Šport
12 ogledov

Ne le uvrstitev, tudi dober rezultat

Slovenska reprezentanca je tekmo izgubila v zadnjih 15 minutah. FOTO: Boštjan Ta Žurnal24 main
Prvi dvoboj s Slovaki, ki bo deloma določil potnika na SP, je pred vrati. Na seznamu nosilcev igre slovenske reprezentance je tudi Luka Žvižej, ki bo nasprotnikom pretil z levega krila.
 
 

Dobro se razumemo, stremimo k istemu cilju. Gotovo so se popravile stvari v organizaciji, zato so igralci, ki jih nekaj časa ni bilo zraven, videli nov izziv.

Luka Žvižej

 
Težko bi ga označili za neizkušenega, še težje za starega, saj šteje šele 28 pomladi. Kljub temu pa že pet sezon uspešno igra v tujini. Iz Celja se je leta 2003 odpravil v špansko Teko Cantabrio , nato je sledil odmeven prestop v Barcelono , s katero je bil Žvižej med drugim tudi evropski prvak. Vendar pa je bil katalonski klub glede minutaže do njega bolj mačehovski, zato se je vrnil v Santander . Po finančnem in rezultatskem zlomu kluba je sprejel ponudbo Picka iz Szegeda, za kar mu niti po naključju ni žal. Žvižej je reprezentant že dolgo, do EP na Norveškem pa skoraj nikoli ni bil prvo levo krilo. Trenutno odšteva ure do prve tekme s Slovaki. "Mislim, da je bil prvi teden priprav namenjen bolj spoznavanju, drugi teden pa predvsem pripravam na slovaško igro. Dobro vzdušje smo ustvarili igralci sami. Gotovo pa so se popravile stvari v organizaciji, zato so igralci, ki jih nekaj časa ni bilo zraven, videli nov izziv in priložnost, da z novo generacijo dosežemo dober rezultat," je povedal Žvižej, ki med pripravami ne bo pogrešal prijateljskih tekem. "Priprave brez tekem me osebno ne motijo, ker bi bil sicer urnik kar prenatrpan, pa tudi nasprotnike je bilo težko najti. Nekateri so imeli prejšnji konec tedna kvalifikacijski turnir za olimpijske igre, drugi pa so bili zasedeni. To vsekakor ne bi smel biti minus za nas, za nameček pa smo odigrali tekmo med sabo."

Zadovoljen po uspešni sezoni © IFP

 
Kot leta 2000
Veliko tekmovanje na Hrvaškem, trume slovenskih navijačev, odlična igra naših. Vse to je bilo že videno – leta 2000 na evropskem prvenstvu, ko je Slovenija osvojila peto mesto. Drugo leto bo nova podobna priložnost, vendar pa se Slovaki s tem verjetno ne bi strinjali: "Naš cilj ni le uvrstitev na prvenstvo, ampak na Hrvaškem želimo doseči tudi dober rezultat. Slovaki gotovo nimajo ekipe, ki bi jo lahko podcenjevali. Na zadnjem EP so igrali dobro, proti njim smo odigrali tudi dve prijateljski tekmi: enkrat smo zmagali, drugič izgubili. Videli smo, kje so nevarni. Najmočnejša točka je njihov srednji zunanji, pa tudi drugi ne zaostajajo, saj igrajo tako v Nemčiji kot v Španiji, kjer je znan Stranovsky. Iz Madžarske poznam vratarja Štochla, ki brani v Dunaferrju. Menim, da moramo nasprotnike streti z dobro obrambo, hitro preiti v protinapad in doseči čim več lahkih golov," način za napredovanje ponuja Žvižej.

 

Bratski dvojec v reprezentanci

Luka ni edini rokometaš v družini Žvižej. Z velikimi koraki za bratom stopa tudi mlajši sin Žvižejevih Miha, ki se je v zadnjih dveh sezonah uveljavil v majici Slovana. Igra na mestu krožnega napadalca, bil  je član mladinske reprezentance in je zbral tudi nekaj nastopov za člansko.

Najboljša sezona doslej
Pred lansko sezono se je Luka iz Španije, kjer imajo ob Bundesligi najmočnejše tekmovanje na svetu, preselil na Madžarsko. Na prvi pogled nelogičen korak. Tudi Luka je malce omahoval, vendar … "Madžarska je bila zame nov izziv, čeprav sem bil pred prestopom skeptičen. Dobil sem vidnejšo vlogo v ekipi in priložnost, da igram v klubu, kjer se borim za lovorike in nastopam v Ligi prvakov. Mislim, da je za mano najboljša sezona doslej. Kar zadeva Španijo, sem se ob prvem letu v tujini v Teki dobro odrezal. Nato je prišla Barcelona, kjer je bilo vse skupaj malo drugače, igral sem veliko manj. Vendar pa sem bil z Barcelono na vrhu Evrope in španskega prvenstva. Predlansko leto v Teki pa je bilo zelo nesrečno – tako v športnem smislu zaradi izpada iz lige kot v ekonomskem pogledu, saj so mi Španci ostali precej dolžni. Pred lansko sezono pa so se mi odprla neka nova vrata in sem zelo vesel, da sem se odločil za Madžarsko. Szeged je bil dobra izbira v vseh pogledih: tako kar zadeva rokomet kot družabno življenje, saj je veliko igralcev iz nekdanje Jugoslavije. V novo sezono lahko gremo z višjimi cilji," je s svojo odločitvijo zadovoljen Žvižej, ki je pred prihodom na reprezentančne priprave odigral odločilno tekmo za naslov madžarskega prvaka. V Veszpremu je bil kljub Lukovemu izjemnemu strelskemu prispevku uspešnejši Perićev Fotex.

 
 

V zadnjih dveh tekmah sem dal po 12 golov.

Luka Žvižej

 
Zakaj bi menjal okolje, ki mu ugaja
"Vedeli smo, da bo zelo težko. Verjeli smo v zmago, vendar nismo odigrali tako, kot smo si pred tekmo želeli. Na koncu smo bili nadigrani in poraženi za deset golov. Ostaja grenak priokus, saj smo zadnjo tekmo visoko izgubili. Če pa pogledamo celo sezono, v kateri smo osvojili pokal in v Ligi prvakov prišli v drugi krog, jo lahko ocenim kot uspešno. V zadnjem delu sezone sem bil tudi sam v dobri strelski formi, izkoriščal sem priložnosti, izvajal sedemmetrovke. V zadnjih dveh tekmah sem dal po 12 golov," , je dodal Žvižej, ki ga ne vleče z Madžarskega, saj mu tam ugaja v vseh pogledih. "Za zdaj si ne želim v močnejši klub. Tukaj se zelo dobro počutim, veže me še triletna pogodba. Ne razmišljam o odhodu. Ko najdeš okolje, kjer se dobro počutiš, nima smisla menjati kluba. Z avtom lahko skočim tudi domov, ko imam kakšen dan prosto, tudi domači lahko pridejo k meni," je pogovor sklenil Luka Žvižej.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.