Šport
32 ogledov

Ni bil ščurek, bila je obljubljena ZDA

Lani je na univerzi Michigan puntal žogo povprečno 44,5 metra daleč. To jesen je Žurnal24 main
Star je bil 10 let. V kuverti ni bil ščurek, ki jih v njihovi mali hišici v Romuniji ni manjkalo, temveč zelena karta za Ameriko. 14 let kasneje je dosanjal ameriške sanje - je punter v ligi NFL. Zoltan Mesko.

Evropejci v profesionalni ligi ameriškega nogometa NFL? Nikoli jih ni bilo veliko. Pa še tisti, ki so, so bili le rojeni na stari celini in so se že kot otroci z družino preselili v obljubljeno deželo – Ameriko. Konec 60. let je tako za San Francisco 49ers in Atlanto Falcons zaigral v Črnomlju rojeni Joe Cerne. Danes je ameriške sanje dosanjal Zoltan Mesko. Kot novinec na mestu punterja in kickerja to sezono zelo dobro igra za New England Patriots.

Na Ameriko smo gledali kot na deželo priložnosti in to res je.
Zoltan Mesko

Danes 24-letni Zoltan Mesko je rojen v romunski Timisoari v družini madžarske manjšine. Leta 1996 je bila družina Mesko ena od več kot šestih milijonov družin, ki so se prijavile za pridobitev zelene karte za ameriško državljanstvo. Verjetnost, da bi žreb zanjo določil prav Meskove, je bila 0,008 odstotka. A se je zgodilo. Postali so ena od 50 tisoč družin, ki je tistega leta lahko šla s trebuhom za kruhom v ZDA. "Mislim, da sem igral računalniške igrice, ko je v sobo z veliko kuverto prišel moj oče in mi rekel: 'Nekaj ti moram pokazati'.  Z mamo sva mislila, da je spet ujel kakšnega ščurka. A je povedal, da gremo lahko v Ameriko. Bil sem presrečen. Na Ameriko smo gledali kot na deželo priložnosti in to res je," se v pogovoru za Reuters spominja Zoltan.

Meskovi so sprva živeli v New Yorku, nato so se preselili v Ohio, kjer živi največja madžarska skupnost. A to je tudi zvezna država, ki je dala celo vrsto vrhunskih igralcev ameriškega nogometa, ki so imeli v sebi nekaj madžarske krvi: trener Don Shula, Larry Csonka, legendarni Joe Namath in nenazadnje kicker Pete Gogolak, ki je postal veliki Zoltanov vzornik. Fant, ki tekoče govori romunsko, madžarsko, nemško in angleško brez kakršnegakoli vzhodnoevropskega naglasa, je sprva igral nogomet, v srednji šoli pa se je preizkusil kot kicker v ameriškem nogometu. "Nato me je trener spodbudil, da bi še puntal. A tega nisem želel, saj ti ta vloga ne omogoči, da bi v zadnjih sekundah tekme streljal na gol in požel vso slavo. Na koncu sem le popustil, saj sem bil s svojimi velikimi stopali kot nalašč za punterja."

Na svojih prvih treh tekmah v ligi NFL je Zoltan Mesko brcnil (puntal) 10 žog povprečno 42,5 metra daleč.

Denarja za kolidž družina Mesko ni imela, a Zoltan se je v srednji šoli dokazal in dobil štipendijo. Na univerzi Michigan se je lahko izpopolnil za vrhunskega punterja. V petih letih je študij opravil z odliko. Letos spomladi je bil v petem krogu (kot 150.) izbran na naboru za ligo NFL. V vrstah New England Patriotsov je dosanjal, v kar še sam ni verjel. "Želel sem si imeti načrt B in zato se ne bojim, če mi v NFL ne bi uspelo. Igranje v tej ligi je zame le dodatna nagrada. Karkoli se bo že zgodilo, še vedno imam svojo izobrazbo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.