Šport
32 ogledov

Navijam 0,0 bolj zdrava in pametna izbira

Jan Peloza in Jaka Daneu Anže Petkovšek
Kampanja "Navijam 0,0" bo mlade košarkarske navijače med prvenstvom nagovarjala k bolj zdravi in pametnejši izbiri - navijanju brez alkohola.

Ob začetku evropskega prvenstva v košarki se začenja tudi kampanja Navijam 0,0, s katero želijo spodbuditi navijače k treznemu navijanju. Med kampanjo bodo aktivisti mladinske zveze Brez izgovora Slovenija na izbranih tekmah in spremljevalnih prireditvah razdeljevali silikonske zapestnice ter nagovarjali navijače, naj se odpovejo alkoholu.

Facebook skupnost

Mladim se bodo poskušali približati prek Facebooka, kjer se bo uporabnik lahko pridružil skupnosti posameznikov, ki podpirajo slovenske košarkarje trezni in na tak način med drugim pokažejo solidarnost do tistih, ki jim je alkohol v preteklosti zagrenil življenje, je na današnji novinarski konferenci dejal predstavnik mladinske zveze Brez izgovora Slovenija Jan Peloza.

"S kampanjo "Navijam 0,0" bi radi ustavili naraščajoče nasilje in nestrpnost na športnih prireditvah, ki mu velikokrat botruje prav prevelika količina popitega alkohola, preprečili številne prometne nesreče, ki se zgodijo na ta račun, predvsem pa bi radi prispevali k večji ozaveščenosti o tem, da za alkohol ni prostora niti v prometu niti v športu," je povedala  Vesna Kerstin Petrič iz ministrstva za zdravje.

Mladi se vse več opijajo

Maja Zorko iz Inštituta za varovanje zdravja opozarja na problematiko uživanja alkohola predvsem pri mladih. Ti so še vedno v fazi razvoja, zato je opijanje bolj problematično, saj hitreje razvijejo tvegane vzorce.

Opozorila je tudi na rezultate mednarodne raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju, ki kažejo, da slovenski mladostniki presegajo mednarodno povprečje v deležu tistih, ki so bili življenju že vsaj dvakrat opiti. Fantje sicer pijejo več in pogosteje kot dekleta, a se razlike med spoloma v zadnjih letih zmanjšujejo, je dejala.

Prav tako je opozorila, da je v zadnjih letih pitje slovenskih mladostnikov usmerjeno predvsem v pitje večjih količin alkohola. To so, kot pravi Zorkova, visoko tvegane oblike pitja, ki pomenijo povečano tveganje za razvoj škodljivih posledic pitja.

Jaka Daneu: Mladi se ne zavedajo posledic

Ambasador akcije Jaka Daneu pa je predvsem mlade pozval, naj čim dlje odložijo uživanje alkoholnih pijač. Kot pravi, se mlado telo hitro regenerira, zato se mladi premalo zavedajo posledic prekomernega popivanja. Sicer pa Daneu priznava, da so med košarkarji tako vzori za akcijo brez alkohola kot tudi takšni, ki imajo težave z alkoholom in prepovedanimi substancami, pri čemer je izpostavil ameriškega košarkarja Lamarja Odoma. Zato opozarja mlade, da lahko ena slaba odločitev povsem spremeni življenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.