Šport
9319 ogledov

Nezaslišano, kaj so storili temnopolti deklici: "Zlomilo mi je srce"

Print Screen
Športna javnost je ogorčena nad posnetkom s podelitve nagrad na tekmovanju v Dublinu. Žalosten prizor se je dotaknil tudi večkratne olimpijske prvakinje Simone Biles: "Zlomilo mi je srce."

Svet gimnastike v teh dneh pretresa rasistični škandal z lanskega tekmovanja Gymstart v Dublinu, kjer naj bi ena izmed trenerk med podelitvijo namerno ignorirala temnopolto deklico. Medtem ko so vse tekmovalke prejele priznanje za svoj nastop, je deklica ostala praznih rok. 

Na posnetku se lepo vidi, kako nadobudna gimnastičarka nemočno pogleduje okoli sebe in se sprašuje, kje je njeno zasluženo priznanje. Ostala dekleta medtem pozirajo pred fotografskim objektivom, vse pa imajo okoli vratu medaljo. Razen ene.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Čeprav je posnetek star že več kot leto dni, se je šele zdaj znašel v javnosti in kmalu zatem tudi v središču medijske pozornosti. Nemudoma so se začele vrstiti obtožbe o rasizmu, ki se zgrinjajo tako nad trenerko kot na gimnastično zvezo Irske.

simone biles | Avtor: Epa Epa
V zvezi z incidentom je spregovorila tudi ena najboljišh gimnastičark vseh časov, štirikratna olimpijska in 19-kratna svetovna prvakinja Simone Biles. "Zlomilo mi je srce," je zapisala ameriška športna ikona in dodala "Za rasizem ni prostora v športu ali kjerkoli drugje." Razkrila je tudi, da je bila po travmatičnem dogodku v stikih z dekličino družino in da je deklici poslala tudi kratek posnetek. 

Dekličini starši so o incidentu prvič jasno spregovorili za irski Independent in izrazili globoko razočaranje nad odzivom krovne zveze, ki se je dolgo časa upirala njihovi zahtevi po javnem opravičilu.

Ob naraščajočem pritisku športne javnosti je zveza vendarle popustila in se naposled pokesala "za vso bolečino, ki je bila prizadejana" mladi športnici. Po njihovih zagotovilih so vedno ravnali v "dobri veri in z najboljšimi nameni", celoten incident pa naj bi bil zgolj posledica nesrečnega spleta okoliščin in nedolžne napake.

Tudi trenerka je izrazila "globoko obžalovanje" nad svojo vlogo v tem neljubem dogodku in zatrdila, da je bilo njeno dejanje povsem nenamerno. Na zvezi še pravijo, da je mlada gimnastičarka naknadno prejela svoje priznanje.

Toda razjarjenih staršev s tem (še) niso pomirili. Kot poroča Independent, namerava družina primer predati gimnastičnemu etičnemu odboru v Švici.

Gimnastična zveza Irske je v zadnjem odzivu na to temo obljubila, da bo v sodelovanju z družino in organizacijo Šport proti rasizmu Irska (SARI) prisluhnila vsem predlogom za izboljšanje tovrstnih procedur na športnih dogodkih pod njenim okriljem. "Za konec želimo zelo jasno povedati, da na zvezi ostro obsojamo vsakršno obliko rasizma," so še zapisali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Pepe007 06:01 28.september 2023.

    Nisi in, če takega kiksa ne opišeš kot rasizem.

  • blayo 18:42 27.september 2023.

    Po moje ni šlo za rasizem, ni mi pa jasno kako je uni sodnici ratalo, da jo je preskočila. Dobro bi bilo dobiti celoten video, ker je medaljo na koncu dejansko dobila. Pri najdaljšem videu ki mi ga je ratalo ...prikaži več videt se vidi, da sodnici na koncu zmanjka medalj tudi za zadnjih par gimnastičark, gre nekam prinese še medalj in tokrat najprej da medaljo predzadnji v vrsti, nato predpredzadnji in na koncu še zadnji. Tu se video potem kot nalašč konča.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:21 27.september 2023.

    Diskriminacija. Ko pa temnopolti zastopajo evropske države na velikih športnih tekmovanjih in osvajajo kajne ,so pa njihove države zelo rade kitijo s temi uspehi.