Šport
26 ogledov

Navijači so ga močno prizadeli

 Renaud Lavillenie EPA
Svetovni rekorder v skoku s palico, Francoz Renaud Lavillenie, srebrn na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru je v torek na odru za zmagovalce stal v solzah.

Francoz je v ponedeljek branil olimpijski naslov iz Londona, boj za zlato pa bil z domačinom Thiagom da Silvo. Brazilski navijači so Francozu vzklikali "buuu" vsakič, ga je pokazalo na velikih zaslonih ali pa se je pripravljal na skok.

Tako je bilo tudi med pripravami na zadnji skok. Francoski tekmovalec je zato na olimpijskem stadionu navijačem pokazal navzdol obrnjena palca, s čimer je dal jasen signal, naj množica utihne, a ga je ta ignorirala in še bolj ponorela, ko je zgrešil svoj zadnji skok. Francoz se je moral zadovoljiti s srebrom, Da Silva pa je preskočil 6,03 metra in postavil nov olimpijski rekord.

 Renaud Lavillenie | Avtor: EPA EPA
Francoz je po tekmi dogajanje na tekmi primerjal s šikaniranjem temnopoltega atleta Jesseja Owensa na OI v Berlinu 1936, s tem pa si očitno nakopal še dodatno nepriljubljenost med brazilskimi navijači. Čeprav se je že kmalu po izjavi opravičil in pojasnil, da je to neprimerno vzporednico izrekel v afektu, ga je na večerni podelitvi kolajn znova pričakala nastrojena množica. Znova so ga izžvižgali in Francozu so med podelitveno slovesnostjo po licih polzele solze.

Kako umiriti navijače?

Nešportno obnašanje navijačev je naletelo na zgražanje in obsodbe, zato jih prireditelji iger zdaj poskušajo umiriti. "Žvižgi niso primeren način navijanja, tega ne podpiramo in iščemo načine, da se kaj takega ne ponovi. Smo pa šele na začetku poti," je novinarjem dejal predstavnik prirediteljev za stike z javnostjo Mario Andrada.

Kot je dodal, so za začetek na uradni spletni strani že objavili dve obvestili o primernem navijaškem obnašanju v portugalščini. Zdaj že razmišljajo o novih načinih, kako umiriti navijače.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.