Šport
30 ogledov

Neznanec prižgal baklo in vdrl na igrišče

protest roland garros op francije
1/7
EPA
Finale OP Francije med Rafaelom Nadalom in Davidom Ferrerjem je za nekaj trenutkov prekinil protestnik, ki je s prižgano baklo vdrl na igrišče Philippe Chatrier. Varnostniki so hitro poskrbeli za varnost obeh tenisačev in protestnika odvlekli z igrišča.

V drugem nizu finalnega obračuna na Roland Garrosu med Rafaelom Nadalom in Davidom Ferrerjem je neznani moški prižgal raketo in skočil na igrišče. Nadal, ki bi moral ravno servirati za drugi niz, je najprej pobegnil vstran, nato pa so varnostniki prevzeli nadzor. Najboljši tenisač letošnje sezone je enemu izmed varnostnikov v zahvalo stisnil roko.

Incident se je zgodil pred VIP ložo na osrednjem igrišču Philippe Chatrier, kjer sta med drugimi sedela atlet Usain Bolt in hollywoodski igralec Leonardo DiCaprio. Protestnik je izražal nezadovoljstvo nad novim francoskim zakonom o istospolnih porokah, ki istospolnim partnerjem omogoča sklenitev zakonske zveze. Pred tem sta morala zaradi istega razloga igrišče zapustiti dva gledalca z zgornjega dela tribune. Skupno naj bi šlo za štiri mlade ljudi stare okrog 20 let, eden izmed njih pa je med zapuščanjem stadiona vpil: ''Protestiroma proti Taubirinem (Christiane Taubira, francoska pravosodna ministrica, op. a.) zakonu, ker nas skrbi za prihodnosti naših otrok.''

Napad na Monico Seles

Protestnik, ki je zamaskiran z belo masko vdrl na igrišče, je marsikateremu gledalcu oživil spomin na bizaren incident, ki se je zgodil 30. aprila 1993. Fanatičen oboževalec Steffi Graf je v četrtfinalu turnirja v Hamburgu na igrišču z nožem v hrbet zabodel 19-letno Moniko Seles, vzhajajočo zvezdo in potencialno najboljšo tenisačico vseh časov.

Američanka srbskih korenin je pred svojim dvajsetim letom osvojila osem turnirjev za grand slam in je predstavljala največjo grožnjo hegemoniji Steffi Graf. Čeprav poškodba ni bila smrtno nevarna, se je Seleseva na igrišče vrnila šele avgusta 1995 in v naslednjih letih štirikrat zaigrala v finalu grand slama ter osvojila eno lovoriko. Seleseva po mnenju teniških strokovnjakov nikoli več ni bila povsem ista.

Protestnik prekinil finale OP Francije:

Napad na Monico Seles (30. april 1993):

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.