Šport
13825 ogledov

Nesojeni rekorder se je 13 ur gol oklepal svojega čolna

Twitter
Avstralski pustolovec je želel postati najmlajši človek v zgodovini, ki bi preveslal Pacifik. Podvig se ni iztekel po njegovih željah, na varno pa ga je iz vode potegnilo osebje križarke, na kateri je bilo 2000 potnikov.

Potniška ladja je iz morja pred obalo Vanuatuja rešila avstralskega veslača Toma Robinsona. Slednji je bil na rekordni solo 14.000 kilometrov dolgi poti preko Tihega ocena, s 24 leti pa naj bi bil najmlajši, ki mu je z vesli uspelo prečiti Pacifik, so potrdili v vodstvu odprave.

Robinson se je na odprtem morju prevrnil, nato pa se je kar 13 ur oklepal svojega čolna, preden je v petek vendarle prišla pomoč.

Štiriindvajsetletni veslač iz Brisbanea je bil na poti iz Peruja v Avstralijo. Med potjo se je nato ustavil na Tahitiju, Cookovih otokih in v Vanuatuju.

Podvig mu je nato preprečil izjemno visok val, ki je poplavil kabino in nato se je njegovo plovilo prevrnilo. Sprožil je signal za pomoč, njegov svetilnik za klic v sili pa je nato v morju opazilo letalo. Najbližja je bila ladja za križarjenje, kjer je Avstralec našel pomoč.

 | Avtor: Instagram Instagram

Robinson, ki se je na avanturo pripravljal več let, je lanskega julija startal iz Peruja v upanju, da bo do decembra priveslal do avstralskega Cairnsa.  Med potjo so ga morski tokovi in močan veter zanesli več kot 200 kilometrov stran od njegove začrtane smeri.

Zalomilo se mu je v zadnji fazi potovanja, saj se je njegov sedemmetrski improvizirani čoln prevrnil približno 100 navtičnih milj (185 km) od otočja Vanuatu, ki leži 1750 kilometrov vzhodno od Avstralije.

Ko je križarka dospela do njega, je sedel na prevrnjenem plovilu, brez oblačil, dehidrian in opečen od sonca, a še vedno relativno dobrega zdravjay.

"Rad bi se zahvalil posadki križarke P&O Pacific Explorer, katere mornarske veščine in profesionalnost so zagotovile varno reševanje. Na krovu me je zdravstveno osebjo obravnavalo vljudno in prijazno. Hvala za vse, kar ste storili zame," je v izjavi sporočil Robinson.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.