Šport
8 ogledov

Nesoglasja so nepotrebna

Mats Waltin bo slovenski selektor do 15. maja. Kako potem, še ne ve. Žurnal24 main
Selektor slovenske hokejske reprezentance Mats Waltin na SP v Kanadi stavi na moštveni duh, obrambo in vratarja. "Resnično uživam v delu s fanti," pravi 54-letni Šved iz Stockholma.
Ste zadovoljni s potekom priprav na svetovno prvenstvo?
Igralci so se zadnja dva tedna zelo trudili. Vse je potekalo odlično, imeli pa smo srečo, da se ni nihče poškodoval. Zaenkrat gre vse po načrtih.

Kako so na priprave vplivala nesoglasja med igralci in zvezo glede dnevnic in nagrad?
To je bila zame povsem nova izkušnja. Nikoli prej se nisem srečal s takšnimi stvarmi, saj se to ponavadi reši že davno pred prvenstvom. Dan pred tekmo s Slovaško je vladala popolna zmeda, zaradi nje smo še dan več ostali v Mariboru. To res ni bila najboljša priprava za dvoboj s Slovaki. Tudi igralci so med pripravami precej razpravljali o tej temi, vendar so na ledu vselej dali vse od sebe. Nikoli nisem imel občutka, da se ne trudijo. Vse skupaj pa se mi je res zdelo čudno, saj bi igralci in zveza morali sodelovati. Verjetno pa je to dolga zgodba, ki ima svoje korenine v preteklosti.

Za reprezentanco se igra za ponos in čast, meni hokejski selektor. © Saša Despot

 
Bi morali slovenski hokejisti igrati le za čast?
Ko sem igral za švedsko reprezentanco, smo imeli tudi žepnino ter nagrade za visoka mesta. Menim, da je to edino pravilno. Če si odsoten od doma za toliko časa,si pač upravičen do nekega povračila. Je pa res, da se za reprezentanco igra za ponos in čast. Vendar se te stvari zaradi tradicije razlikujejo od države do države. V Skandinaviji smo navajeni, da klubi in zveza dobro sodelujejo, to pa je tudi edina pot do uspeha v mednarodnem hokeju. Klubi potrebujejo zvezo inobratno. Upam, da se bo to v Sloveniji popravilo. Če do tega ne bo prišlo, potem se bodo težave le še kopičile. Treba bo sesti za mizo in se pogovoriti, v katero smer je potrebno kreniti. Ob takšnem scenariju sem prepričan, da bo Slovenija dosegla še velike uspehe, saj ima izjemno nadarjene igralce.

 
 

Zame je delo v Sloveniji zanimiva izkušnja in želim si narediti čim več za hokej v tej prelepi državi.

Mats Waltin

 
Kako gledate na dejstvo, da ima Slovenija le sedem pravih hokejskih dvoran, a igra v elitni skupini svetovnega hokeja?
To je povsem neverjetno. Slovenija ima le dva milijona prebivalcev, vendar nastopa v skupini A, poleg tega pa klubi uspešno igrajo tudi v ligi Ebel. Prav zaradi tega menim, da so žalostna nesoglasja med zvezo, klubi in igralci. Pogoji res morda niso dobri, vendar tu nastajajo vrhunski igralci. Da bi se ohranil takšen nivo ali pa celo naredil korak naprej, bo potrebno še veliko dela. Zelo si želim, da bi prišlo do tega.

Omenili ste, da ima Slovenija dva milijona prebivalcev, vendar jih ima Švedska le dvakrat toliko ...

Res je. Vendar imamo bogato tradicijo. Hokej je bil vedno eden najpopularnejših športov na Švedskem. V Sloveniji imate še košarko, nogomet in mnoge druge športe. Važna je tradicija. Vedno poskušam pomisliti na ta dejstva, saj je nemogoče primerjati države. Potrebno je upoštevati navade in kulturo posameznih narodov, saj vsi ne razmišljamo na enak način. Zame je delo v Sloveniji zanimiva izkušnja in želim si narediti čim več za hokej v tej prelepi državi.

Do kdaj traja vaša pogodba?
Pogodbo imam do konca tega svetovnega prvenstva. Torej do 15. maja, nato pa je moja naloga končana.

Waltin se še ni odločil za sestavo napadov in obrambnih parov. Odločitev bo padla po pripravljalni tekmi z Norveško. © Saša Despot

 
Pa si želite ostati?
Če sem pošten, o tem še nisem razmišljal. Doslej sem bil osredotočen na priprave, zdaj pa me čaka še svetovno prvenstvo. Resnično ne vem.

Ste se že odločili za udarne petorke?
Ne, ne še. Na zadnji tekmi proti Slovaški je kar nekaj igralcev zamenjalo petorke. Imam idejo, kako naj bi zgledali posamezni napadi in obrambne dvojice, vendarse bom dokončno odločil šele po tekmi z Norveško. Obstajajo pa določeni pari, ki jih ne bom razbijal, na primer brata Rodman ter Anže Kopitar in Tomaž Razingar. Kdo pa bo zaigral z njimi, pa bomo še videli. Najpomembneje je, da bodo naše prednosti enakomerno razporejene po vseh petorkah.

Čemu boste posvetili največ pozornosti do začetka prvenstva?
V Kanadi bo najpomembnejši moštveni duh. Vsi bodo morali delovati v prid ekipe, s pozitivnim vzdušjem pa se da veliko storiti. Ta je zelo pomemben. Na ledu pa potrebujemo zelo dobro obrambo, saj brez nje ne moreš uspeti v mednarodnem hokeju. Menim, da smo na dobri poti. Na takšnih turnirjih poleg dobre obrambe potrebuješ še dobro igro z igralcem več ali manj. Te stvari so najpomembnejše, seveda pa ne bomo pozabili tudi na ostale stvari. Veliko vlogo bo odigral tudi vratar, saj za uspeh potrebuješ razpoloženega čuvaja mreže.

 
 

Če nam bo uspelo vsiliti našo igro, bomo imeli res lepe možnosti za uspeh. Privoščili si bomo lahko le malo napak.

Mats Waltin

 
Prvo tekmo boste odigrali proti Kanadi, ki bo izjemno motivirana pred domačimi navijači ...
Vendar se tega dvoboja že veselim. To je dobra tekma za začetek turnirja, saj moraš od prve minute zaigrati resno. Prepričan sem, da je najbolje, če že moraš igrati s Kanado, da se z njo pomeriš na prvem srečanju, saj ponavadi igra bolje iz tekme v tekmo. S tem sem kar zadovoljen. Tudi za fante je verjetno lep občutek, da bodo igrali s Kanado. Čaka pa nas izjemno težko srečanje, saj bo vsaka napaka na tej tekmi zelo hitro kaznovana.

Na drugi tekmi bodo vaši tekmeci Američani, ki so znani po tem, da slabo začenjajo takšne turnirje. Pred leti jih je na prvem srečanju premagala tudi Danska. So premagljivi?
Seveda. Če odlično igramo v obrambi, če imamo razpoloženega vratarja, so vsekakor premagljivi. Bo pa zelo težko. Pomembna bo predvsem igra z igralcem več.


Njegovi favoriti so Kanadčani in Rusi. © Saša Despot

 
Najverjetneje bo najpomembnejša tekma z Latvijo ...
Vsekakor. Vendar sem prepričan, da bi bila napaka, če bi že zdaj razmišljali o dvoboju z Latvijo. Za dober začetek prvenstva se je najprej potrebno posvetiti pripravam na prvo in nato še na drugo tekmo. V športu ni nikoli tako, da lahko čakaš le na pomemben dvoboj. Do takrat bo potrebno najprej razmišljati o pripravljalni tekmi z Norveško, nato pa prideta na vrsto še dvoboja s Kanado in ZDA. Na teh tekmah bo potrebno dobiti dober občutek, ki nam bo pomagal na tretji tekmi. Na takšnem turnirju je potrebno izboljševati svojo igro in napredovati korak za korakom. Če se osredotočiš na napačne stvari, se kar hitro znajdeš v težavah.

 

Preberite še ...

Intervju: Igor Beribak
Tudi Heatley bo igral
Kopitar: Obstanek proti Latviji
HZS ugodila zahtevam hokejistov

Latvijci so se na pripravljnih tekmah že izkazali. Očitno so v dobri formi ...
Da. Z 2:0 so premagali Slovaško, s Švedsko pa so izgubili le s 3:4. O njih imam kar dobre informacije, seveda pa si jih bom ogledal tudi v Kanadi. Imajo dobro moštvo. Gre za rusko šolo. Hitro drsajo, igrajo pametno, hokejisti pa so izjemno tehnično podkovani. V zadnjem času so napredovali tudi v taktičnem smislu. Če nam bo uspelo vsiliti našo igro, bomo imeli res lepe možnosti za uspeh. Privoščili si bomo lahko le malo napak. Moramo jih spoštovati, ne preveč, vendar moramo spoštovati reči, v katerih so dobri. Te jim je potrebno odvzeti, hkrati pa postoriti tiste stvari, v katerih smo sami zelo dobri.

Z ekipo ste zdaj že skoraj mesec dni. Vas je kdo od reprezentantov presenetil na ali ob ledeni ploskvi?

Resnično uživam v delu s fanti. Upoštevajo mojo hokejsko filozofijo in na ledu poskušajo storiti vse kar od njih zahtevam. Nikoli nisem imel kakšnih težav. Imam občutek, da si želijo trenirati in napredovati. Pokazali so veliko pozitivnih reči. S tem sem zelo zadovoljen.

Kdo bo tokrat osvojil naslov svetovnega prvaka?

Zame sta največja favorita Kanada in Rusija. Prav ti dve reprezentanci vidim v finalu. Žal bi tokrat lahko imela Švedska kar nekaj težav. Morda se bo težko uvrstila celo v četrtfinale. V tem letu je odigrala že kar nekaj tekem, večino pa je izgubila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.