Šport
27 ogledov

"Ne bom zameril, če ne boste omenili, da sem bil čeden"

Muhammad Ali
1/13
Profimedias
Poslovila se je ena izmed največjih športnih ikon 20. stoletja.

Muhammad Ali je na vprašanje, kako si želi, da bi si ga ljudje zapomnili, nekoč odgovoril: "Rad bi, da bi se me spominjali kot človeka, ki je trikrat osvojil naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji, ki je bil duhovit in ki je z vsemi okoli sebe ravnal na pravi način. Na nekogar, ki ni gledal zviška na ljudi, ki so ga občudovali. Nekoga, ki je stal za svojimi prepričanji, ki se je trudil združiti človeštvo s pomočjo vere in ljubezni. Če je to preveč, se bom zadovoljil, da si me bodo zapomnili kot odličnega bokserja, ki je postal vodja in šampion svojih ljudi. Sploh ne bom zameril, če boste pozabili, kako čeden sem bil."

Ali je v svoji karieri osvojil olimpijsko kolajno leta 1960, še istega leta postal profesionalec in bil kasneje svetovni prvak v letih 1964 - 1967, 1974 - 1978 in 1978 -1979. V 61 dvobojih je slavil 56 krat (37 knockoutov).

Svoj prvi naslov svetovnega prvaka je osvojil že pri 22 letih. Že pred dvobojem z do takrat neporaženim Sonnyjem Listonom je napovedal zmago, a so mu verjeli le redki. Vsega je bilo konec po šestih rundah. Kasneje štiri leta ni boksal zaradi nestrinjanja z vietnamsko vojno, po vrnitvi pa je odboksal tudi svoje tri največje dvoboje.

V dvoboju, ki je dobil naziv 'Dvoboj stoletja' (Fight of the Century) je Ali doživel svoj prvi poraz, 8. marca 1971 ga je v New Yorku premagal Joe Frazier. Naslov svetovnega prvaka si je nato znova priboksal 30. oktobra 1974, ko je v takranem Zairu presenetljivo ugnal favoriziranega Georga Foremana. 'Rumble in the Jungl' se je končal v osmi rundi, ko je bil Foreman knockoutiran. Sledil je še tretji obračun z Frazierjem, ki ga mnogi imajo za največji boksarski spektakel vseh časov. Na Filipinih je v trilerju v Manilli (Thrilla in Manila) Frazier dvoboj predal pred začetkom 15. runde, le nekaj trenutkov preden bi se za podoben korak odločili v Alijevem kotu.

Ali je nato svoj šampionski pas izgubil leta 1978 proti Leonu Spinksu, a se je mu je za poraz oddolžil že konec istega leta. Kariero je zaključil s porazoma proti Larryju Holmesu (1980) in Trevorju Berbicku (1981), mnogi so menili, da bi se moral posloviti že prej. Takoj po koncu kariere je zbolel za Parkinsonovo boleznijo, najverjetneje prav zaradi težkih udarcev, ki jih je prejel na svoji športni poti.

"To je žalosten dan za človeštvo. Rad sem ga imel, bil je moj prijatelj. Ali nikoli ne bo umrl. Kot pri Martinu Luthru Kingu bo njegov duh večen," je ob smrti velikana izjavil boksarski promotor  Don King, ki je bdel tudi nad slovitim Rumble in the Jungle.

"Muhammad Alije bil ena najboljših oseb, ki sem jih spoznal v življenju. Bil je eden najboljših ljudi, ki so živeli v tem času," pa je dejal njegov nekdanji tekmec in kasneje velik prijatelj George Foreman.

"Nikoli ne bo drugega Muhammada Alija. Temnopolta skupnost po vsem svetu ga je potrebovala. Bil je naš glas. Bil je glas, ki mi je pomagal, da sem tu, kjer sem zdaj," pa je dejal neporaženi boksarski šampion Floyd Mayweather.

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 4
  • Denzo 19:47 05.junij 2016.

    poden od človeka? to samo zato ker je uspel v lajfu ti pa žal nikol ne boš s takim razmišljanjem :) uživaj

  • blueone 22:07 04.junij 2016.

    Uživaj v miru veliki borec...

  • AnzeSmolej 20:39 04.junij 2016.

    kot boxar legenda, drugače pa poden od človeka