Šport
45 ogledov

Nekdanji hokejisti vložili tožbo proti NHL

Tom Sestito in Colton Orr med pretepom Reuters
Po vzoru nekdanjih igralcev ameriškega nogometa so se zdaj zganili nekdanji hokejisti, ki zaradi malomarnosti pri pretresih možganov tožijo NHL.

Deset nekdanjih hokejistov je vložilo tožbo proti severnoameriški hokejski ligi NHL. Vodstvo lige dolžijo, da ni storilo dovolj, da bi preprečilo številne pretrese možganov, ki so v preteklosti pestili igralce. S tožbo sledijo vzoru igralcev ameriškega nogometa, ki so od lige NFL za odškodnino dobili 765 milijonov dolarjev.

Med igralci, ki so vložili tožbo, sta tudi nekdanja hokejista Toronto Maple Leafs Gary Leeman in Rick Vaive. Kot trdita, je nastopil čas, da liga postavi dolgoročno zdravje in dobrobit pred profit in tradicijo. Tožniki pravijo, da lahko igralci v eni sezoni utrpijo tudi tisoč udarcev v glavo in da lahko ti udarci povzročijo dolgotrajne posledice. 

Sidney Crosby obraz težav s pretresi

Tožniki navajajo, da kljub prenekaterim prošnjam in zahtevam liga še vedno ni prepovedala pretepov med tekmami in da marsikatera ekipa vključuje igralce, katerih edina naloga je tepež, ki navdušuje zabave lačne gledalce. Nekateri od teh silakov so že prej začeli povezovati pretepanje s številnimi pretresi.

Vodstvo lige NHL se je na tožbo medtem že odzvalo. Namestnik komisionarja Bill Daly je v izjavi dejal: "Četudi je celotna zadeva zelo resna, smo popolnoma zadovoljni z odgovornostjo, s katero se liga in Zveza igralcev ukvarjata z varnostjo hokejistov, vključno s spoštovanjem poškodb glave in pretresov."

Med aktivnimi igralci je najbolj znan primer Sindeyja Corsbyja, ki je moral zaradi simptomov pretresa možganov izpustiti dobršen del dveh sezon. Ti problemi so predčasno končali kariere tudi nekaterih odličnih hokejistov, kot so Eric Lindros, Pat LaFontaine in Keith Primeau.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.