Šport
11 ogledov

Navijači pozivajo k izključitvi iz WTA

jovana jakšić EPA
Zvok, ki ga ob udarcu oddajajo nekatere teniške igralke, je lahko za nasprotnico zelo moteč, kar je na lastni koži spoznala japonska veteranka Kimiko Date-Krumm, ki je v polfinalu turnirja v Monterreyu izgubila proti 20-letni Jovani Jakšić.

Vzhajajoča zvezda srbskega tenisa Jovana Jakšić se je v Monterreyu prvič v karieri uvrstila v finale turnirja WTA, kjer jo je v dveh nizih odpravila rojakinja Ana Ivanović. Dvajsetletna Jakšićeva je v polfinalu izločila še enkrat starejšo Japonko Kimiko Date-Krumm in sprožila novo polemiko o krikih, ki jih ob udarcu oddajajo nekatere tenisačice.

''Žal mi je, ampak Jovano Jakšić bi morali izključiti iz WTA. Še nikoli nisem slišal tako glasnega in motečega cviljenja. Viktorija Azarenka ob njej zveni, kot da se je zavezala tišini. Žal mi je bilo za Kimiko, ker je morala igrati z njo. Wimbledon ne bo trpel takšnih decibelov,'' se je glasil eden od komentarjev na spletnem portalu Tennis.com, kjer prevladuje konsenz, da je preglasno kruljenje (angleško: grunting) nespoštljivo do nasprotnika.

V ženski karavani WTA za naglasnejši tenisačici veljata Viktorija Azarenka in Marija Šarapova, konkurira jima še Venus Williams. Najglasnejši izmerjeni krik Šarapove meri kar 101 decibel, kar je primerljivo s hrupom motorne žage ali drvečega vlaka. Vzkliki Jakšićeve niso tako glasni, vendar za marsikoga še bolj moteči, saj jih 20-letnica oddaja s kratkim zamikom. Zdi se, da ne gre za naravno početje, kot ga je v moški konkurenci moč opaziti pri Rafaelu Nadalu in Novaku Đokoviću, temveč za namerno motenje nasprotnika.

Raziskave kažejo, da kruljenje sprošča napetost, pomaga pri dihanju, povečuje koncentracijo in nenazadnje ustrahuje nasprotnika. Težava je v tem, da je mejo med nezavednim in namernim vreščanjem zelo težko določiti. Kot vse kaže, se na tem področju še nekaj časa ne bo veliko spremenilo.

Preverite si nekatere najglasnejše izmenjave v ženskem tenisu.

Šarapova - Williams (Wimbledon 2010):

Šarapova - Azarenka (Indian Wells 2012):

Vsega kriva Monika Seleš?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.