Šport
14 ogledov

Ne pogreša le tekem, ampak tudi trening

peter mankoč EPA
Plavalno evropsko prvenstvo v 25-metrskih v Herningu na Danskem bo prvo brez slovenskega serijskega rekorderja Petra Mankoča. Ta trenutno išče nove plavalne izzive v Ankari, kjer se spopada z novimi trenerskimi izzivi.

Ilirijan Peter Mankoč je nesporno plavalec, ki je za vselej zaznamoval decembrsko prvenstvo. V lanski sezoni je bil edini plavalec, ki je v karieri nastopil na prav vseh tekmovanjih vse od leta 1996. Težko presegljivih bo njegovih 10 zaporednih naslovov evropskega prvaka na sto metrov mešano, pa 16 let zaporednega nastopanja, njegovo kariero pa sta na sto metrov mešano dodatno obogatila dva svetovna rekorda.

"Ne samo tekmo, pogrešam tudi kakšen trening. Ne tistih težkih, ko sem se komaj privlekel domov, a kaj bolj sproščenega. Na žalost trenutno nimam prav veliko možnosti, da kaj potreniram, a v prihodnje bom kakšen trening zanesljivo še opravil," pravi 35-letni Ljubljančan.

Polno zaposlen v Turčiji

Tokratno prvenstvo v Herningu si bo ogledal le po televiziji. "Tukaj, v Turčiji, imam veliko dela in počasi se prilagajam na tukajšnje razmere. Trenutno se ukvarjamo s selekcijo plavalcev za novi center v prestolnici. Potem bomo zagnali delo in zdajšnjih dosežkov ne bo težko izboljšati, drugače pa je z vrhunskostjo. Plavanje v Ankari v nasprotju s Carigradom še nima prave tradicije, manjka veliko malenkosti, da se sestavi mozaik, zato je dela veliko. Največja težava je jezik, saj angleščina v Turčiji ni tako razširjena kot denimo v Evropi, in v večini pogovorov hitro naletim na besedo jok, kar pomeni ne in po navadi pomeni, da sogovorec ne govori angleško," je povedal nekdanji slovenski olimpijec, ki mu pri delu pomaga tudi njegova estonska izbranka Triin Aljand.

Stavi na Dugonjića

Seveda na daljavo Mankoč spremlja tudi slovensko vrhunsko plavanje: "Naša svetilka za naprej je Dugonjić. Večkrat sva bila skupaj na treningih in glede na to, kako dela, lahko svoje dosežke še izboljša in ostane del svetovnega vrha. Sicer pa se pozna luknja ob menjavi generacije. Zadnjih 10 ali 15 let smo imeli veliko kandidatov za medalje. Tudi če je kdo potem ni osvojil, je nakazal, da je v igri za odličja. To se seveda pozna. Imamo pa tudi obetaven rod mladih plavalcev, a moramo počakati, kaj se bo iz tega izcimilo, kako bodo napredovali. Posebej ob trendu, da mladi po vrsti odhajajo v ZDA in slovensko plavanje z njimi izgubi stik. Njihova odsotnost se pozna tudi pri promociji slovenskega plavanja."

Po lanskih prvih poskusih Mankoč s slovensko zvezo trenutno ne sodeluje. "Prejel nisem tudi nobenega povabila za sodelovanje. Morda kdaj kasneje, morda pa tudi v Estoniji, kjer so pokazali zanimanje. Trenutno pač delam v Turčiji," je še dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.