Šport
7 ogledov

Nazaj na pota stare slave

armstrong_sedem_main_afp Žurnal24 main
Športno leto 2008 so med drugimi zaznamovali tudi številni povratki. Naj bo to povratek španskih nogometašev na evropski prestol ali Lancea Armstronga na kolo, vsi so pustili pečat v zgodovini.
 

Žurnalovi povratki leta 2008 v svetu

Lance Armstrong
Aksel Lund Svindal
Španski nogometaši
Finale Celtics : Lakers
Fernando Alonso

V lov za osmo pentljo
Če se je to napovedovalo že dalj časa, je v septembru postalo uradno. Sedemkratni zmagovalec slovite Dirke po Franciji Lance Armstrong se namreč vrača v kolesarsko karavano. Priprave na sam povratek pa so bile več kot zahtevne, saj po razpadu moštva Discovery Channel sedemintridesetletni šampion ni imel več varnega zatočišča pod svetovnim kolesarskim nebom. Na koncu so ga v svoje vrste ameriškega šampiona uspeli zvabiti funkcionarji v kazahstanski Astani , za kar je zagotovo najbolj zaslužen vodja moštva Johan Bruyneel . Armstrong se bo prvič predstavil v začetku prihodnjega leta, ko bo nastopil na dirki po Avstraliji. Teksašan pa se na debi po povratku intenzivno pripravlja, saj se je po testih v vetrovniku s svojim novim moštvom podal na priprave na Kanarske otoke . Armstrong želi s povratkom še enkrat dokazati, da si pri svojih uspehih ni pomagal z nedovoljenimi poživili. "Kjerkoli na svetu sem, v Parizu ali pa doma, sem pripravljen, da kadarkoli pridejo kontrolorji in zahtevajo vzorec," je dejal samozavestno.


Aksel Lund Svindal se je tako veselil zmage v zanj nesrečnem Beaver Creeku. © EPA

 
Premagal progo Ptic roparic
Alpski smučar Aksel Lund Svindal se je novembra leta 2007 huje poškodoval na treningu smuka v Beaver Creeku ter si poškodoval obraz in spodnje okončine. Grd padec in posledice le-tega pa niso ustavile dvakratnega svetovnega prvaka, ki je le dva meseca po tragičnem dogodku stopil na smuči in začel uresničevati povratek med svetovno elito. Zdravniki so mu napovedovali okrevanje šele do začetka sezone 2008, a je zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala za sezono 2006/07 presenetil vse in že aprila nastopil na ekshibicijski tekmi. Z novo sezono se je vrnil v svetovni pokal in usoda je želela, da prav na progi, kjer se je poškodoval, ponovno zablesti v polnem sijaju. Na progo Ptic roparic se je v smuku podal s številko 13 ter ugnal vso svetovno konkurenco. "Občutki so neverjetni, nikoli se še nisem tako počutil," je bil v ciljni areni več kot zadovoljen Norvežan.


Španci so po 44 letih zavzeli evropski nogometni prestol. © EPA

 

 
 

Presrečen sem in menim, da smo s to zmago dokazali, da še vedno obstaja upanje za napadalen, odprt in tehnično dovršen nogomet.

Fernando Torres

 
Prebujeni evropski velikan
Točno 44 let je španska nogometna reprezentanca potrebovala, da je vnovič dokazala svoj nesporni potencial in se drugič v zgodovini zavihtela na evropski tron. Furia je bila evropski prvak davnega leta 1964, nato pa je vse do prvenstva v Avstriji in Švici veljala za večnega osmoljenca velikih tekmovanj. Vse to pa se je spremenilo 29. junija, ko je na stadionu Ernsta Happla Luis Aragones svojo četo popeljal na vrh stare celine. "Prav nič se ne more primerjati s tem naslovom. Celim generacijam to ni uspelo, nam pa je. Presrečen sem in menim, da smo s to zmago dokazali, da še vedno obstaja upanje za napadalen, odprt in tehnično dovršen nogomet," je po turnirju dejal Fernando Torres , strelec zmagovitega zadetka v finalu proti Nemčiji . Kljub zmagoslavju pa je s selektorskega mesta odstopil izkušeni Aragones, ki mu je večina strokovnjakov pripisovala največ zaslug, da je iz španskih virtuozov sestavil neverjetni nogometni orkester.


Staro rivalstvo v novi preobleki © EPA

 
Zaživelo staro rivalstvo
V finalu košarkarske lige NBA smo bili priča obuditvi starega rivalstva med Boston Celticsi in Los Angeles Lakersi . Moštvi sta se prvič v finalu spopadli davnega leta 1959, ko so pokal za zmagovalca dvignili Kelti. Od takrat pa do letos sta se stara rivala pomerila še devetkrat, kar sedemkrat pa so bili uspešnejši košarkarji Bostona. In tudi tokrat so se na koncu zmage veselili zeleno-beli. Če so nekoč dvoboj Celtics-Lakers povezovali z imeni, kot so Bill Russel, Jerry West, Larry Bird , Magic Johnson in James Worthy , se je tokrat vse vrtelo okoli Paula Piercea , Kevina Garnetta , Raya Allena na strani Keltov ter Kobeja Bryanta in Paua Gasola na strani Jezernikov. Za najkoristnejšega igralca finala je bil izbran Pierce, izredno velik vpliv pa je imel tudi Garnett, ki se je po zadnji tekmi pogovoril z legendarnim Russelom. "Zdaj imam svojega (prstan, op. p.). Upam, da ste ponosni na nas," je dejal KG, nekdanji zvezdnik pa mu je kratko odgovoril: "Res si ga dobil, čestitam!"


Ponovno združena. Flavio Briatore in Fernando Alonso. © EPA

 

 
 

Pri Renaultu smo trdno odločeni, da bomo v prihodnji sezoni ponovno naskakovali sam vrh.

Fernando Alonso

 
Povratek v moštvu, ki mu je prineslo dva naslova
Dvakratni svetovni prvak v formuli 1 Fernando Alonso se je pred sezono 2006/2007 iz moštva Renault preselil v McLaren . Španca pa je na krivi nogi dobil že v svoji debitantski sezoni izvrstni Lewis Hamilton in naenkrat aktualni svetovni prvak več ni bil prva violina moštva. Ob vseh sporih je bil razhod z McLarnom več kot logičen. Alonso je novega delodajalca našel v svojem starem, saj ga je nazaj v Renault zvabil Flavio Briatore . Dirkalnik francoskega moštva sicer ni bil tako konkurenčen kot takrat, ko je Španec osvajal naslove, a je kljub temu v Singapurju in na Japonskem zmagal dvakrat zapored in dokazal, da nanj ne gre pozabiti. Ob koncu sezone je z delodajalci pogodbo podaljšal še za dve sezoni in ob podpisu dogovora ni skrival optimizma: "V preteklosti smo skupaj osvajali naslove, nekajkrat pa smo se znašli tudi v težkih časih, kar je povsem normalno. Pri Renaultu smo trdno odločeni, da bomo v prihodnji sezoni ponovno naskakovali sam vrh."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.