Šport
45 ogledov

Tako so na Bledu trepetali za kolajno

Čop Špik navijanje
1/30
Žurnal24 main
Na Bledu je množica spremljala veslanje Iztoka Čopa in Luke Špika. Med njimi tudi obrazi iz politike.

Čestitke političnega vrha

Čopu in Špiku je ob olimpijskem uspehu čestital tudi državni politični vrh. Predsednik države Danilo Türk je v čestitki zapisal, da Čopa in Špika odlikujejo vztrajnost, odločnost, samozavest in trdo delo, kar so aduti najboljših športnikov in izjemnih osebnosti. "Občutke vznemirjenja ob spremljanju finalne tekme pa so spremljali ponos, navdušenje ter visoko spoštovanje vajinega športnega talenta in izkušenj," je zapisal Türk.

Premier Janez Janša pa je v čestitki zapisal, da ni veliko športnikov, ki bi zastopali slovenske barve že od časa osamosvojitve Slovenije in bi še danes tekmovali med najboljšimi na svetu. Dodal je, da je današnja medalja le še ena krona v bogati karieri Čopa in Špika, s katero se ne bosta zapisala le v slovensko, temveč svetovno športno zgodovino, in da je Slovenija ponosna na njiju. Čestitkam se pridružuje tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk.

Boj naših veslačev pa sta na Bledu spremljala tudi nekdanji predsednik Milan Kučan in kandidat za predsednika države Borut Pahor.

Kučan: "Vsi športniki v Londonu so junaki"

Pred začetkom finala ste napovedali, da se bosta Iztok in Luka veselila. Ste tudi vi zdaj veseli?
Veselita se onadva, veselimo se mi in veseli se vsa športna Slovenija.

Pričakovanja so bila zelo različna, nekateri so napovedovali, da bosta ostala brez finala, drugi, da bosta osvojila zlato. Kako to?
Eno so pričakovanja tistih, ki veslanje slabo poznajo, drugo pa pričakovanja tistih, ki ga dobro poznajo, in tisti, ki mislijo, da je to presežek.

Bodo slovenski športniki v Londonu osvojili še kakšno olimpijsko kolajno?
Ne vem. Pa saj naši športniki niso tam zaradi kolajn.

Zaradi česa pa?
Jaz sem konzervativen in sem pristaš Coubertinovega načela Važno je sodelovati. Vsi športniki, ki so v Londonu, so junaki.

Spremljanje veslanja Iztoka Čopa in Luke Špika | Avtor: Maja Kalan Maja Kalan

Pahor: Čop je sanjsko zaključil kariero

Je bronasta kolajna uspeh?
Tretje mesto je impozanten dosežek. Ampak ta finale sem gledal zlasti skozi oči Iztoka, ki je po dveh desetletjih na osupljiv način končal športno pot. A veste, to je še poseben navdih za mlade športnike. Ne samo, da prideš enkrat na vrh, ampak da znaš na njem ostati dve desetletji. To je zvezda nad zvezdami. In Iztok je danes dal poseben pečat tej sposobnosti.

Kakšno kolajno ste pričakovali?
Veste kaj, tudi kot rekreativni športnik imam vedno za cilj zlato. Pri Iztoku in Luki se je videlo, da sta na začetku startala na zlato kolajno, ker sta povlekla bistveno pred vsemi. Zato nas je bilo vse strah pri tisoč metrih, ali se nista pregnala prehitro in ali jima bo na koncu zmanjkalo sape. Kar se je verjetno zgodilo. Absolutna pripravljenost in želja, da zmagata, to je to, ampak na koncu je verjetno res zmanjkalo moči. Kot je rekel Iztok, če bi mu bron ponudili pred 14 dnevi, bi ga takoj kupil.

Pričakujete še kakšno slovensko kolajno v Londonu?
Če bo, se je ne bomo branili.

Od koga pričakujete?
Od tistega, ki si bo to zaslužil.

Ali si ne zaslužijo vsi?
Veste kaj, če bi si jo vsi, bi jo vsi športniki tudi dobili. Potreben je še kanček sreče, na katerega pa niti oni ne morejo vplivati. Dajmo počakati in bomo videli, kdo bo imel srečo.

Lahko primerjate zlato Urške Žolnir ter bron Čopa in Špika?
Zlata kolajna je zlata kolajna, ampak tisto, kar fascinira pri Iztoku je, da je bil dve desetletji na Olimpu, na vrhu. To je pa osupljivo.

Kako bi opisali takšen zaključek Iztokove kariere?
To je sanjski zaključek, ki nudi zadoščenje za celo njegovo življenje in življenje njegovih vnukov.

Odzivi na Twitterju

@LouDk: Osvojiti olimpijsko medaljo pri 40 letih ... To pa je pravi šampion!
@MarkoEngelman: Legendi prejeli medaljo! Se enkrat bravo!
@lavkeri: Iztok Čop ima zdaj 4 olimpijske medalje. Več jih ima od Slovencev le Leon Štukelj (6).
@anjacesarek: Kok sta srčija Špik&Čop :))
@DC43: Kakšna frajerja, bravo Iztok in Luka!
@Uultimata: Sta naŠpikala skor vse in poČopala bron. Kak kul =)

Komentarjev 7
  • navijač 08:16 03.avgust 2012.

    Spoštovani bralci !Navijači so bili zbrani v nekem drugem lokalu na Bledu katerega sta si izbrala Luka In Iztok. Od tam bi tudi moral biti neposredni prenos iz Bleda. Vse tole kar prebirate je navadna farsa Klemenčiča , ki ...prikaži več je prazoval 20 letnico osvojitve olimpijske kolajne z tako imenovanimi " gosti ". Zraven pa so si za popestritev ogledali še tekmo. Pet minut slave na račun drugih kako NEOLIPIJSKO spoštovani novinarji. Vam spoštovani komentatorji pa ni vse tako kot piše. Pa še naprej lep dan !

  • pesjan 19:12 02.avgust 2012.

    kaj se te murgelski palček tu zraven slini ?

  • dd 19:07 02.avgust 2012.

    Kaj danes Pahor ni delal? Ja, kakšen delavec pa je?