Šport
17 ogledov

Nasmejana skozi sezono

Bo vadila sama ali z ekipo? Žurnal24 main
Prva dama slovenskega smučanja zadnjih let Tina Maze se v novo sezono podaja z dobrimi občutki. Na zmagovalnem odru je stala že 11-krat, v soboto pa bo na ledeniku Rettenbach branila zmago izpred dveh let.
Na sezono ste se pripravljali v Južni Ameriki in na evropskih ledenikih. Spoznali ste tiste dolge in težke veleslalomske proge v Čilu in trše podlage na ledenikih. Katere vam bolj ustrezajo?
Zelo so mi bile všeč priprave v Čilu, proge so bile res zahtevne. V zadnjem mesecu pa smo se spopadale s tršim snegom na ledenikih in lahko rečem, da mi ustreza predvsem söldenska strmina. Mogoče mi bo na začetku letošnje sezone malce manjkalo treninga, saj mi jo je zagodla poškodba hrbta.

Na prvi tekmi torej še ne boste v optimalni formi?
Bolje bi bilo, če bi malce več trenirala. Na treningih sem poskušala iz sebe iztisniti čim več in se čim bolj pripraviti. Za rehabilitacijo sem imela zelo malo časa. Še me boli, a na prvi tekmi bom stisnila zobe in odpeljala čim bolje.

 
 

Včasih bi mi prav prišel trening s fanti.

Tina Maze

 
Dekleta ste bila letos razdeljena v dve skupini, vi ste združevali delo z obema. Kako vam je bil všeč takšen pristop?
Nekaj treningov sem letos opravila sama, saj je bil na začetku plan tak, da bi imela svojo ekipo in svojega trenerja, potem pa se je obrnilo drugače. Odločili smo se, da treniram v okviru ekipe, kar je zame zelo dobrodošlo. Dobro se razumemo in ves čas imamo možnost primerjav in tekmovanja. Včasih bi mi prav prišel tudi trening s fanti, da bi svoje smučanje še izboljšala.

Ste dovolj disciplinirani, da lahko trenirate sami?
Lahko. Na treningih sem zelo osredotočena, rada imam red. To je lažje doseči, če treniraš sam in ti je podrejena vsa ekipa. A je po drugi strani precej bolje, če treniraš z ekipo, kjer je vzdušje boljše in si bolj sproščen. V vsakem primeru delamo za vrhunski dosežek.

Tina Maze © AFP

 
Zadnje priprave na ledeniku Rettenbach niso bile možne zaradi vremena. Lani tekme zaradi visokih temperatur sploh ni bilo. Proga vam ustreza, torej bi to lahko bila vaša prednost ...
V Söldnu imam vedno dobre občutke. Na progo imam veliko lepih spominov, tam se počutim odlično. Ne moti me, da nisem mogla preizkusiti proge. Veselim se, da tekma sploh bo.

Koliko pomeni dober rezultat na začetku sezone za samozavest? Vam je letos primanjkuje?
Ob uspehu na nadaljevanje sezone gledam drugače, zato je dober start v sezono zelo zaželen. Rada bi stopnjevala formo, saj se v tem trenutku še ne počutim sposobne doseči odlično uvrstitev. Ne vem, kaj lahko pričakujem na prvi tekmi, bomo videli.

"Želim si dvigniti nivo rezultatov." © AFP

 
S kakšnimi pričakovanji se podajate v sezono?
Želim si stopnjevati formo skozi sezono in čim bolj uživati v treningih in tekmah. V Söldnu bi me zadovoljila predvsem vožnja brez napak. O rezultatu nočem razmišljati preveč, precej bolj me zanimajo občutki na progi.

Največje uspehe ste do sedaj dosegli v veleslalomu, lani ste bili boljši v superveleslalomu. Pričakujete, da boste v sezoni obdržali nivo superveleslalomskih rezultatov, veleslalomske pa dvignili?
Lani sem predvsem v veleslalomu izgubila precej, zato si letos želim dvigniti nivo rezultatov, da bom znova lahko smučala brezskrbno in se ne bom obremenjevala z rezultati. Dober rezultat na prvi tekmi bi me zanesljivo razbremenil.

"Trenirala sem veliko." © Dejan Mijović

 
Je pred začetkom sezone čutiti vpliv lanske?
Lanska je bila slaba, ampak s slabšega je lažje priti na dobro, kot piliti le dobro. Trenirala sem veliko in tudi z motivacijo nisem imela težav.

Včasih se je govorilo samo o vas, za vami prihajajo druge obetavne smučarke. Vas to obremenjuje?
Sprememba je velika. Treba se je navaditi.

Ko ste bili na vrhu, vas je javnost kovala v zvezde, ko vam ni šlo, so vas tlačili v blato. Kako ste se spremenili v teh trenutkih kariere?
Športniki smo zelo samokritični. Bolj kot glas javnosti mi pomeni moj notranji glas, je pa jasno, da dozorevaš počasi. Tako zasebno, tekmovalno, kot tudi v odnosu do javnosti. Na zasebna vprašanja pravzaprav na odgovarjam, saj sem tu bolj zato, da dosežem dobre rezultate.

Ali po porazih trenirate bolj trdo, vas motivirajo?
Zmage imam raje od porazov, a se iz vsakega poraza nekaj naučim. Včasih sem slabe volje dlje, včasih manj časa.

Tudi vaši trenerji pravijo, da ste perfekcionistka in poraz jemljete preveč čustveno ...
Delam na tem, da bi smučala bolj brezskrbno. V to sem vložila zelo veliko energije. Človek mora ohraniti nasmeh. Po prvi tekmi nas čaka še en mesec priprav in upam, da bom med sezono ohranila nasmeh na obrazu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.