Šport
8 ogledov

Navijači znervirali Li, Kim dobila slam!

Kim Clijsters
1/32
Žurnal24 main
Li Na je finale OP Avstralije začela bolje in dobila prvi niz. Ko je v drugem Kim Clijsters dvignila tempo, ji je Kitajka le s težavo sledila, pa še navijači so jo vznemirili. S 3:6, 6:3 in 6:3 je slam osvojila Belgijka.

Zmaga v treh nizih (3.6, 6:3 in 6:3) je za Belgijko Kim Clijsters prva na OP Avstralije in njen četrti osvojeni grand slam v karieri. "Zdaj me res lahko imenujete Aussie Kim, ker sem končno le osvojila ta turnir," je v prvi izjavi po zmagi dejala v Melbournu zelo priljubljena Clijstersova. Zanjo je bil to osmi nastop v finalih grand slamov – prve štiri je izgubila, nato pa dobila tri OP ZDA. "Še vedno se malo tresem. Li Na je bila brez dvoma zelo težka tekmica. Igrati sem morala na polno," je razlagala Clijstersova. "Igra je bila zame kar malo prehitra. V drugem nizu pa sem začutila, da je postala Li malo živčna. Lahko sem le vesela, da sem sama zdržala." V sproščenem vzdušju ni pozabila omeniti niti zobozdravnika, ki ji je pomagal pri težavah ob prihodu v Melbourne. "Ni hotel plačila, rekel je le, da naj ga omenim v finalu, če bom igrala v njem. Nisem si mislila, da se bo to res zgodilo," je dejala Belgijka.

11. nosilka Li Na je prvi niz osvojila s 6:3, potem ko je odločilni brejk dobila v sedmi igri. Prvih osem točk je za vodstvo 2:0 sicer dobila tretjepostavljena Clijstersova, nakar se je Kitajka le umirila in zaigrala igro, ki jo je krasila od prvega dne OP Avstralije. Ob zaostanku z 2:3 je Najeva ubranila dva poizkusa tekmice za brejk, nato pa je servis tekmici sama odvzela v drugem poizkusu za vodstvo s 4:3. Do konca niza Kim svojih priložnosti ni več znala izkoristiti.

Potem ko je uvodni niz Najeva dobila po 38 minutah, je po dvojni napaki v drugem takoj izgubila svoj servis. Clijstersova tega ni izkoristila in ga je oddala še sama (1:1). Punci sta udarjali vse močnejše žogice, finale se je zares razplamtel (3:3). Ko je Kim dvignila tempo, je z odvzetim servisom povedla s 4:3. Kitajka je izgubila nekaj koncentracije in popustila celo pritisku navijačev. "Ali lahko rečete kitajskim navijačem, naj me nehajo učiti, kako se igra tenis," je zabrusila sodnici. To je Kim izkoristila in dobila niz s 6:3.

Najeva se ni več pobrala in Clijstersova je za grand slam zlahka s 6:3 dobila odločilni tretji niz. Za Kitajko je bil že sam finale največji uspeh v karieri. Na podelitvi se je tako Li že smejala, čestitala Clijstersovi, se zahvalila sponzorjem in možu, na račun katerega se je te dni pogosto pošalila: "Če smrčiš ali če si grd, vedno te bom ljubila," je dejala za konec. "Mislim, da nisem igrala slabo, a Kim je bila pač boljša. Mogoče bi morali v tenisu igrati samo en niz."

Clijstersova se bo z zmago na novi lestvici WTA s tretjega povzpela na drugo mesto. Z uspehom se bo njen bančni račun povečal za 1,6 milijona evrov, zmaga v Melbournu pa je bila 41. turnirska v njeni karieri. Li Na, ki je sicer doživela prvi poraz v letu 2011, pa bo napredovala na sedmo mesto, kar bo njena najboljša uvrstitev v karieri. Naslov med moškimi dvojicami sta osvojila ameriška brata Bob in Mike Bryan. Prva nosilca sta v finalu s 6:3, 6:4 premagala tretjepostavljeno indijsko navezo Mahesh Bhupathi/Leander Paes.

OP Avstralije, finale (Ž):

Kim Clijsters (Bel/3) : Li Na (Kit/11) 3:6, 6:3, 6:3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.