Šport
17 ogledov

Nesrečo zakrivil pilot

nesreča Jaroslav Reuters
Nesrečo potniškega letala jak-42, v kateri je umrla celotna ruska hokejska ekipa Lokomotiva iz Jaroslavla, je povzročila napaka pilota, je sporočila preiskovalna komisija. Eden od pilotov naj bi ob vzletu letala po pomoti pritisnil na zavore, zaradi česar letalo ni pridobilo ustrezne hitrosti za dvig.

Potniško letalo jak-42 s 45 potniki, med katerimi so večino predstavljali hokejisti ruske ekipe Lokomotiva, je strmoglavilo v bližini Jaroslavla 7. septembra.

Rezultati dvomesečne preiskave so pokazali, da je nesrečo zakrivil pilot, ki je po pomoti pritisnil na zavoro, zaradi česar letalo ni doseglo ustrezne hitrosti za vzlet. Dva metra nad tlemi je zadelo anteno na koncu letalske steze in strmoglavilo na tla v bližini letališča.

Po navedbah vodje komisije Alekseja Morozova bi lahko k nesreči letala pripomogel tudi kopilot, ki zaradi zdravstvenega stanja ne bi smel leteti, zmešnjava v pilotski kabini in to, da letalsko osebje ni prepoznalo težav ter se odpovedalo vzletu.

Preiskovalci so sicer že ob nesreči povedali, da so vsi trije motorji delovali pravilno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.