Šport
29 ogledov

Nemke znova premočne

Žurnal24 main
Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v petem kolu kvalifikacij za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu na Danskem in Norveškem v Novem mestu izgubila z Nemčijo s 24:35.
"Razlika v kakovosti je bila odločno na strani izkušenih nemških rokometašic. V prvem polčasu smo zapravili preveč čistih strelov s šestih metrov in zgrešili tudi tri sedemmetrovke. V prvem polčasu se je poškodovala še Barbara Varlec, ki sem jo iz preventivnih razlogov do konca tekme pustil na klopi za rezervne igralke."
Ivica Rimanić, slovenski selektor

Slovenske rokometašice so zapravile prvo zaključno žogo za nastop na decembrskem sklepnem turnirju stare celine. Vesno Puš in njene reprezentančne soigralke so še drugič v teh kvalifikacijah ugnale Nemke, po porazu v Wetzlarju s 17:27 so v današnjem obračunu v dolenjski prestolnici izgubile s 24:35, kar je zelo slaba popotnica pred nedeljskim odločilnim obračunom z Belorusinjami. Slovenke si na tekmi v Mogilevu lahko privoščijo poraz z osmimi goli, tudi v tem primeru bi se – po Danski leta 2002, Madžarski leta 2004 in Švedski leta 2006 – uvrstile na evropsko prvenstvo.

Vratarka Sergeja Stefanišin, krilni igralki Neli Irman in Maja Zrnec, zunanje igralke Barbara Varlec, Neža Mitruševska in Maja Šon ter krožna napadalka Vesna Puš so se le v uvodnih desetih minutah enakovredno upirale favoriziranim tekmicam iz Nemčije. Z granitno obrambo so zelo dobro zaustavljale nemške napade in na ta način nadomestile dokaj slab izkupiček v napadu. Prva je nemško vratarko Sabino Engelert po slabih petih minutah igre ukanila Irmanova, v deseti minuti pa je Šonova poskrbela za prvo in zadnje slovensko vodstvo s 3:2.

"Tekma se ni razpletla po naših željah, odvila se je povsem v nasprotju z njimi. Šepalo je na vseh področjih igre, naša realizacija v napadu je bila zelo slaba."
Neža Mitruševska, slovenska reprezentantka

Nadaljevanje je minilo v absolutni prevladi nemških rokometašic, ki so le minuto kasneje ponovno povedle s 4:3, nato pa povsem zasenčile domače igralke, ki so v prvem polčasu zastreljale tudi tri sedemmetrovke. Nemška obramba 6-0 je izbrankam slovenskega stratega Ivice Rimanića povzročila hude preglavice, k njihovi boljši predstavi niso pripomogle niti neprestane menjave in iskanje najbolj razpoložene sedmerke. Germanska premoč je bila vse bolj izrazita, kar se je najbolje videlo na semaforju, kjer je iz minute v minuto zeval vse večji prepad med domačo in gostujočo reprezentanco. Slovenska klop je v 19. minuti – pri zaostanku petih golov (5:10) – zahtevala minuto odmora, a ta ni zaustavila zmagovitega pohoda Nemčije, ki si je najvišjo prednost priigrala v 28. minuti, ko je vodila z osmimi goli (16:8).

V drugem polčasu se razmerje moči ni spremenilo. Nemčija je medlo domačo obrambo prebijala z vseh igralnih položajev, "polžjo" slovensko napadalno igro pa je kaznovala z bliskovitimi nasprotnimi napadi. V tem elementu je bila predvsem neusmiljena Anja Althaus, z devetimi goli tudi najbolj učinkovita igralka dvoboja. Slovenke so si najvišji zaostanek priigrale v 44. minuti, ko je bilo 17:30. V zadnji četrtini tekme so Slovenke izkoristile nekoliko bolj ležerno predstavo tekmic in malenkostno ublažile visok zaostanek.

Lestvica:
1. Nemčija 10
2. Slovenija 6

3. Belorusija 4
4. Italija 0

Skupina 4, izida 5. kola:

Italija : Belorusija 28:32 (12:16)
Slovenija : Nemčija  24:35 (11:19)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.