Šport
7 ogledov

Ni letel kot metuljček, a je vseeno prvi

Čeprav ni letel kot metuljček, je bil Mitja Petkovšek v kvalifikacijah prvi. (Fo Žurnal24 main
Mitja Petkovšek je kvalifikacijski nastop na EP na bradlji opravil rutinirano in se z oceno 15,600 točke gladko prebil v finale. Spodrsnilo pa je Sašu Bertonclju, ki je po napakah na konju ostal zunaj finala.

Poleg tega pa sem še doskočil kot zrela hruška, ki pade z drevesa.
Mitja Petkovšek
Mitja Petkovšek je prvenstvo stare celine v berlinski dvorani Max-Schmeling začel zelo zanesljivo. Čeprav tokrat med nastopom na bradlji ni "letel kot metuljček", kot je sam označil svoji kvalifikacijski predstavi na letošnjih svetovnih pokalih v Cottbusu in Parizu, ga je tokrat rešil doskok, saj ga je zalimal. Izvajal je lažjo različico sestave z izhodiščno oceno 16,200 točke in ima s 15,600 najboljšo oceno med kvalifikanti. "Vaja se mi je posrečila enkratno lepo in tokrat sem imel tudi malo športne sreče; pri prvini tippelt sem bil namreč že zelo, zelo blizu strašne napake, ko so mi rame močno pobegnile naprej, ampak mi je z malo sreče uspelo dokončati element. Poleg tega pa sem še doskočil kot zrela hruška, ki pade z drevesa," je po nastopu zadovoljno dejal 34-letni Ljubljančan in dodal: "Končna ocena je bila seveda pričakovana. Kot vedno, kadar tako lepo telovadim, sem prejel oceno, ki zanesljivo vodi v finale."

Petkovšek se je predstavil z lažjo vajo, saj je ta, če je le lepo izvedena, zadnja leta na evropskih prvenstvih dovolj za finale. "Tako je, že pred kvalifikacijami sem se odločil za osnovno vajo, saj ta ob dobri izvedbi v evropski konkurenci ne more biti preslaba za finale. No, razen če jo naredim zelo slabo, ampak potem si finala tako in tako ne zaslužim," je v smehu po dobro opravljenem nastopu še pojasnil Petkovšek, ki je nato ostal v dvorani in spremljal nastope možnih tekmecev v finalu. Izkazalo se je, da se je že danes znebil svojega največjega tekmeca v boju za evropsko krono, saj so bile kvalifikacije usodne za dvakratnega branilca naslova Francoza Yanna Cucherata.

Kvalifikacije so iz igre za kolajno izločile tudi to sezono izjemno zanesljivega Saša Bertonclja, ki je med sestavo na konju z ročaji naredil nekaj napak, a finalni nastop mu je odnesel povsem ponesrečen seskok. Sodniki za izvedbo so mu odbili kar debeli dve točki in z oceno 14,500 je pristal na 13. mestu. Sam je dejal, da je pri seskoku ostal povsem brez moči in meni, da sta poškodba zapestja in bolezen očitno terjali svoj davek ravno na evropskem prvenstvu. "Za težjo različico vaje sem se odločil tudi zato, ker lažje zaradi bolečin pri prvini sohn ne morem izvajati. Zaradi poškodovanega zapestja sem zadnje čase delal precej manj ponovitev vaj, pa še te so bile krajše in pošteno povedano – ob koncu vaje mi je zmanjkalo moči," je pojasnil 26-letni Škofjeločan.

Vaja je bila res zelo slaba in že sama ocena 14,5 pove vse. Veliko so mi sodniki vzeli tudi pri seskoku, a povsem upravičeno, saj sem se res zelo zvil.
Sašo Bertoncelj
"Vaja je bila res zelo slaba in že sama ocena 14,5 pove vse. Veliko so mi sodniki vzeli tudi pri seskoku, a povsem upravičeno, saj sem se res zelo zvil. Sam sem jim ponudil priložnost, da me tako kaznujejo. Nisem se slabo počutil, na orodje sem se podal povsem sproščen in tudi na začetku sem vse težke prvine naredil, ampak proti koncu vaje me je povsem zmanjkalo. Očitno je vse prišlo za menoj, poškodba, bolezen ... Vse se je nabralo," je še povedal Bertoncelj, ki je zadnje dni vadil s pomočjo protibolečinskih tablet, in dodal: "Res že zelo dolgo nisem naredil velike napake, a žal se mi je pripetila ravno na evropskem prvenstvu. Žal mi je priložnosti, a očitno se je res vse skupaj nalagalo in zdaj sodu izbilo dno."

V kvalifikacijah so od Slovencev nastopili še Rok Klavora, Alen Dimic in Žiga Šilc. Klavora, ki je ob idealnem razpletu na parterju meril na deseterico, svojega nastopa ni dobro opravil, pri zadnji diagonali pa je naredil tudi prestop. Ocena 13,325 (58. mesto) je bila daleč od njegovih pričakovanj in želja. Dimic je v mnogoboju naredil preveč velikih napak na nekaterih orodjih, da bi se uvrstil v finale te discipline; skupno je zbral 79 točk in zasedel 43. mesto. Že zjutraj je kvalifikacijska nastopa opravil Šilc; na konju je prejel oceno 12,350 (55. mesto), na parterju pa je zelo dobro opravil nastop in prejel oceno 14,175 (30. mesto).

V petek bodo na prvenstvu stare celine kronali kralja in kraljico prvenstva, saj bo ob 14. uri najprej finale mnogoboja telovadcev, pet ur pozneje pa se bodo v kraljevski disciplini pomerile še telovadke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.