Šport
20 ogledov

Nasmeški dan po Španiji: "Nekateri niso mogli zaspati"

Dragić navijačice EuroBasket Zreče trening Slovenija
1/24
Saša Despot
Po (ne)prespani noči in zmagi nad aktualnimi evropskimi prvaki Španci so se slovenski košarkarji zbrali na petkovem treningu v Zrečah. Gašper Vidmar z vsemi 32 zobmi.

Ob prostem dnevu slovenske reprezentance je nalogo, da stopi pred medije, dobil Edo Murić. Medtem, ko so njegovi soigralci sproščeno opravljali regeneracijski trening po veliki četrtkovi zmagi nad Španijo, je Murić strnil vtise po (ne)prespani noči.

Kakšni so občutki dan po tekmi s Španijo?
Zelo smo veseli zmage, a smo se že umirili. Premagali smo Špance, dvakratne evropske prvake, a to je bila šele druga tekma na prvenstvu. Moramo ostati na tleh. Malce smo se pogovorili, še naprej moramo igrati tako kot doslej.

Je bilo težko zaspati?
Bilo je prisotnega kar nekaj adrenalina, nekateri fantje so potrebovali kar nekaj časa, da so zaspali. A še to le zaradi tega, ker je sledil prost dan, ki je namenjen predvsem temu, da se spočijmo. Imeli smo prvi trening, zvečer pa imamo prosto. Čas bo za počitek.

Po tekmi je od veselja skakal tudi selektor, ste igralci to opazili?
Zagotovo ima Božo (Maljković) zelo, zelo veliko željo, da naredi dober rezultat. Tudi na treningih poudarja, da moramo ostati mirni, verjame v nas. Z njim je užitek delati, je velik zmagovalec. Vesel sem, da sem lahko ob njem.

Je bila ta tekma naposled lažja kot tista s Čehi?
Špance vse dobro poznamo, tudi motivacija je bila precej večja. Pritiska ni bilo. Bila sta povsem različni tekmi, Čehi niso imeli kaj izgubiti, šli so na vse ali nič. Igrali so dobro v obrambi, težko smo našli kakšno rešitev. Imeli smo kar nekaj sreče, da smo zmagali, kar pa se tiče Špancev, smo pa pokazali zrelo igro, veliko borbenost in na koncu smo zasluženo zmagali. 

Ste bili navdušeni nad navijači?
Bili so res izjemni, navijali so pred, na in po tekmi. Vsi nam mahajo, vsi nas bodrijo. En velik užitek je igrati pred takšnimi navijači. Bili so naš šesti igralec in samo upam lahko, da bo tako tudi naprej.

Se vam zdi, da ste Špance presenetili z načinom igre v drugem polčasu?
Ne. Španci so zelo resno krenili v tekmo, vedeli so, da bo dvoboj težek. Morda se zdaj izgovarjajo, da smo zadeli nekaj norih metov, a so jih tudi oni. Na primer tista trojka od table. Čez celo tekmo smo pokazali zrelo igro. Vedeli smo, da če jih bomo lovili, da lahko dvoboj tudi prelomimo. To se je tudi zgodilo. Veseli smo tega. Tako moramo igrati tudi naprej in verjeti vase. Samo tako lahko naredimo nekaj.

slovenija španija eurobasket goran dragić | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Španci so mnenja, da ste jih pretepli. Da ste igrali grobo.
Vsi ste videli tekmo. Meni se ni zdelo grobo. Če mislijo, da bo vsak kontakt prekršek … V drugem polčasu so jim sodniki to celo dosojali. Menim, da je šlo za fer tekmo. Če oni zdaj iščejo izgovore, naj jih, nas to ne zanima. Mi gremo naprej, ne obremenjujemo se z njimi. 

V drugem polčasu ste zaporedoma dosegli pet točk, ko se je lomil rezultat. Se vam zdi, da bi podobno lahko reagirali tudi pred dvema letoma v Litvi?
Ne vem. Zagotovo ne bi imel toliko samozavesti kot ob teh dveh metih včeraj. Če bi moral, bi vrgel na koš. Ne vem, če bi zadel pred dvema letoma. Vesel sem, da mi je tokrat uspelo. A to je bil plod igre celotne ekipe. Takrat sem ostal sam. Kasneje je bil sam Goran (Dragić), nato Boki (Nachbar) in Zoran (Dragić). 

Menite, da se boste s Španci še srečali na tem prvenstvu?
Upam, da bo to v finalu. 

Zdaj sledita tekmi z Gruzijo in Hrvaško.
Slabe ekipe na tem prvenstvu ni. Dobri so tako Gruzijci, Hrvati kot Poljaki. Vsi smo videli, da se dogajajo velika presenečenja. Belgijci so na primer premagali Nemčijo, Nemčija prej Francijo. V tekmo moraš iti stoodstotno, če jo želiš dobiti. Tega se zavedamo, čakajo nas še tri zelo težke tekme. A smo dovolj zreli in skoncentrirani, da bomo vse dvoboje vzeli resno.

Kaj že veste o Gruziji?
Gre za zelo borbeno ekipo. Tudi pri njih ne obstaja izgubljena žoga, šlo se bo na nož. Morali se bomo boriti vseh 40 minut, če želimo osvojiti novi dve točki. 

Kako drugačna je igra Gruzije od tiste v Litvi, ko so imeli v svojih vrstah Zazo Pachulio?
Vseeno je ta ekipa že zelo dolgo skupaj. Zelo so uigrani, to se lepo vidi, saj imajo veliko podaj v napadu. Že pred dvema letoma so zabeležili velik uspeh, ko so se uvrstili v drugi krog tekmovanja. Zelo smo se z njimi namučili v Litvi. Čaka nas težka tekma, moramo se dobro pripraviti na njih. Zelo, zelo resno bomo šli v tekmo. 

Boste proti Gruziji poskušali izkoristiti dejstvo, da imajo le enega pravega centra?
Res je. Imajo le Giorgija Šermadinija pod košem, a take reči se dajo hitro popraviti, če dobro delaš v raketi. Ostati bomo morali zbrani, poiskati bomo morali prostega z igralca, z dobro obrambo pa verjamem, da imamo dobre možnosti za zmago. 

Se slišite z bratom Dinom?
Bil je na obeh tekmah. Je velik navijač, zelo vesel je bil obeh zmag. Pred vsako tekmo me pokliče, mi pove, da bo v dvorani in da navija za nas ter upa, da bomo zmagali. Res je velik navijač.

Za vami sta dve naporni tekmi. Kakšno je fizično počutje?
V pripravljalnem obdobju smo imeli veliko tekem, tudi tri na enkrat, zato smo dobro pripravljeni. Res je, da so noge že malce težke, a tako je tudi v ostalih reprezentancah. Mi imamo kar nekaj mlajših fantov. Verjamem, da bomo ta ritem zlahka zdržali. Komaj že čakamo na naslednjo tekmo. 

Kje imate še možnost za napredek?
Tako kot v drugem polčasu moramo igrati skozi celotno tekmo. V prvem polčasu proti Španiji nismo našli prostega fanta, a nam je nato vse skupaj steklo. To vse je plod neke borbenosti. Če se boriš, se ti na koncu vse vrne.

Opazujete, kaj se dogaja v Kopru?
Da. Bil sem presenečen, da so Turki izgubili še proti Italiji. Spremljamo vse ekipe, veliko jih že poznamo. S koprsko skupino se križamo, to pa je dober način, da jih spoznamo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.