Šport
278 ogledov

Ne le kralji polke, tudi uspešni športniki

Matt Stajan (na sredini) je v soboto po dolgem času zadel. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Kralji polke, politiki in zvezda Hollywooda. Ameriški in kanadski Slovenci. Kaj pa športniki? Joe Černe, Matt Stajan, Randy Gradishar … nekdanji in danes uspešni, po katerih se pretaka slovenska kri.

Konec 19. in na začetku 20. stoletja (nekaj pa tudi po drugi svetovni vojni) je veliko Slovencev migiralo v ZDA in Kanado. Pred sto leti je bil Cleveland tretje največje "slovensko" mesto. Po popisu iz leta 1990 se je v ZDA za ameriške Slovence opredelilo prek sto tisoč prebivalcev. Slovenski jezik je za predstavnike druge, tretje in četrte generacije sicer bolj ali manj nekaj tujega, a najdejo se tudi taki, ki še danes gojijo slovensko kulturo. Desetletja sta ameriške in kanadske Slovence povezovali polka in cerkev. Prav glasba je dala nekaj najprepoznavnejših Slovencev v Severni Ameriki: le kdo ne pozna Frankieja Yankovica. V zadnjih letih se uveljavljajo politiki: za senatorko Amy Klobuchar celo pravijo, da bi lahko čez kakšno desetletje kandidirala za ameriško predsednico. Tukaj je tudi zvezda Hollywooda: v Ljubljani rojeni Željko Ivanek (trenutno ga lahko gledate v seriji The Event). Manj znani pa so športniki, po katerih se pretaka nekaj slovenske krvi. Poskušali smo jih izbrskati čim več. Če smo na koga pozabili, pa nas le opozorite.

John Gruden ja, Jon Gruden morda
John Gruden (Virginia, 1970– ) je bil hokejist – branilec (Boston Bruins, Ottawa Senators, Washington Capitals). V 90. letih je v NHL odigral šest sezon. Ima slovenske korenine. Odgovora na najbolj zanimivo vprašanje pa še ne poznamo: ali ima slovenske korenine Jon Gruden (Ohio, 1963 - )!? Je priznani trener ameriškega nogometa, danes pa strokovni komentator na eni od ameriških televizijskih mrež. Bil je glavni trener Oakland Raiders od 1998 do 2011 in Tampe Bay Buccaneersov od 2002 do 2008 - leta 2003 je z njimi osvojil Super Bowl. Čeprav je rojen v "slovenskem" Ohiu in ima tipičen slovenski priimek, pa nikjer nismo zasledili, da bi dejansko bil slovenske krvi. Niti Rok Grilec, komentator lige NFL na ŠportTV in poznavalec Tampe Bay Buccaneersov, nam tega ni mogel ne potrditi ne ovreči. Skrivnost ostaja.

Začenjamo z igralci ameriškega nogometa. Ne le, da jih je kar lepo število, eden med njimi je celo rojen v Sloveniji in je tako (vsaj kolikor nam je znano) prvi v Sloveniji rojeni športnik, ki je zaigral v eni od ameriških profesionalnih lig. To je Joe Cerne oziroma Joe Černe. Pri 10 letih je iz Črnomlja odšel v Wisconsin, kjer je na srednji šoli začel igrati ameriški nogomet. Leta 1965 je bil 16. izbor na naboru za ligo NFL. V NFL pa so se prebili še naslednji ameriški Slovenci:

Tony Adamle (Ohio, 1924–2000): igralec ameriškega nogometa – fullback/linebacker (univerza: Ohio State Buckeyes, NFL: Kansas City Chiefs od 1947 do 1951 in leta 1954, dvakrat na Pro Bowlu). Študij je prekinil, ker je kot vojak sodeloval v drugi svetovni vojni. Po karieri je delal kot zdravnik v ekipah ameriškega nogometa.

Mike Adamle (Ohio, 1949– ): igralec ameriškega nogometa – fullback (univerza: Northwestern Wildcats, NFL: Kansas City Chiefs od 1971 do 1972, New York Jets od 1973 do 1974 in Chicago Bears od 1975 do 1977, štirje touchdowni). Tonyjev sin. Danes je televizijski voditelj (v 90. letih je bil sovoditelj oddaje American Gladiators).

Bob Golic (Ohio, 1957– ): igralec ameriškega nogometa – defensive tackle (univerza: Notre Dame, NFL: New England Patriots od 1979 do 1981, Cleveland Browns od 1982 do 1988, Los Angeles Raiders od 1989 do 1992). Trikrat je igral na Pro Bowlu (All-Star lige NFL). Po karieri je radijski voditelj, igral pa je tudi v nekaj filmih.

Mike Golic (Ohio, 1962– ): igralec ameriškega nogometa – defensive tackle (univerza: Notre Dame, NFL: Houston Oilers od 1986 do 1987, Philadelphia Eagles od 1987 do 1992, Miami Doplhins 1993). Danes radijski in televizijski voditelj ter analitik lige NFL. Je Bobov brat, njegova sinova pa danes igrata na Notre Damu.

Joe Cerne (Črnomelj, 1942– ): igralec ameriškega nogometa – center (univerza: Northwestern, NFL: San Francisco 49ers od 1965 do 1967, Atlanta Falcons 1968) – prvi in edini v Sloveniji rojen igralec v NFL.

Randy Gradishar (Ohio, 1952– ): igralec ameriškega nogometa – linebacker (univerza: Ohio State Buckeyes, NFL: Denver Broncos od 1973 do 1983). Leta 1973 šesti v glasovanju za Heissmanovo nagrado, leto kasneje pa zmaga na Rose Bowlu. Sedemkrat je sodeloval na Pro Bowlu, leta 1978 pa je bil obrambni igralec lige NFL. Zagotovo najuspešnejši "Slovenec" v NFL-u. Ker je v Clevelandu živelo toliko Slovencev, med igralci te univerze najdemo še nekaj slovenskih Američanov: npr. Dona Vicica in Marka Debevca.

Ima ali nima Jon Gruden kaj slovenske krvi? (Foto: EPA)

Ken Novak (Ohio, 1954– ): igralec ameriškega nogometa - defensive tackle (NFL: ena sezona pri Baltimore Colts).

Kaj pa "običajni" nogomet? V Kaliforniji rojeni Anton Peterlin (1987– ) je lani podpisal za Everton, a letos igra za Plymouth Argyle. Mnogo več je hokejistov s slovenskimi koreninami. Predvsem kanadskih Slovencev: Greg Kužnik (še aktiven), John Jakopin, Randy Velischek, Ed Kastelic, Dean Malkoc, Ranson Drčar, John Smrke, Stan Smrke, Bill Hajt, Chris Hajt, Steve Bozek … Tri pa velja posebej izpostaviti:

Matt Stajan (Ontario, 1983– ): hokejist – center (NHL: Toronto Maple Leafs in danes Calgary Flames). Ima tudi slovensko državljanstvo, razume in govori slovensko, a (vsaj javno) ga bomo težko slišali govoriti v svojem maternem jeziku. V osmih sezonah v ligi NHL je zabil prek 90 golov, letos štiri – zadnjega prejšnji teden prav proti Leafsom.

Wade Belak (Saskatchewan, 1976– ): hokejist – napadalec (NHL: Colorado Avalanche, Calgary Flames, Toronto Maple Leafs, Florida Panthers in danes za Nashville Predators). V NHL je dal nekaj več kot 10 golov, od zadnjega so minila že tri leta.

Frank Brimsek (Minnesota, 1913–1998): hokejist – vratar (Boston Bruins, Chicago Blackhawks, Pittsburgh Yellow Jackets, Providence Reds). Imenovan Mr. Zero, ker je pogosto zaklenil svoj gol. Je član NHL Hiše slavnih.

Nekaj ameriških Slovencev je igralo bejzbol tudi v profesionalni ligi MLB, najdemo pa tudi nekaj takih z olimpijskimi kolajnami:

Randy Gradishar. (Foto: 1043thefan.com)

Eric Heiden (Wisconsin, 1958– ): hitrostni drsalec (pet zlatih olimpijskih kolajn v Lake Placidu leta 1980).

Luke Hochevar (Colorado, 1983– ): bejzbolist (MLB: Kansas City Royals od 2007 naprej).

Walter Judnich (Kalifornija, 1917–1971): bejzbolist (MLB: St. Louis Browns, Cleveland Indians in Pittsburgh Pirates v 40. letih).

Joe Kuhel (Ohio, 1906–1984): bejzbolist (MLB: Chicago White Sox in Washington Senators v 30. in 40. letih).

Frank Doljack (Ohio, 1907 - 1949): bejzbolist (MLB: med drugim je igral za Detroit Tigers - leta 1934 tudi World series).

Peter Vidmar (Kalifornija, 1962– ): gimnastičar (zlata kolajna na olimpijskih igrah v Los Angelesu leta 1984).

Elvis Stojko (Ontario, 1972– ): umetnosti drsalec (srebrni olimpijski kolajni iz Lillehamerja 1994 in Nagana 1998).

Potem je tukaj še cela vrsta uspešnih kegljačev (Marge Slogar, Mary Primosh Doljack, Stevie Rozman Balough, Andrew Stanonik, Jim Stefanich ...), pa brata Marolt v alpskem smučanju, plavalka Ann Barbara Govednik (1916 - 1985) ...

Kaj pa košarkarji? Dan Majerle (Michigan, 1965 - ) je igral za Phoenix Suns, Cleveland Cavaliers in Miami Heat (skupaj 14 sezon v NBA), trenutno pa dela kot trener pri Sunsih. Ronald Tomsic (Kalifornija, 1933 - ) sicer ni igral v NBA, je pa 1956 igral na olimpijskih igrah (za kanadsko reprezentanto pa je v 80. letih igral Stan Korosec). Ni 100-odstotno, da imajo res slovenske korenine. Podobno velja za še nekaj košarkarjev: Tony Cerkvenik (leta 1963 so ga na naboru izbrali Philadelphia 76ers), Steve Novak (v NBA od leta 2006, trenutno je član Dallas Mavericksov). Novakov je v ameriškem športu veliko, a ta priimek bi lahko izbiral tudi iz Češke in Slovaške. Če bi brskali med košarkarji iz NCAA-lige bi našli številne s tipičnimi slovenskimi priimki, a večina se v NBA ni nikoli prebila (v tem člnaku smo se omejili na profesionalne).

Ne boste verjeli, koga vse si za svojega "lastijo" Hrvati. Še denimo legenda Boston Celticsov, Kevin McHale, ima hrvaške korenine. A to je že druga zgodba in o ameriških Hrvatih v profesionalnem športu kdaj drugič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.