Šport
22 ogledov

Ne le vuvuzele, tudi makarape

1/17
Žurnal24 main
Prvo afriško svetovno prvenstvo v nogometu so v veliki meri zasenčile vuvuzele – afriška posebnost, ki (vsaj) Evropejcem ni po godu zaradi hrupa, ki ga proizvaja. Še ena afriška posebnost je makarapa.

Medtem pa se je na portalu facebook.com že pojavila skupina, ki poziva Fifo, da odstrani vuvuzele z nogometnega prvenstva. V dobrih petih dnevih se je skupini pridružilo že več kot 240 tisoč uporabnikov Facebooka.

Gre za afriško posebnost – pisano obarvano navijaško kapo, ki se podobno kot vuvuzele prodaja pri južnoafriških uličnih umetnikih. Makarapa je ročno izrezana in ročno popisana kapa, ki se je prvič pojavila v poznih sedemdesetih letih. "Makarapa" pomeni delavec migrant, pomen kape pa se povezuje s čeladami delavcev migrantov, ki so delali v rudnikih v okolici Johannesburga. V času nogometne mrzlice v JAR so jo navijači vzeli za njihov zaščitni znak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.