Šport
9416 ogledov

Necepljeni lahko vstopijo v Avstralijo, Đoković ne sme

Novak Đoković Epa
Novak Đoković pravi, da je bilo preteklo leto, med katerim je bil vseskozi na udaru zaradi odklonilnega stališča do cepljenja proti covidu-19, zanj zelo poučno.

Nekdanji prvi tenisač sveta Novak Đoković je v ekskluzivnem pogovoru za Sportal.rs obširno spregovoril o kalvariji, ki ga je januarja doletela v Melbournu, kjer so mu sprva prižgali zeleno luč za vstop v državo, kasneje pa so ga na podlagi tehnikalij - med drugim so mu očitali, da njegova dejanja ogrožajo družbeni red in spodbujajo uporništvo - deportirali.

Še več, izrekli so mu celo triletno prepoved vstopa v državo, kar mu tudi po odpravi določenih pogojev v zvezi s covidom-19 predstavlja največjo oviro v prizadevanjih, da bi prihodnje leto lahko spet zaigral na OP Avstralije.

"Želim si spet igrati v Avstraliji. Po vsem tem sem še bolj motiviran," je srbskim novinarjem povedal devetkratni zmagovalec turnirja v Melbournu. "Kar se mi je zgodilo na začetku leta, je pustilo trajne posledice na moji psihi. Poskušal sem se s tem spoprijeti na določen način in mislil sem že, da sem popolnoma prebolel, vendar nisem. Zadeve sem se moral lotiti drugače, in sicer z igranjem na turnirjih. Z vrnitvijo v formo, kakrkšno sem si želel, sem se znebil tudi negativnih občutkov."

Novak Đoković | Avtor: Profimedia Profimedia
Kar zadeva bodoče nastope v Avstraliji, je Đoković optimističen. "Indici so dobri, vendar je še vse neuradno. Ves čas sem v stikih z mojimi odvetniki v Avstraliji, prek njih komuniciramo z oblastmi in vladnimi organizacijami, ki so zadolžene za moj primer. Upam na odgovor, kakršenkoli že bo. Seveda upam, da bo pozitiven. Odgovore naj bi dobil v nekaj tednih, kar mi bo omogočilo, da se ustrezno pripravim na novo sezono."

"Kar se je zgodilo, je zdaj v preteklosti, želim si samo igrati tenis. To je tisto, kar najbolje znam. V Avstraliji sem vedno igral najboljši tenis, kar se odraža tudi na rezultatih. Želim se vrniti, čeprav nekateri ljudje menijo, da se ne bi smel. Spoštujem različnost mnenje glede moje situacije in položaja, v katerem sem se znašel. Navsezadnje nisem nikogar užalil ali poskušal biti nespoštljiv. Trudil sem se pokazati, da ima vsak pravico do svobodne izbire. Pričakoval sem, da bodo imele moje odločitve posledice, kot je bila na primer prepoved vstopa v ZDA. V Avstraliji je bilo drugače, imel sem dovoljenje za vstop v državo, na koncu pa so se stvari odvile, kot so se. Epilog vsi poznamo. Zdaj spet čakam dovoljene. Avstralija je odprla meje za necepljenje, toda jaz imam prepoved vstopa v državo. Upam, da jo bodo preklicali, a to ni v mojih rokah. Nadejam se pozitivnega odgovora."

Novak Đoković | Avtor: Epa Epa

Đokovića so zaradi medijskega cirkusa v zvezi s cepilnim statusom kritizirali tudi mnogi cehovski kolegi, kar ga je, kot je pred časom povedal v intervjuju za BBC, "prizadelo v dno duše". Čeprav je prestajal težke trenutke, je danes hvaležen za izkušnjo, ki je razkrila marsikateri pravi obraz.

Novak Đoković | Avtor: Epa Epa
"Leto 2022 je bilo zelo zanimivo na neobičajen način. Vedno se trudim, da poiščem pozitivne reči, ker sem takšen po značaju. Kar se mi je zgodilo, predvsem v Avstraliji in vsem, kar je sledilo, pa tudi način, kako so ljudje ravnali z mano, česa takšnega še nisem doživel, sem pa zato dobil pomembno življenjsko lekcijo in se naučil nekaj novega o sebi, kako hočem živeti in kako obstati v teniškem ekosistemu. Maske so padle in zanimivo je bilo spremljati, kako so se nekateri ljudje vedli do mene."

Dogodki preteklega leta so ga še dodatno podžgali za napad na nove teniške rekorde. "Gremo naprej. Sem motiviran. Obožujem tenis, obožujem vsak trening. Vedno se poskušam naučiti nekaj novega in vsak dan prinaša novo vznemirjenje. Prihajajo mlajši in uspeha željni igralci, kI igrajo dober tenis, kar me samo še dodatno motivira. Zaigral bom na mastersu v Parizu, nato še na zaključnem turnirju v Torinu. Počutim se dobro. Osvojena turnirja v Astani in Tel Avivu sta mi dala dodatno samozavest. Zadovoljen sem s svojo igro, zato pričakujem najboljši možen zaključek sezone," je dejal Nole.

Komentarjev 2