Šport
10 ogledov

Nemke brez izgubljenega niza naprej

Polona Hercog se je v drugo kolo Monterreya uvrstila tudi med dvojicami. (Foto:
1/17
Žurnal24 main
Nemke so v prvem kolu svetovne skupine pokala Fed v Mariboru brez večjih težav s 4:1 premagale slovenske tenisačice. Edino zmago za naše je v soboto dosegla Polona Hercog.

Slovenska ženska teniška reprezentanca ni uspela pripraviti velike senzacije, ki bi jo predstavljala zmaga v prvem kolu svetovne skupine pokala Fed proti Nemčiji. Gostje so v nedeljo dobile vse tri partije in na koncu slavile s 4:1.

Varovanke kapetanke Barbare Rittner bodo tako sredi aprila igrale za uvrstitev v prvo svetovno skupino oziroma za med osem najboljših ekip na svetu, Slovenke pa za obstanek v drugi svetovni skupini. Igralke Iztoka Božiča bodo tekmice dobile na žrebu v sredo, 9. februarja. Se pravi, ali eno od preostalih treh poraženih reprezentanc v drugi svetovni skupini oziroma eno od zmagovalk področnih kvalifikacij (Švica, Belorusija, Japonska, Argentina).

Nedelja žal ni bil slovenski dan v dvorani Lukna, saj sta tako Polona Hercog kot Maša Zec Peškirič, ki sta v soboto prikazali odlični igri, Hercogova je tudi dosegla zmago, peščeno igrišče zapustili sklonjenih glav. Našo najvišjeuvrščeno igralko na lestvici WTA Polono Hercog (47.), ki je nastopila s povišano telesno temperaturo, je v uri in četrt premagala četrtfinalistka OP Avstralije Andrea Petkovic (6:1, 6:2), od Maše Zec Peškirič pa je bila boljša Julia Goerges, ki je slavila s 6:4, 6:2.

Upi slovenske izbrane vrste so skopneli že zelo zgodaj v prvem nedeljskem dvoboju. Ko je Polona Hercog v četrti igri prvega niza zapravila šest žogic za izenačenje na 2:2, se je partija močno obrnila na stran Nemke. Ne le rezultatsko, tudi s psihološkega vidika je bila 24. igralka sveta v veliki prednosti. "To je bil zagotovo eden od ključnih trenutkov. Andrea je s to igro dobila samozavest in dodaten zagon. Od tu dalje je igrala brezhibno in le čestitam ji lahko za zmago," je priznala Hercogova, ki je hkrati naznanila, da se po treh letih sodelovanja razšla z madžarskim trenerjem Zoltanom Kuharszkyim.

Kot je povedala 20-letna Mariborčanka, je med njima prišlo do zasičenja, v ekipi ni bilo prave pozitivne energije, zato bo na prihajajoče turnirje v Južno Ameriko odšla brez trenerja oziroma z začasnim, nekdanjim najboljšim slovenskim igralcem Markom Tkalcem. "Želim si energične osebe, ki bo me znala voditi, spodbujati in razvijati v pravo smer," meni Hercogova.

Tudi drugi dvoboj med drugorangiranima igralkama ni bil bistveno bolj napet. Julia Goerges, 34. igralka na lestvici WTA, je znala uveljaviti več kot sto mest višjo uvrstitev od Maše Zec Peškirič. Jeseničanka ni igrala slabo, vendar v odločilnih trenutkih je bila Nemka bolj zbrana in natančna. Georgesova se je zasluženo veselila svoje prve zmage za Nemčijo v pokalu Fed, Peškiričeva pa je tudi zadovoljna zapustila Maribor, saj je v Lukni prikazala dober tenis, ki ji bo služil za dvig samozavesti na turnirjih v prihodnjih tednih.

"Zelo sem zadovoljna s svojima predstavama. V obeh partijah sem bila enakovredna, za premagovanje tekmic iz prve petdeseterice na svetu pa mi manjka še malo izkušenj in nekaj takšnih tekem. Dokazala pa sem si, da lahko igram tudi z najboljšimi, kar je zame velika spodbuda," je povedala Peškiričeva.

Čeprav je bil skupni zmagovalec po četrtem dvoboju že znan, je kapetan Iztok Božič na teren poslal najboljši slovenski igralki. Nastop Katarine Srebotnik in Polone Hercog je vložek za naslednje olimpijske igre 2012, saj želita tako Olimpijski komite Slovenije kot Teniška zveza Slovenija v Londonu nastopiti z močno slovensko dvojico, ki bi lahko posegla celo po olimpijski medalji. Njun nastop je žal trajal le en niz, nakar sta Slovenki dvoboj zaradi slabega počutje Hercogove predali.

Pokal Fed, svetovna skupina, 1. kolo, Maribor:


Slovenija : Nemčija 1:4

Sobota, 5. 2.:

Maša Zec Peškirič : Andrea Petkovic 3:6, 4:6
Polona Hercog : Julia Goerges 7:5, 6:4


Nedelja, 6. 2.:

Polona Hercog : Andrea Petkovic 1:6, 2:6
Maša Zec Peškirič : Julia Goerges 4:6, 2:6
Katarina Srebotnik/Polona Hercog : Tatjana Malek/Anna Lena Groenefeld 6:7 (3), predaja

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.