na čas na dirki po Kataloniji, naslednjo sezono pa je hudo zbolel. Zdravniki so mu odkrili krvni strdek v možganih in Španec je moral na tvegano operacijo. V kolesarsko karavano se je vrnil leta 2005, oblekel pa je dres Liberty Segurosa. Takoj je začel zmagovati, dobil je tudi dirko po Kataloniji , po Baskiji je bil tretji, po Romandiji pa četrti. Na Touru je bil tretji najboljši med mladimi kolesarji. Naslednjo sezono se je pripravljal za nastop na dirki po Franciji , vendar je moral zaradi vpletenosti njegove ekipe v dopinško afero Operacion Puerto z dirke oditi še preden je sploh startal.

Lani je dobil Tour de France, letos pa zmage ne bo mogel braniti. © Action Images

 
Discovery Channel
Leta 2007 je šele v sredini januarja našel novo ekipo, in sicer Discovery Channel . Vodstvu se je za zaupanje zahvalil z zmago na dirki Pariz–Nica . Julija je nastopil na Touru, kjer je dobil gorsko etapo do Plateau de Beilla . Potem ko je bil Michael Rasmussen izključen, pa si je poleg bele majice za najboljšega mladega kolesarja oblekel še rumeno, ki je ni slekel vse do Pariza. Njegov Discovery je po koncu sezono zaradi umika sponzorja razpadel, kolesarji pa so si morali poiskati nove ekipe, Contador je skupaj s športnim direktorjem Bruyneelom odšel k takrat razvpiti Astani .

 

Osebna izkaznica

Ime in priimek: Alberto Contador Velasco
Rojen: 6.12.1982 v Madridu
Višina/teža: 176 cm/62 kg
Ekipe: Once, Liberty Seguros, Discovery Channel, Astana

Zavrnitev in povabilo
Astana je poleg Contadorja in Bruyneela v svoje vrste vzela še številne kolesarje, ki so prej dirkali pri Discovery Channelu, med drugimi tudi Janija Brajkoviča, Levija Leipheimerja, Vladimirja Guseva … Vendar se sezona 2008 za kazahstansko moštvo ni začela najbolje, saj jih po "zaslugi" starih grehov – zaradi dopinga so bili v prejšnji sezoni kaznovani Aleksander Vinokurov, Andrej Kašečkin, Matthias Kessler in Eddy Mazzoleni – zavrnili tako organizatorji Toura kot Gira.

Vendar so jim sponzorji kljub vsemu ostali zvesti, kolesarji pa so bili v samem vrhu na praktično vse krajših etapnih dirkah, na katerih so nastopili. Contador je tako dobil dirko Castilla y Leon , v aprilu pa je z izjemnimi vožnjami konkurenco potolkel še na dirki po Baskiji. Kasneje si je privoščil nekaj dni oddiha in konec aprila odšel na dopust. "Zmotil sem ga dva dni pred vrnitvijo domov. Poklical sem ga po telefonu in mu povedal, da smo povabljeni na Giro in da mora priti, saj so to zahtevali organizatorji," je razkril Bruyneel in dodal: "Bolje, da vam ne povem, kakšen je bil njegov odgovor."

Na dirki po Italiji je Contadorja obiskal tudi na lanskem Touru njegov najhujši tekmec Michael Rasmussen. © Reuters

 
Alergije in komolec ga niso ovirali
V Palermu je Contador rekel, da ne obljublja nič, saj ne ve, kako dober je. V tem času pa ga pogosto mučijo različne alergije, kar mu še dodatno otežuje dirkanje. Prav tega, da je bil do 4. maja, to je samo šest dni pred začetkom Gira, na morju, Contadorju nihče ni verjel. Ricco je celo namigoval, da se je med tem časom pripravljal na "poseben", seveda nedovoljen način. No, kakorkoli že, Španec je na Giro prišel in iz dneva v dan se je njegova forma izboljševala, vztrajal pa je, čeprav je v osmi etapi zaradi padca staknil poškodbo komolca.

 
 

Najtežja mi je bila prva gorska etapa do Pampeaga. Ko sem takrat prečkal črto, sem začel verjeti, da lahko tudi zmagam.

Alberto Contador

 
Na vzponih je najboljšim sicer težko sledil in predvsem proti Riccoju vseskozi izgubljal dragocene sekunde, vendar je vse nadoknadil v kronometrih. "Za nastop na Touru sem se pripravljal več mesecev, na Giro pa sem prišel brez kakršnekoli priprave in če bi mi kdo rekel, da ga bom zmagal, mu še zdaleč ne bi verjel," je razložil Contador, ki žaluje za tem, da kot zmagovalec v skupnem seštevku ni osvojil niti ene etape: "Mislim, da predvsem zato, ker nisem bil stoodstotno pripravljen, saj na treningih nisem odpeljal niti enega pravega vzpona. Mogoče pa tudi zaradi alergij, s katerimi se borim v teh mesecih. Sicer pa je bila konkurenca res huda."

Ta zmaga je še posebej sladka
Contador je bil deležen številnih besednih napadov predvsem s strani Riccarda Riccoja , vendar se ni pustil zmesti. Na take in drugačne provokacije – govorilo se je celo o tem, da naj bi italijanski kolesarji združili moči in skupaj poskušali nosilca roza majice spraviti s prvega mesta – se Španec ni odzval. Raje je bil tiho in se je osredotočil na tisto, kar zna najbolje, na kolesarstvo. "Najtežja mi je bila prva gorska etapa do Pampeaga. Ko sem takrat prečkal črto, sem začel verjeti, da lahko tudi zmagam." Glede na to, da je eden redkih kolesarjev, ki jim je po treh tednih garanja uspelo obleči tako rumeno kot roza majico, se primerjavi med obema dirkama ni mogel izogniti: "Ta zmaga je še posebej sladka. Za mojo psiho je mogoče celo pomembnejša kot lanska na Touru."

Ena izmed odločilnih etap je bila gorska vožnja na čas, ki jo je Contador končal na četrtem mestu, vendar pred vsemi največjimi konkurenti. © Reuters

 
 
 

Vse bom naredil, da bi dobil tudi Vuelto, vendar morate razumeti, da vseh dirk tudi jaz ne morem zmagati.

Alberto Contador

 
Tokrat bo izklopil telefon
Ker Astane na Touru ne bo, bo Contador nastopil na domači Vuelti . "Vse bom naredil, da bi dobil tudi Vuelto, vendar morate razumeti, da vseh dirk tudi jaz ne morem zmagati," je povedal Španec, ki bi se z morebitnim uspehom izenačil z redkimi kolesarji, ki so v svoji karieri slavili na vseh treh največjih tritedenskih preizkušnjah. To je uspelo samo štirim, in sicer Jacquesu Anquetilu, Bernardu Hinaultu, Feliceju Gimondiju in Eddyju Merckxu .

Seveda se bo moral Contador  zdaj najprej nekoliko odpočiti. Po vsem skupaj si bo vendarle privoščil nekoliko oddiha in bo vseeno lahko dokončal prej prezgodaj prekinjeni dopust: "Zdaj grem na počitnice. Tokrat pa bom izklopil telefon," je še v šali dejal kolesar, ki je na prestolu dirke po Italiji nasledil Danila Di Luco, po Pavlu Tonkovu (leta 1996) pa postal prvi tujec, ki je slavil zmago v Italiji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.