Šport
8950 ogledov

Nepremagljiva Slovenka: "To je noro!"

janja garnbret
1/6
Epa
Aktualna slovenska športnica leta tudi v novi sezoni nadaljuje z izjemnimi predstavami.

Janja Garnbret nadaljuje s sijajnimi predstavami in je odlično formo iz Evrope prenesla tudi na drugi konec sveta, v Azijo. Po treh tekmah balvanske sezone ima 20-letnica na svojem računu tri zaporedne zmage in je v tem trenutku nepremagljiva.

April je bil v celoti v znamenju Garnbretove. Od švicarskega uvoda v sezono v Meiringenu, postaje v Moskvi in prve od dveh tekem na Kitajskem je ves čas narekovala plezalski ritem ter po polovici sezone s stoodstotnim izkupičkom 300 točk kraljuje na mestu vodilne v seštevku sezone v tej disciplini pred preostalimi tremi majskimi in junijskimi tekmami.

Takti slovenske državne himne Zdravljice so po zaslugi Garnbretove postali stalnica podelitev po koncu tekmovanj. "To je noro. Moja tretja zaporedna zmaga letos. Mislim, da sem imela v finalu tudi nekaj sreče, saj sem na drugem balvanu za trenutek izgubila zbranost," je bila prva izjave Korošice v angleščini po novem uspehu.

janja garnbret | Avtor: Epa Epa
Prva športna plezalka sveta namerava letos nastopiti na vseh tekmah svetovnega pokala v balvanskem in težavnostnem plezanju, le v hitrosti bo mogoče kakšno tekmo izpustila. "Letos ne bom imela niti dneva premora," se je pošalila Garnbretova, ki si lahko že naslednji konec tedna zagotovi premierni pokal skupne zmagovalke svetovnega pokala v balvanskem plezanju.

V svetovnem pokalu v balvanih je na razpolago še 300 točk, preden se bo julija začela težavnostna sezona in bo Garnbretova lovila svoj četrti zaporedni naslov zmagovalke sezone v težavnosti in skupne zmagovalke v kombinaciji.

Ob standardni udeleženki končnih podelitev kolajn iz Šmartna pri Slovenj Gradcu je za dodatno veselje v slovenskem taboru poskrbel Anže Peharc s tretjim mestom: "Definitivno sem zelo zadovoljen. Čeprav sem enkrat že bil tretji na tekmah najvišje ravni, na evropskem prvenstvu pred dvema letoma v Münchnu, pa moram reči, da mi to tretje mesto pomeni veliko več. Mislim, da je bilo bolj zasluženo, sploh polfinale se mi je res obrnil tako, kot sem si želel."

Letošnje tekme svetovnega pokala štejejo tudi za olimpijsko kvalifikacijsko lestvico za nastop na poletnih olimpijskih igrah, ki bodo prihodnje leto v Tokiu. In 21-letnemu Tržičanu zelo dobro kaže, četrto in tretje mesto na zadnjih dveh tekmah mu dajeta zagon za naprej: "Tega si nisem predstavljal pred začetkom sezone, noro."

"V kvalifikacijah in polfinalu sem pokazala tisto, kar znam. V finalu pa mi je zmanjkalo nekaj energije, ki sem jo očitno pokurila v polfinalu. Zmanjkalo pa mi je tudi nekaj športne sreče, čeprav sem imela veliko željo, da bi preplezala vsaj en vrh. Sigurno si želim tudi čez en teden znova uvrstiti v finale," je dejala v nedeljo šesta Kadićeva.

Glavni strateg slovenskih uspehov Gorazd Hren lahko računa na vse širši seznam kandidatov in kandidatk za najvišja mesta: "Cilje smo celo presegli. Že pred začetkom sezone sem verjel, da se bodo pojavila nova imena, definitivno Anže postaja eden izmed teh."

Hren je zadovoljen tudi z napredkom, ki ga je pokazala Kadićeva: "V finalu se ji je žal nabralo preveč napak, na koncu pa ji je še časa zmanjkalo za mogoče četrto mesto. Glede na prejšnji dve tekmi me je pozitivno presenetila v kvalifikacijah s prvim mestom v svoji skupini in z drugim dosežkom polfinala. Generalno gledano sem zelo zadovoljen."

Da se je najboljši slovenski balvanist med moškimi Jernej Kruder teden dni po tem, ko je slavil zmago v Moskvi, na prvi tekmi kitajske turneje poslovil že v kvalifikacijah, selektorja Hrena ni zaskrbelo: "V kvalifikacijah so bili celo njegovi balvani, ampak je imel ob napakah tudi nekaj smole. V tej konkurenci vsaka malenkost odtehta veliko. Nisem opazil, da bi mu zanihala forma."

Gregor Vezonik je na osmem mestu ostal tik pod uvrstitvijo v finale, Lučka Rakovec in Vita Lukan sta se prebili v najboljšo petnajsterico, Mia Krampl pa je pristala tik pod mejo polfinala.

Selektorja navdušujejo tudi nastopi v hitrosti. Čeprav so slovenski plezalci daleč od specialistov, pa je zlasti Janja Garnbret zelo konkurenčna med tekmicami, ki tako kot ona tekmujejo v vseh disciplinah.

Garnbretova, ki je bila le dobro sekundo oddaljena od izločilnih bojev, je v petkovih kvalifikacijah hitrosti na stenah s fiksnimi oprimki s časom nekaj čez devet sekund vpisala svoj najboljši dosežek in postavila nov slovenski državni rekord med ženskami. In ta svoj čas lahko še izboljša, je prepričan Hren.

Komentarjev 1
  • Avatar Runkilenna
    Runkilenna 01:49 30.april 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top