Šport
26 ogledov

Nemci obtoženi pomanjkanja patriotizma

philipp lahm bastian schweingsteiger EPA
Nemški nogometaši, ki se še vedno soočajo z bolečim porazom proti Italiji v polfinalu Eura 2012, so postali tarča novih kritik. Tokrat jih obtožujejo pomanjkanja patriotizma, saj večina izbrancev Joachima Löwa pred uradnim začetkom tekme ni pela ob igranju državne himne.

Večina nemških nogometašev je med predvajanjem himne na zelenici stala v tišini, v nasprotju z italijansko izbrano vrsto, katere nogometaši so svojo himno prepevali. "Primerno je, da nogometaši ob državni himni pojejo. Igrajo za nemško državno reprezentanco in ne zase," je za Bild povedal Volker Bouffier. Bavarski premier Joachim Herrmann je ob tej priložnost dodal: "Nemška državna himna je namenjena mednarodnim obračunom in državni reprezentanci. Kdor noče peti, naj ostane v svojem lokalnem klubu."

V Nemčiji posamezne federalne enote same odločajo, ali bo šolski sistem otroke učil petja državne himne ali ne. Na Bavarskem je učenje himne obvezno, medtem ko je v Berlinu odločitev prepuščena posameznemu učitelju. Zaradi nacističnega režima je vprašanje patriotizma v Nemčiji še vedno predmet perečih razprav, svoje pa je dodala tudi delitev države na kapitalistični zahod in komunistični vzhod. "Zaradi diktatorjev, ko so omadeževali nemške simbole in patriotizem, ima veliko ljudi še vedno težave z državno himno," je povedal zgodovinar Paul Nolte.

Skladbo je leta 1797 napisal Joseph Hayden, besedilo pa je leta 1841 prispeval August Heinrich Hoffmanm von Fallersleben. Najbolj prepoznavne so besede povsem na začetku pesmi, ki pravijo "Deutschland, Deustchland über alles", kar v prevodu pomeni "Nemčija, Nemčija čez vse". Po padcu nacizma so začetek himne črtali.

Komentarjev 6
  • axl 12:35 04.julij 2012.

    Ne klobasej.

  • MK 12:08 04.julij 2012.

    HIMNO JE POTREBNO PETI. Še dobro da danes otroci nimajo več težav s tem in niso tako v primežu jugovičev kot so bili nekoč. Tudi v nogometnih šolah ni več jezik trenerjev čefurščina. Šolarji bi morali poznati svoje simbole in ...prikaži več z veseljem peti himno. Ko bo zmanjkalo jugovičev v reprezentanci (vsa čas izjema Kurtič) bo tudi več petja v slovenski reprezentanci.Če lahko kapetan Handanovič poje Halida Bešiča potem lahko tudi himno.

  • Pepe007 11:55 04.julij 2012.

    Dvomim, da se pri nas učijo otroci v šoli slovensko himno. Lokalni patriotizem ne bi bil v skladu s sloganom "vsi drugačni vsi enakopravni".