Šport
41 ogledov

Ne Vogrincu, Oblaku ...

Branko Oblak Benjamin Kovač
Zaustavljene vloge 15 športnikov in športnih delavcev za izredne pokojnine.

Najboljši slovenski nogometaš Brane Oblak, snovalec slovenske smučarije Tone Vogrinec, dolgoletni center košarkarjev Olimpije Vinko Jelovac in Janez Gorišek, nekdanji smučarski skakalec in konstruktor skakalnic, ne bodo dobili izrednih pokojnin.

Našteti ter še 11 nekdanjih športnikov in športnih delavcev so na seznamu kandidatov za dobitnike izrednih pokojnin. Seznam so prejšnji teden sestavili na ministrstvu za šolstvo in šport ter ga predali pristojnemu vladnemu odboru, ta pa ga ni uvrstil na dnevni red seje vlade Boruta Pahorja.

Ni nujno opravilo

Člani vladnega odbora so presodili, da odločitev o dodelitvi izrednih pokojnin ne spada med nujna opravila, in prepustili odločitev prihodnji vladi, ki bo tudi presodila, ali naj uvede nova merila za dodelitev izrednih pokojnin ali obdrži zdajšnja, je razložil direktor vladnega urada za komuniciranje Darijan Košir.

Čakajo že devet let

Zakaj pa so na ministrstvu šele zdaj predlagali kandidate za izredne pokojnine? "Predlagali smo jih že tretjič, vendar očitno nikoli ni bil primeren čas, da bi vlada o tem odločala," pravi generalni direktor direktorata za šport Marko Rajšter in dodaja, da so nekateri prosilci vložili zahtevek za izredno pokojnino že leta 2003.

Pokojnina 320 evrov

Med tistimi, ki čakajo najdlje, je tudi Tone Vogrinec, ki je oddal vlogo že pod prejšnjo, Janševo vlado, a so ga takrat, kot pravi, izpustili. Vogrinec meni, da pri odločanju o izredni pokojnini ne bi smel biti pomemben materialni status prosilca, temveč kaj je prosilec dosegel za Slovenijo.

Brane Oblak pa dodaja, da je njegova zdajšnja pokojnina 320 evrov.

Komentarjev 9
  • URIAH HEEP 13:22 02.februar 2012.

    In tako je prav. Ko ste imeli denar bi vplačali več, ne pa minimalca al pa še to ne, živeli pa luksuzno... Plus sedaj vlečete denar vsi po vrsti iz klubov.Se strinjam z vsemi komentarji napisanimi spodaj.

  • Fertel 16:46 26.januar 2012.

    To je pa že višek vsega. Še vsaka prodajalka, snažilka itd plača več v pokojninski sklad kot tile goljufi, ki so zaslužili ogromne denarje. Res so bili športniki, tudi jaz bi bil, če bi nekdo stal za menoj z vrečo ...prikaži več denarja. Ko so imeli kupe denarja, naj bi odvajali za penzije in pika. Sploh pa naj živijo od svojega premoženja, če že tako. Če se te stvari ne bodo odpravile... ma saj je vse brez veze, država že itak ne more biti bolj gnila.

  • zic 11:30 26.januar 2012.

    ej tole me pa prou srce boli...celo življenje so živeli na veliki nogi, si grabili premoženje zdaj pa zopet tržijo od države..pa toliko imajo vsi za povedati čez!!! zakaj si ni pajac plačeval za pokojnino, ko je bilo čaz zato.....sram ...prikaži več naj ga bo, zdaj bo hotel pa polovico oz. penzijo od nekoga, ki je celo življenje hodil v službo, komaj se preživljal, ni videl morja, komaj plačeval položnice....sramota na veliki črti, naj pa proda del premoženja in živi s tem denarjem!!!