Šport
1 ogledov

Ne le devet, želi jih deset!

Mankoč si na Reki želi še devetič zaporedoma dvigniti roke v zrak na 100 metrov Žurnal24 main
Peter Mankoč ima v svoji zbirki že 25 kolajn z EP in SP. Je lastnik svetovnega rekorda, saj je na EP že osem let nepremagljiv na 100 metrov mešano. Na Reki bo napadel še deveto zlato kolajno.
 

Največji uspehi Petra Mankoča

– trije naslovi svetovnega prvaka v 25-metrskih bazenih (2008: 100 m delfin, 2006 in 2002: 100 m mešano), tri druga in eno tretje mesto na SP v kratkih bazenih
– devet naslovov evropskega prvaka v 25-metrskih bazenih (2000–2007: 100 m mešano, 2001: 200 m mešano), dve drugi in šest tretjih mest na EP v kratkih bazenih
– 2. na EP v 50-metrskih bazenih; 2. na EP v 50-metrskih bazenih (2008: 100 m mešano)

Boste konec tedna na EP v 25-metrskih bazenih še devetič zaporedoma osvojili zlato na 100 metrov mešano?
To je moj cilj. Predvsem pa želim plavati hitreje od trenutnega evropskega rekorda.

Nastopilli boste tudi na 100 delfin. Je tudi v tej disciplini cilj kolajna?
Cilja sta enaka v obeh disciplinah, biti hitrejši od evropskega rekorda. Ne vem pa, ali bo to dovolj za zlato ali za katerokoli drugo kolajno. Lahko se zgodi, da celo ostanem brez nje.

Konkurenca je huda. Kateri tekmeci bodo najbolj nevarni?
Na 100 metrov delfin evropski prvak in drugi z olimpijskih iger v Pekingu Milorad Čavić, evropski rekorder Jevgenij Korotiškin, bivši svetovni rekorder Thomas Rupprath ... Veliko jih je, ampak tudi jaz sem hiter in se ne bom vnaprej vdal.

Še bolj mikavno kot deveto je deseto prvo mesto na 100 metrov mešano. Je to tudi vaš cilj?
Zagotovo. Če bom osvojil deveto, potem bom napadel tudi deseto. In če bom zmagal v Reki in naslednje leto v Istanbulu, se bom nato od te discipline poslovil. Če pa bom letos ali naslednje leto ostal brez zlata, potem bom plaval še leta 2010. Od te discipline se namreč želim posloviti z zmago.


Mankoč: Cilja sta enaka v obeh disciplinah, biti hitrejši od evropskega rekorda. © Saša Despot

 
Kaj pa če boste v Istanbulu osvojili deseto zlato in bo EP 2010 v Sloveniji? Ne bi pred domačimi navijači lovili še enajstega naslova?
Ne, deset je lepa in okrogla številka. Se bom s tem zadovoljil (smeh).

Slovenski navijači bodo tudi na Reki. Vam bo zaradi tega kaj lažje?
Ja, plaval sem že povsod blizu doma, samo doma ne. Zmagal sem v Trstu, na Dunaju, v Debrecenu, zdaj je na vrsti še Reka. Upam, da bomo EP enkrat dočakali tudi v Sloveniji.

 
 

Plavanje imam rad, in če sem dober ter zdrav, zakaj ne bi vztrajal?

Peter Mankoč

 
Na letošnjem EP v 50-metrskih bazenih je bilo veliko govora o tem, da se niste obrili. Se tokrat boste?
Ja, gladek bom kot dojenčkova ritka.

Koliko časa na dan preživite v bazenu?
Ne več toliko, kot sem včasih. Zdaj sem v bazenu po tri ure in pol na dan. Če pa seštejemo še ogrevanje in telovadbo, potem vse skupaj znese od sedem do osem ur.

Kakšne so razmere za trening plavalcev v Ljubljani in Sloveniji?
Dobre razmere imata Kranj in Maribor. Drugje je slabo, v Ljubljani pa katastrofalno. Če bomo zdaj končno dobili nov bazen in gostili EP, bom verjetno plaval do OI 2012. Če ne, pa nimam več volje in energije, da bi se ukvarjal s takimi stvarmi, kot so kje in kako bom treniral. Voljo za trening sicer imam, za takšne stvari pa ne. Čeprav smo zdaj najbližje realizaciji projekta novega bazena v Ljubljani in upam, da nam bo uspelo.

Zdaj je tudi na plavalni zvezi prišlo do trenj. Koga vi želite na mestu predsednika zveze?
Ime ni pomembno. Želim si le, da se ne bi dogajalo to, kar se zdaj, ko se ločuje na naše in vaše. To ne vodi nikamor.


Peter Mankoč si želi dočakati EP tudi v Sloveniji. © BOBO

 
 
 

Če bom zmagal na Reki in naslednje leto v Istanbulu, se bom nato od 100 metrov mešano poslovil.

Peter Mankoč

 
Stalnica pa ostaja vaš miting Ilirija Challenge, ki bo 17. decembra. Kdo vse bo nastopil?
Ja, miting bo letos še močnejši, kot je bil lani. Na sporedu bodo tri discipline: 50 metrov delfin, prosto in prsno. Prišli bodo dobitniki olimpijskih kolajn, svetovni rekorderji ... Plavali bodo Čavić, Američan Randal Bal (letos najhitrejši na 50 metrov hrbtno), Johannes Dietrich (evropski rekorder na 50 metrov delfin), Korotiškin, Stefan Nystrand (svetovni rekorder v kratkih bazenih na 100 metrov prosto) in mnogi drugi.

Kaj je po toliko uspehih tisto, kar vas žene naprej?
To, da vem, da sem lahko še boljši in da sem še vedno lahko v vrhu. Če bi vedel, da je to, kar sem dosegel, vse, in da ne morem več poseči v vrh, bi se takoj poslovil. Poleg tega imam plavanje rad, in če sem dober ter zdrav, zakaj ne bi vztrajal?

S čim se boste nagradili, če boste v Reki spet zlati?
Do zdaj še ni bilo časa, da bi se lahko nagradil. Tudi tokrat me po EP čaka miting. No, potem pa si bom le vzel nekaj odmora in si privoščil vse tisto, česar si v zadnjih štirih letih nisem smel.

In to je?
Ne prav zdravo prehrano, košarko, smučanje in vse drugo. Že komaj čakam.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.