Šport
27 ogledov

Nekdanji rekorder: ''To ni bilo dobro''

 Johan Remen Evensen EPA
Nekdanji svetovni rekorder Johan Remen Evensen je zaradi razkoraka med ocenami, ki jih je za zadnji polet v Vikersundu prejel Peter Prevc, podvomil v delo sodnikov.

Peter Prevc je v finalni seriji nedeljske tekme poletel 249 metrov in zaradi ekstremne daljave podrsal po tleh. Ocene sodnikov so si bile precej neenotne, saj je najvišja znašala 15, nanižja pa le 11. Slednjo mu je namenil norveški sodnik, ki se je bržkone naveličal slovenskih zmag v njegovi domovini. 

Rus mu je podelil oceno 15,0, Finec 14,0, Američan 13,5, Nemec 12,5 in Norvežan 11,0. Niti dva se nista odločila za enako oceno, kar je presenetilo tudi nekdanjega svetovnega rekorderja Johana Remena Evensena.

''To ni bilo dobro,'' je dejal 30-letnik, ki je leta 2011 v Vikersundu poletel 246,5 metra. ''Sodniki so si njegov skok očitno različno interpretirali. Res pa je, da je bil Prevc daleč najboljši skakalec. Letel je tako daleč, da ni mogel ostati na nogah. Zaslužil si je zmago,'' je dodal Norvežan.

Za mnenje smo povprašali strokovnega komentatorja Jelka Grosa, ki je med prenosom tekme na RTV Slovenija opozoril na napako sodnikov.

''To ni bil padec. Peter je podrsal, vendar se je do črte padca vzdignil, zato je to podrs,'' je za Žurnal24 povedal slovenski strokovnjak in pojasnil, da sta pri ocenah grešila tako Rus, ki je bil najbolj radodaren, kot Norvežan, ki je Prevcu namenil 11 točk. ''Rus mu je dal previsoko, Norvežan pa prenizko oceno. Zaslužil bi si nekje okoli 13 točk, kar pa ne bi vplivalo na razplet tekme,'' je povedal Gros in dodal, da bi v takšnih okoliščinah obveljal tudi svetovni rekord.

Ocene sodnikov ob padcu Petra Prevca: 

Rus - 15,0
Nemec - 12,5
Finec - 14,0
Američan - 13,5
Norvežan - 11,0

Komentarjev 8
  • d 17:46 15.februar 2016.

    ne nakladite, tist k je dobr bo zmagu s sodniki al pa brez ...

  • Žurnalček 15:56 15.februar 2016.

    Navsezadnje mi je še najbolj všeč Freund , čeprav mu je do sedaj edini "konkurent" . Fanta ocenjujejo ravno tako pošteno kot Prevca , Norveška falanga pa od mene samo najslabše želje ! Sami so si krivi , v Planico ...prikaži več pa nosim ravno zaradi njih pišuko , da jim žvižgam , ker ne znam z jezikom. Če se bodo take svinjarije še naprej dogajale , se bodo navijači , ki sedaj navijajo za vse, obrnili proti priviligirani reprezentanci in nastalo bo fuzbalsko vzdušje pod skakalnicami ! Zgleda , da se FIS tega ne zaveda in dovoli hebanje gledalcev v glavo od strani sodnikov in ŽIRIJA posamezne tekme!

  • Žurnalček 15:48 15.februar 2016.

    Kraft je v 1.seriji naredil Amanmarka in za to dobil 3x19.5 , Prevc pa z polmetrskim telemarkom po izravnavi najdaljšim skokom pa 19.0 . Zadnji dan je na površje pripravala vsa svinjarija Norvežanov , ko so na vsak način želeli ...prikaži veči zmagati. Ko je prvi njihov v 2. seriji preletel 240m , so morali zmanjšati zaletišče ! Ne ! Pustili so da vsi njihovi odskačejo , potem pa znižali zalet, ki je bil odločilen, kajti ni bilo vzgornika ampak v hrbet . Norvežani so skakali s 103km , Peter pa s 101km.