Šport
29 ogledov

Nestlu & Co. ni uspelo: Rakovec ostaja na čelu HZS

Matjaž Rakovec bo nasledil dolga leta nezamenljivega Ernesta "Nestla" Aljančiča.
1/4
Žurnal24 main
Opozicija oziroma nadzorni odbor zveze, ki jo vodi siva eminenca slovenskega hokeja Ernest Aljaničič ml., ni uspela. Matjaž Rakovec ostaja predsednik Hokejske zveze Slovenije, potem ko so delegati po večurni razpravi zavrnili predlog nadzornega odbora zveze, ki je predlagal razrešitev predsednika.

Sredina izredna seja skupščine Hokejske zveze Slovenije (HZS) je prinesla odgovor na najpomembnejše vprašanje krovne hokejske organizacije v zadnjem obdobju: ali jo bo še naprej vodil Matjaž Rakovec. Odgovor je da, saj pobudniki razrešitve na skupščini niso dobili dovolj glasov.

Po skoraj treh urah razprav, ki so bile občasno precej značilne, burne in podobne dogajanjem na prejšnjih sejah HZS, je le padla odločitev, ki so jo vsi najbolj pričakovali. Predsednik HZS ostaja Matjaž Rakovec, potem ko so v nadzornem odboru (NO HZS) zveze sprožili postopek glasovanja o zaupnici zaradi domnevnih nepravilnosti pri potrjevanju njegovega mandata na junijski redni skupščini, a niso dobili dovolj podpore.

Do glasovanja, ki se je razpletlo v prid sedanjega predsednika, pa so prisotni predstavniki (z glasovalno pravico jih je bilo v prostorih dvorane Tivoli v Ljubljani 31) porabili precej energije in časa tudi za medsebojno obračunavanje in očitke. Nekdanji predsednik HZS Ernest Aljančič, ki je bil kot član NO HZS eden od nasprotnikov Rakovca, je v čustveni predstavitvi strnil dogajanje s svojega zornega kota, zavrnil namigovanja o provizijah v času, ko je bil sam predsednik zveze, ter sedanjemu predsedniku očital nepravilnosti ob prekinitvi sodelovanja s prejšnjim selektorjem Johnom Harringtonom in nekaterimi nekdanjimi vodilnimi v HZS.

Med zanimivejšimi detajli skupščine je bil tudi statut zveze, ki naj bi ga po prepričevanju nekaterih govorcev ponaredili; Janez Sodržnik je utemeljeval, da je to storil Rakovec, slednji je očitke zavračal in to dokazoval z elektronsko korespondenco med njima. Rakovec je obenem dodal, da pravzaprav na skupščini sploh ne bi smeli glasovati o točki dnevnega reda, na katero je bila vezana njegova usoda, saj NO HZS predsedstva ni, kot bi moral, seznanil s svojimi ugotovitvami, temveč jih je neposredno posredoval javnosti. V razpravi so nekateri podprli Rakovca, drugi so bili na strani NO, nazadnje pa se je izkazalo, da je imel Rakovec več podpore kot njegovi tekmeci. Pri glasovanju so namreč pobudniki dobili le deset glasov, predsednik zveze pa 16, s tem pa tudi potrebno večino za nadaljevanje mandata.

Aljančič se umika dokončno

Po takšnem razpletu je Aljančič razočaran napovedal, da se dokončno umika iz hokeja in iz te hokejske zveze ter da ne bo nikoli več njen član, je pa čestital Rakovcu in mu zaželel vse najboljše v prihodnosti. Bolj zgovoren je bil Rakovec. "Razpletlo se je, kot sem zastavil štiriletno obdobje: delo s stroko, delo z mladimi in tudi kar se tiče uvrstitve ekipe na olimpijske igre. To je tudi zmaga gospoda Kopitarja, ker ima dober program in ker mu lahko zaupamo. Zanesljivo je gospod Aljančič za slovenski hokej naredil veliko. A zameram, ki so v športu in v slovenskem hokeju, ki so tudi v gospodarskem sektorju, se je treba izogniti. Če želimo zapeljati zgodbo na pozitivno stran, je treba začeti delati na novih temeljih."

Takoj za izredno skupščino je bila na sporedu še ena, ki pa je bila v primerjavi s prejšnjo ekspresna. Na njej so z večino 22 glasov (toliko delegatov je tudi ostalo na drugi skupščini) razrešili dosedanji nadzorni odbor – Brane Jeršin in Ernest Aljančič sta s teh položajev izstopila že na prejšnji skupščini – ter izvolili novega. V novi nadzorni odbor HZS so izvolili Jureta Ahačiča, Rudija Dolšaka in Braneta Terglava, kot nadomestna člana pa Mitjo Kerna in Aljošo Bobnariča. Na tej skupščini pa so nato sprejeli tudi statut HZS, prav tako z večino 22 glasov.

Komentarjev 2
  • zic 18:15 07.september 2011.

    mah,niti en ni dobr....od kar je ta na oblasti so pa vsi kranjčani z dvema levima nogama v vsaki reprezentanci!?

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 18:06 07.september 2011.

    A baraba Nestlnova še ni dost pokardel Slovenskemu hokeju,treba ga je okamenjat na Prešercu javno.......