Šport
1 ogledov

Neuspeh spodnesel Beguša, Požuna ne

zorman_bot_spo_060108_TEASER Žurnal24 main
Predsedstvo Rokometne zveze Slovenije bo v sredo odločalo o usodi obeh selektorjev članskih reprezentanc. Ženski selektor Robert Beguš naj bi se poslovil, moški Miro Požun pa naj bi ostal.
 
 

Sem ga, saj je bila to moja moralna obveza, a so se na RZS odločili drugače.

Miro Požun

 
Za slovenskim reprezentančnim rokometom je katastrofalno leto, saj se rokometaši niso uvrstili ne na OI ne na SP , rokometašice pa ne na EP. A (zaslužena) kazen za neuspeh bo, kot kaže, doletela le dosedanjega selektorja ženske reprezentance Roberta Beguša , Miro Požun pa bo na klopi rokometašev ostal “nedotakljiv”. Vsaj tako predlaga strokovni svet Rokometne zveze Slovenije (RZS) na čelu z Marto Bon , predsedstvo pa bo o tem odločalo na sredini seji.

 

Požun: Nikoli več kot leta 2004

Takrat je bil slovenski rokomet na tako visoki točki, kot ne bo nikoli več. Reprezentanca je bila druga na EP, Celje pa evropski klubski prvak, in to s samo tremi tujci. Trenutni položaj v slovenskem rokometu je dosti slabši. V zadnjih letih se ni vzgojilo veliko mladih igralcev, prvi trije klubi v državi imajo kar dvajset tujcev in to so dejstva, ki jih je pri ciljih treba upoštevati.

Merila niso enaka za vse
"Takšne odločitve nisem pričakoval, ker smo pred dvema letoma pomladili ekipo – ta je mlajša od 21 let –, ampak strokovni svet se je tako odločil, nimam kaj," je povedal Beguš, ki o tem, da njegovega kolega na moški klopi ne bo doletela enaka usoda, meni: "Zagotovo merila niso za vse enaka, čeprav bi morala biti."

Bonova zagovarja Požuna
"Velik neuspeh je, da nobene reprezentance ne bo na naslednjem velikem tekmovanju. A glede na dosedanje delo in reference Požuna smo se odločili, da mu še vedno zaupamo," je odločitev pojasnila Bonova. Povsem drugače pa članica predsedstva meni o delu Beguša: "Že tretjič smo mu dali negativno mnenje. Imel je najdaljši mandat, od leta 2004, rezultati pa so šli samo navzdol. Delala se je škoda." Vendar ali ni Požunov neuspeh enak Begušovemu? "V športu se neuspeh ne zgodi v enem mesecu ali v pol leta. To so dolgoročni procesi," je razliko pojasnila trenerka Krima. Sicer pa je končna odločitev v rokah predsedstva RZS.

Požun spet kandidira za selektorja. © Saša Despot

 
Požun ponudil odstop, a ga niso sprejeli
Požun je kljub neuspehu v kvalifikacijah pričakoval, da mu bodo na RZS ponudili še eno priložnost: "Sem, čeprav v takih primerih selektorja navadno zamenjajo." Kljub temu pa so nekateri pričakovali, da ga bo RZS odstavila oziroma bo sam ponudil svoj odstop: "Sem ga, saj je bila to moja moralna obveza, a so se na RZS odločili drugače. Težko je reči, zakaj, verjetno zaradi zaupanja v moje prejšnje delo in ker novega selektorja ni tako enostavno dobiti. Klubi si vse manj želijo, da bi bili trenerji tudi selektorji, poleg tega je klubsko delo bolje plačano." Požun bo torej ostal, na katere igralce pa bo računal v prihodnje? "Z veseljem bi imel v ekipi mlade igralce, ampak takih, ki bi prevzeli vodilne vloge, ni. Zato bodo v ospredju isti. Proti Slovaški so bili nosilci igre utrujeni, mogoče so tekmeca podcenjevali, a zdaj bomo imeli drugačen pristop in tudi motiv bo zagotovo večji."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.