Šport
74 ogledov

Ne sramota za tenis, ampak za šport

Sachia Vickery Mertens Hobart Youtube
V osmini finala teniškega turnirja v Hobartu sta si sramotno potezo privoščili teniški igralki, ki sta med seboj tekmovali, katera bo prej predala obračun. ''Zmagovalka'' svojo odločitev danes bržčas obžaluje.

Obiskovalci teniškega obračuna na turnirju serije WTA International v avstralskem Hobartu so bili v osmini finala priča bizarnemu prizoru. Dvoboj med kvalifikantko Elise Mertens (127. igralka sveta) in srečno poraženko Sachio Vickery (135. igralka sveta) se je končal po prvi igri, po kateri sta obe zahtevali zdravniški premor in razglasili predajo.

Obračun je s servisom začela Vickeryjeva, ki je uvodno igro dobila in nemudoma zaprosila za fizioterapevtko. Skoraj istočasno je zdravniški premor zahtevala tudi Mertensova, ki je prav tako želela predati.

Glavni sodnik je ocenil, da je bila Američanka hitrejša in ji na njeno zadovoljstvo potrdil predajo, nejevoljno Belgijko pa uvrstil v v četrtfinale turnirja z nagradnim skladom četrt milijona ameriških dolarjev.

Razlog povsem očiten

Bizaren razplet, po katerem je bila poraženka srečnejša od zmagovalke, pa ima povsem racionalno razlago. V tem tednu namreč potekajo kvalifikacije za nastop na prvem Grand Slamu sezone za OP Avstralije.

Obe sta dobro vedeli, da se v primeru zmage v Hobartu ne bosta mogli udeležiti tekmovanja v Melbournu, prav tako pa dvoboja nista smeli predati pred začetkom, saj potemtakem ne bi bili upravičeni do nastopa v kvalifikacijah za OP Avstralije. 

Ni treba dolgo ugibati, v katerem grmu tiči zajec, saj poraz v prvem krogu Grand Slama prinaša skoraj enako vsoto denarja kot lovorika v Hobartu.

 Mertens Hobart | Avtor: Youtube Youtube
Toda Vickeryjevi, ki je v Melbourne prispela pravočasno, se taktiziranje ni izšlo. V prvem krogu kvalifikacij je namreč izgubila proti Lini Gjorcheski in za nastop prejela 4700 ameriških dolarjev. Za uvrstitev v drugi krog bi jih dobila 9400, za tretjega pa 18.700. Uvrstitev v glavni žreb je vredna 37.500 dolarjev.

Mertensova, ki je ostala ''ujeta'' v Hobartu, je brez težav sanirala namišljene zdravstvene težave, nanizala dve zaporedni zmagi in se prvič v karieri uvrstila v finale WTA Turnirja. Zaslužila bo najmanj 21.400 dolarjev, če pa v soboto premaga še Monico Niculescu, bo bogatejša za 43.000 ameriških zelencev. Ne glede na razplet bo zaslužila občutno več kot Vickeryjeva, ki je v Melbournu ostala daleč od želenega cilja.

O morebitni kazni za tekmovalki bo odločala Mednarodna teniška zveza (ITF) in njene pristojne institucije, teniška skupnost pa že poziva k spremembi pravil, da bi v prihodnje preprečili podobne mahinacije.

Komentarjev 1
  • Harrison 06:21 14.januar 2017.

    V bolniško obe za kakšne dve leti, pa visoko denarno kazen. To so zdravila za ti dve !