Šport
22 ogledov

"Nažgani" orel

Nykänen v najboljših časih - visoko nad hrbtiščem letalnice in daleč pred vsemi. AFP
"Nimam privatnega življenja, toda res imam slabo podobo." Takole je v nedavno izdano biografijo zapisal nekdanji smučarki skakalec Matti Nykänen. In ja - res ima slabo podobo.

Naštejmo najprej lepe stvari o nekdanjem finskem smučarskem skakalcu Mattiju Nykänenu. Ni jih (bilo) malo - v letih 1984 in 1988 je postal olimpijski prvak in skupno osvojil pet kolajn na omenjenih igrah v Sarajevu in Calgaryju. Po naslovih v mladinskih kategorijah je na veliki sceni Nykänen prvič zasijal že pri 18 letih, ko je postal svetovni prvak na veliki skakalnici na Holmenkollnu. Med največje dosežke se šteje tudi zmaga na novoletni turneji (1983) in osvojeni svetovni pokali v letih 1985, 1986 in 1988.

Črna Nykänenova kronika
- pretepanje žen
- bankrot
- prodajanje kolajn
- svetovalec na vroči liniji
- poroka s 17-letnico
...

Prve resnejše težave so se za problematičnega Finca začele kakšno leto pred igrami v Sarajevu, ko so ga zaradi vprašljivega vedenja izključili iz finske ekipe. Verjetno mu tudi zato ni uspelo izpolniti velikega cilja - zmagati na mali in veliki skakalnici. Srebrno sarajevsko kolajno z male skakalnice mu je nato uspelo popraviti na naslednjih igrah, dodal pa je še ekipni naslov, kar do danes ni uspelo še nobenemu skakalcu. Poroka s finsko manekenko Tiino in rojstvo sina leto pred igrami v Kanadi sta se zdela kot dogodka, ki bodo orla postavila na pravo pot.

Toda ne - Nykänen je vedno bolj propadal in nazadnje zmagal na tekmi v Garmisch-Partenkirchnu in postavil za sedaj še nepreseženi rekord 46 zmag v svetovnem pokalu. Kariero je zaključil s 50. mestom v Val di Fiemmeju leta 1991. Takrat je bil že dodobra na poti navzdol, a dna še kar ne more doseči. Njegovih pretepov z mnogimi ženami se sploh ne da več prešteti, med drugim pa mu je uspelo tudi zabosti nasprotnika v vlečenju prstov, bankrotirati, prodati vse kolajne, delati kot natakar, zaposliti se na vroči liniji, zaspati za volanom in zapeljati z mostu, zaročiti se s 17-letno Estonko in zaroko kasneje preklicati ... Uf. Letošnje novo leto je preživel v zaporu, po tem ko je z nožem napadel ženo in jo skušal zadaviti.

Vsaka 'šansa' je priložnost!
Matti Nykänen

Tudi takšno, skorajda neverjetno zaporednje dogodkov pa njegove popularnosti na Finskem ni niti malo zmanjšalo. Še vedno je legenda, ne le zaradi starih dosežkov, ampak Finci ga iz takšnega ali drugačnega razloga pač obožujejo. K temu prav gotovo ne pomagajo katere izmed legendarnih izjav, kot so: "Vsaka 'šansa' je priložnost!" ali "Jutri je vedno prihodnost!" in zimzelena "Ljubezen je kot klobčič volne - začne se in konča." Leta 2006 so po njegovi podobi posneli tudi film, nič kaj izvirno poimenovan Matti. "Še vedno, prav vsako noč sanjam, da skačem," je po koncu premiere dejal vzhičeni in z nekaj promili opogumljeni Nykänen.

Prva zlata kolajna Mattija Nykänena na OI - Sarajevo (1984):

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.