Šport
24 ogledov

Nepremagani za finalno vstopnico

1/13
Žurnal24 main
V torek zvečer bomo dobili prvega finalista "barvitega" svetovnega prvenstva v Južni Afriki. Ob oceanu v Cape Townu se bosta srečala Urugvaj in Nizozemska. Tulipani si želijo končno narediti zadnji korak.
Kakšne burke so uganjali nogometaši obeh ekip na treningu pred usodnim obračunom za finale in kdo je najbolj zavzeto vadil? Poglejte v galerijo!

Ta korak je Nizozemcem zmanjkal na obeh finalnih tekmah, v katerih so se pomerili na dosedanjih svetovnih prvenstvih. Bolečina po porazih leta 1974 in 1978 je še kako živa, medtem ko se urugvajskih podvigov pred 60 in več leti spomnijo le še možaki s precej sivo brado. Urugvajci, neobremenjeni po tem, ko so presenetljivo ostali edini Južnoameričani na SP, zdaj stojijo med tulipani in novim zmenkom z usodo. Leta 1998, ko so nazadnje igrali v polfinalu, so nesrečno izgubili po strelih z bele točke. Nasprotnik – Brazilija.

Pripravljeni smo na mogočno bitko, in če bo Bog želel, nov korak proti našim velikim sanjam.
Diego Lugano

Fantje Berta van Marwijka so "cariocam" že vrnili in jih izločili v letošnjem četrtfinalu ter do zdaj nanizali pet zaporednih zmag nad Dansko, Japonsko, Kamerunom, Slovaško in že omenjeno Brazilijo. Nikoli niso blesteli, tako kot denimo ob obeh finalnih porazih v 70. letih pod taktirko virtuoznega Johana Cruyffa, a generacija pod vodstvom Wesleyja Sneijderja in Arjena Robbna bi kaj lahko storila to, česar veliki Johan ni mogel in zmogel.

Verjemite mi, praktično nič nismo proslavljali niti drugih zmag. Vemo, da hočemo postati svetovni prvaki, res, hočemo postati svetovni prvaki.
Joris Mathijsen

Kdo bi si sicer upal napovedati, da bo v polfinalu le ena južnoameriška ekipa, pa še to Urugvaj! Slednji bodo igrali praktično najpomembnejšo tekmo v zadnjih 15 letih zelo povprečnega reprezentančnega nogometa, saj so leta 1995 v finalu Cope Americe premagali – spet – Brazilce. Oscar Tabarez je z varovanci za šalo opravil s skupino, ki je vključevala komično Francijo in gostiteljico Južnoafriško republiko, nato pa tudi s šokantno zmago nad Gano prišel v polfinale. Nori bi bili, če bi dejali, da se jim odsotnost Luisa Suareza, ki je na tej tekmi na golovi črti igral z roko, ne bo poznala. Vse bo torej vnovič v nogah enega nogometaša – enega in edinega urugvajskega "boga" Diega Forlana.

"Urugvajeva zgodovina od nas zahteva, da postanemo svetovni prvaki. Pripravljeni smo na mogočno bitko, in če bo Bog želel, nov korak proti našim velikim sanjam," pred tekmo poetično napoveduje kapetan Diego Lugano. Branilec Fenerbahčeja se bo kljub poškodbi po vsej verjetnosti ekspresno vrnil in pomagal svoji ekipi. Tudi v zadnji vrsti "Oranja" se pričakuje osvežitev, saj je podobno kot Lugano četrtfinalno zmago nad Brazilci izpustil tudi nizozemski branilec Joris Mathijsen. Zdaj je spet zdrav in pravi:

"Naša ekipa je res nora. Zmago nad Brazilci smo komajda kaj proslavljali. Verjemite mi, praktično nič nismo proslavljali niti drugih zmag. Vemo, da hočemo postati svetovni prvaki, res, hočemo postati svetovni prvaki," pa boj do zadnjega diha napoveduje branilec HSV. Vse pa diši po tem, da bo tekma minila v vsaj delno prijateljskem ozračju. Nizozemski vratar Maarten Stekelenburg je namreč razkril, da je Suarezu, soigralcu iz Ajaxa, po famozni roki poslal sms-sporočilo, v katerem mu je čestital.

"Poslal sem mu sporočilo, v katerem sem mu rekel, da je bil najboljši vratar na turnirju," je šaljivo razlagal Stekelenburg. "Mislim, da bi moral dobiti nagrado Leva Jašina," je še pripomnil.

SP v nogometu, polfinale:

Urugvaj – Nizozemska (ob 20.30)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.