Šport
106 ogledov

Nemci slavijo sankače: s šestim zlatom na vrh

Wendl Arlt sankanje sankača Soči 2014 olimpijske igre zlata kolajna zmaga Nemčij EPA
Nemški sankači konkurenci na olimpijskih igrah v Sočiju niso prepustili prav ničesar in svojo državo z že šesto zlato kolajno izstrelili na vrh seznama najuspešnejših držav na letošnjih igrah.

Nemška sankača Tobias Wendl in Tobias Artl sta olimpijska prvaka v sankaškem dvosedu. Srebro je šlo v Avstrijo z dvakratnima olimpijskima prvakoma Andreasom in Wolfgangom Lingeejem, tretja sta bila Latvijca Andris in Juris Sics.

Nemško sankanje je na olimpijskih igrah v Sočiju doslej pobralo vse, kar je mogoče – vsaj pri zlatih kolajnah. Po zmagi v moški konkurenci, kjer je Felix Loch opravil z veteranoma Albertom Demčenkom in Arminom Zögglerjem, je bila pri ženskah pa najboljša Natalie Geisenberger, danes pa sta v dvosedih zmagala Tobias Wendl in Tobias Arlt.

"Bavarski ekspres" prekinil dolgo sušo

Za Nemce je bila zmaga "bavarskega ekspresa", kot imenujejo svojo posadko, še pomembnejša, ker so imeli v tej disciplini 12 let dolgo olimpijsko sušo. Leta 2002 v Salt Lake Cityju sta zmagala Patric Leitner in Alexander Resch, Leitner pa je zdaj trener zmagovite posadke.

"Neverjetno. Tako dolga in naporna pot je za nama, a zdaj je vse skupaj poplačano," se je veselil Arlt, njegov sotekmovalec Wendl pa ga je dopolnil: "Steza je bila kot nalašč za naju. Počutila sva se, kot da sva doma, in se še odlično zabavala."

Katastrofa Penza in Fischlerja

Za nameček sta postavila še rekord proge v prvi vožnji (49,373 sekunde). Njun uspeh – zmagala sta z več kot pol sekunde naskoka – je pomenil poraz za avstrijsko navezo. Andreas in Wolfgang Linger, ki sta upala, da bosta v Sočiju osvojila tretje zaporedno zlato, sta se morala zadovoljiti s srebrom, še slabše pa se je godilo njunima rojakoma Petru Penzu in Georgu Fischlerju, ki sta po tretjem mestu v prvi vožnji v drugi naredila napako in končala šele na 19. mestu.

Brona sta se razveselila brata Sics, kar je bilo manjše presenečenje; Sics se je leta 2011 hudo poškodoval v prometni nesreči, po katerih so mu medenico utrdili s 17 vijaki, a se je vrnil v ledene kanale.

Dvojna ruska zmaga med športnimi pari

Rusa Tatjana Volosožar in Maksim Trankov sta zmagovalca olimpijskega umetnostnega drsanja športnih parov. Zmagoslavje domačih umetnostnih drsalcev sta z drugim mestom dopolnila njuna rojaka Ksenija Stolbova in Fedor Klimov, medtem ko sta bron osvojila Nemca Aljona Savchenko in Robin Szolkovy, ki sta bila bronasta že v Vancouvru 2010.

Svetovna prvaka Volosožarjeva in Trankov sta na teh igrah že osvojila zlato v ekipnem tekmovanju, tokrat pa še drugič posegla po zlatu. Ruski par je odplesal brezhibno predstavo na rockovsko opero Jezus Kristus superstar, po razglasitvi rezultatov pa je 30-letni Trankov, ki je s tokratno partnerico začel drsati šele po igrah v Vancouvru, padel na kolena, tri leta mlajša Volosožarjeva pa je bridko zajokala.

Rusi so na teh igrah dokazali svojo prevlado in imeli bučno podporo v razprodani dvorani Ajsberg. Skupaj z drsalci iz časov Sovjetske zveze so osvojili kar 12 zaporednih olimpijskih naslovov, pred štirimi leti v Vancouvru pa se je niz prekinil, uvrstili se niso niti na zmagovalni oder.

Dvakratna prvaka Ljudmila Belusova in Oleg Protopopov sta Sovjetski zvezi zagotovila prvi naslov na igrah leta 1964 v Innsbrucku, tokrat sta bila v dvorani in ob zmagi rojakoma namenila velik aplavz. Omenjeni par je leta 1979 prebegnil v Švico.

Addamsi prav tako navdušili

Volosožarjeva in Trankov sta po vodstvu po kratkem programu nekaj več kot štiri točke prednosti povečala na 18 pred rojakoma Stolbovo in Klimovom. 21-letna Stolbova in dve leti starejši Klimov sta prav tako navdušila dvorano, odplesala sta na glasbo družine Addams.

Štirikratna svetovna prvaka Savchenkova in Szolkowy, ki sta bila druga po kratkem programu, sta v prostem opravila slabše, oba pa tudi padla med plesom na glasbo iz Hrestača. Lani sta morala naslov svetovnih prvakov prepustiti tokratnima olimpijskima prvakoma, tokrat je njun prosti program zadostoval za četrto mesto, skupno tretje.

Kitajska veterana Pang Qing in Tong Jian, olimpijska podprvaka iz Vancouvra 2010, sta se na svoji zadnji predstavi pred športno upokojitvijo morala zadovoljiti s četrtim mestom.

Farringtonova kraljica snežnega žleba

Američanka Kaitlyn Farrington (91,75 točke) je zmagovalka finalne preizkušnje v deskarskem snežnem žlebu na olimpijskih igrah v Sočiju. S srebrom se je okitila Avstralka Torah Bright (91,50 točke), zmagoslavje ZDA pa je s tretjim mestom dopolnila Kelly Clark (90,75 točke). Farringtonova je peta različna zmagovalka snežnega žleba na petih ZOI.

Štiriindvajsetletna Farringtonova, za katero so igre v Sočiju olimpijski prvenec, je z zmago v dih jemajoči finalni vožnji presenetila zbrane, vključno z zadnjimi tremi olimpijskimi zmagovalkami.

"Nor občutek"

"Bil je nor občutek, ko sem tri dobitnice zlate kolajne videla za seboj. Vesela sem, da jim skoki niso uspeli. To sem želela. Nisem pa pričakovala, da bom na koncu stala na vrhu," je dejala nova olimpijska prvakinja.

Branilka naslova z olimpijskih iger v Vancouvru leta 2010 Brightova se je morala danes zadovoljiti s srebrom, medtem ko je olimpijska zmagovalka iz Salt Lake Cityja leta 2002 in dobitnica brona iz Vancouvra Clarkova pristala na tretjem mestu.

Olimpijska prvakinja iz Torina leta 2006 in srebrna z zadnjih iger v Vancouvru, 27-letna Američanka Hannah Teter, ki je vodila po prvi vožnji, se tokrat ni povzpela na zmagovalni oder. Izkupiček 90,50 točke je zadostoval za četrto mesto oz. leseno kolajno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.