Šport
76 ogledov

Ne vidim razloga, da nam ne bi uspelo

Boštjan Nachbar in Zlatko Mahič, prvi človek WFC. (Foto: Osebni arhiv Boštjana N Žurnal24 main
V nedeljo bo dvorana Tivoli gostila prireditev WFC. Dvanajsta izvedba največje organizacije v tem delu Evrope pleni veliko pozornosti, med glavnimi podporniki WFC pa je košarkar Boštjan Nachbar.
ZMAGOVALCI NAGRADNE IGRE
V preteklih dneh ste se na naši spletni strani lahko potegovali za dve vstopnici za WFC 12. Med vsemi, ki ste pravilno odgovorili na deset vprašanj v nagradnem kvizu, smo izžrebali naslednje tri nagrajence: Dejan Šmit, Dean Peulić in Žiga Grčar. Vsem trem iskreno čestitamo. O prejemu kart vas bom obvestili po elektronski pošti.

Od kje ljubezen do mešanih borilnih veščin (MMA)?
MMA spremljam že dobrih deset let. Prvič sem se srečal s tem leta 2000, ko smo bili z mlado reprezentanco na Japonskem. Povsod so vrteli turnirje organizacije Pride. Tako sem začel, navdušil sem se nad tem športom. Že od začetka na vso zadevo nisem gledal kot na nek brutalen pretep, ampak me je zanimala predvsem priprava športnikov na borbe, tehnike, taktike ... To me je zelo pritegnilo.

Kdaj pa ste prvič prišli v stik z WFC?

Bil sem na turnirju WFC, ki je bil pred kakšnimi petimi leti v Kopru. Bilo je zelo zanimivo. To je bil edini turnir WFC, ki sem ga videl v živo. Praktično deset, enajst mesecev živim v tujini, tako da me ni doma, ko so turnirji na sporedu.

Kako ste se spoznali s prvim človekom WFC Zlatkom Mahičem?
Pred nekaj meseci sem v bistvu povsem po naključju Zlatku poslal email in ga vprašal, če želi kakšno pomoč oziroma sodelovanje. Zdaj namreč živim v Istanbulu, kjer je MMA scena še v povojih oziroma se šele začenja. Vem pa, da je WFC močan na Balkanu. Tako sem mu ponudil pomoč, da bi mu morda pomagal odpreti kakšna vrata tu. Postala sva dobra kolega in že kujemo načrte za naprej. Nisem imel nekih pričakovanj, na koncu pa se je razvilo dobro sodelovanje. Veseli me, da lahko pomagam.

Kaj pričakujete od tokratnega tivolskega spektakla?
Želim si, da bi si WFC še bolj utrdil svoje ime. Gre za zelo dobro urejeno organizacijo s kakovostnimi borci. Morda so za marsikoga neznani, ampak gre za uspešno kombinacijo mladih, nadarjenih borcev in tistih izkušenih, vsi pa lahko ponudijo zelo dober šov. Tudi ta dogodek bo zelo zanimiv. Prvič bo zraven turški borec. Žal si ga ne bom mogel ogledati v živo, bom pa takoj naslednji dan pogledal posnetke.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Obstaja možnost, da WFC kmalu obišče tudi Istanbul?
Nekega tako dobro organiziranega dogodka tu še ni bilo. Istanbul je znan, ima zelo dobre borce po posameznih kategorijah (rokoborba, kickboks, boks ...), MMA pa še ni tako razširjen. Predvsem zato je to zelo zanimiva ideja. Do zdaj so ljudje MMA spremljali po internetu, televiziji, ne pa direktno v živo. Če nam bo z Zlatkom uspelo WFC pripeljati sem, se bo zadeva zelo prijela. Ko pa ti enkrat uspe v tako velikem mestu kot je Istanbul, kjer živi 15 milijonov ljudi, potem so ti na široko odprta vrata ostalih večjih mest. Naloga ni lahka, ne vidim pa razloga, da ne bi uspeli.

Vstopnice še na voljo
Želite na WFC 12? Ni še prepozno! Vstopnice prodajajo na vseh Petrolovih bencinskih servisih v Ljubljani, prav tako pa so na voljo tudi na spletni strani Eventima. Začne se v nedeljo ob 18. uri.

Ni skrivnost, da je veliki ljubitelj borilnih veščin tudi vaš soigralec Igor Rakočević.
Res je, v bistvu je to vse povezano. Ko sva postala soigralca, sem ga nagovoril, da je začel malo bolj podrobno spremljati MMA in postal je zelo velik fan. Lahko rečem, da je skoraj že fanatik. Tudi on s svojim imenom in odkrito ljubenzijo do tega športa lahko veliko pomaga.

Veliko ljudi še vedno misli, da ne gre za šport ...
Ja, veliko jih to vidi kot nek brutalen pretep. Ko pa se malo poglobiš v ta šport in ga malo bolj spoznaš, vidiš, da gre za šport kot vsak drug. Najboljši borci vložijo ogromno truda, časa. Upam, da bodo ljudje to spoznali in MMA dojemali kot šport.

Ste kdaj rekreativno stopili v ring?
Poleti, ko je malo več časa. Tudi kondicijsko je to dobra stvar. Ko treniraš toliko in toliko let košarko, razviješ določene motorične sposobnosti, ko pa se preizkusiš v MMA, je pa to nekaj povsem drugega. In to ti lahko pomaga tudi pri košarki. Razviješ nekatere povsem druge reflekse, koordinacijo in tako naprej. Večkrat poleti opravim kakšen tak trening.

Se boste po koncu kariere ukvarjali s promocijo tega športa oziroma organizacije WFC?
Zlatku sem obljubil, da sem mu na voljo, če potrebuje kakšno pomoč. Nimam nekih zadržkov, težav s tem. Če pa se bom še bolj aktivno ukvarjal s tem, pa je odvisno predvsem od časa. Košarka je še vedno moja ljubezen, ne mislim kar tako odplavati v druge vode. Je pa res, da me MMA zelo zanima in je neke vrste moj hobi. Bomo videli. Zagotovo pa uživam v tem!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.