Šport
30 ogledov

"Nekoč do 300 metrov"

Janez Gorišek se nadeja, da bo v prihodnosti možno poleteti tudi do 300 metrov. Žurnal24 main
Pred začetkom letalskega spektakla v Vikersundu je za zurnal24.si spregovoril legendarni Janez Gorišek. V kvalifikacijah je že padel nov svetovni rekord, a nekoč bo šlo še dlje, pravi Gorišek.

Kdaj lahko v Planici pričakujemo renovacijo?
Če ne prej, se bo za prvenstvo 2013 obnovil nalet skakalnice. Takrat bo v primeru termike možno skočiti do 250 metrov.

Se strinjate z Robijem Kranjcem, ki je rekel, da si Norvežani glede na vlaganja v šport bolj zaslužijo nov svetovni rekord od nas?
Strinjam se z njim v tem smislu, da si rekord zaslužijo tam, kjer še vedno živi velika navdušenost do športa, ne pa profesionalizem. Dogodke v Planici smo si kot veledogodek priborili z golim amaterizmom, jaz še danes delam kot zanesenjak. Takoj ko bo v Planico vnesen profesionalizem, se bo razvoj končal.  Imeli bomo center, ki ga bo treba vzdrževati, potrebno bo "preživeti". Naj dam samo za primer Nemce. Direktor v Oberstdorfu noče niti slišati za povečanje letalnice. Oni so podjetje, zato bi bila obnova vezana na finančna sredstva in profesionalne ljudi. Uradnik, jasno, gleda le na to, da bo preživel, gleda na poslovne cilje. V Planici meni ni nihče dajal ciljev. Zadajal sem si jih sam.

Kako je pa s tem v Vikersundu?
Norvežani so fenomen. Vsi so povezani med seboj, želijo se dokazati. Dihajo tako, kot jaz osebno razumem šport. Vsi dihajo za skoke, na lastne stroške si vzamejo dopust za to, da pridejo pomagat. Si predstavljate? Skratka, delajo za to, da bo ta Vikersund nekaj pomenil.

Razvoj bo šel naprej počasi, predvsem pa se bo vselej v prvi vrsti gledalo na varnost. Bo pa vse odvisno od tega, ali bo kdo tako nor, kot sem jaz oziroma moj brat in bo rekel: 'Gremo naprej!' Če ne bi bilo te ambicije, se metraža ne bi premaknila. Do 300 metrov se bo smučarsko letalstvo zmoglo razvijati, ampak kot sem že dejal, zelo počasi, verjetno bo potrebno več kot 50 let.
Janez Gorišek

Vrniva se k skokom. Imajo Norvežani tudi preglavice z vetrom ob skakalnici?
Tukaj je veter kar pogost, vendar za ta konec tedna vremenoslovci napovedujejo sonce in brezhibne pogoje. Kot drugo, skakalnico smo na obeh straneh, tako na zaletišču kot na hrbtišču, zavarovali z nasipi. Tako je celotna skakalnica skrita pred vetrom. Močne vetrovne sunke bomo zaščitili z vetrnimi zavesami. To sem razvil že v Erzerumu v Turčiji, nismo pa jih še postavili.

Kako dolgo že sodelujete z Norvežani?

Videli so, da sva z bratom pri organizaciji Planice uspešna, in so želeli, da pomagava še njim. Pred petimi leti smo imeli v Drammnu sestanek in od takrat smo povezani. Organizacijskemu odboru sem moral razlagati, kako smo v Planici od leta 1969 do 2004 skočili od 165 metrov do 220. To jih je tako presenetilo, da so želeli pridobiti koristne informacije. No, v Planici imamo leta 2013 isto možnost iti naprej.

Kje so po vašem mnenju človeške meje?
Eno je, da v neslutene daljave skoči posameznik, drugo je pa tekmovanje. Veste, vsaj sto tekmovalcev mora skočiti daleč, da to okličem kot tekmovanje. Razvoj bo šel naprej počasi, predvsem pa se bo vselej v prvi vrsti gledalo na varnost. Bo pa vse odvisno od tega, ali bo kdo tako nor, kot sem jaz oziroma moj brat in bo rekel: "Gremo naprej!" Če ne bi bilo te ambicije, se metraža ne bi premaknila. Do 300 metrov se bo smučarsko letalstvo zmoglo razvijati, ampak kot sem že dejal, zelo počasi, verjetno bo potrebno več kot 50 let.  Zmeraj težje bo. Naj zdaj zastavo razvoja nosi še Vikersund, da se Planica razbremeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.