Šport
8 ogledov

Ni prav, da nisem dobil povabila

Aljaž Pegan v Ostravi ni nastopil v skladu s pričakovanji. Žurnal24 main
"Ljudje mi pravijo, da ni prav, da nisem dobil povabila v Peking. Tudi sam tako mislim," pravi Aljaž Pegan, ki se zaradi "le" drugega mesta na SP leta 2007 ni uvrstil na OI.
 

Največji uspehi

Zlato:
SP 2005:
1. mesto v Melbournu
EP 2004: 1. mesto v Ljubljani
EP 1994: 1. mesto v Pragi

Srebro:
SP 2002:
2. mesto v Debrecenu
SP 2006: 2. mesto v Århusu
SP 2007: 2. mesto v Stuttgartu
EP 2007: 2. mesto v Amsterdamu

Bron:
EP 2000: 3. mesto v Bremnu

Svetovni pokal: 21 zmag

Pravila mednarodnega olimpijskega komiteja in politika mednarodne gimnastične zveze so tako okorni, da je gimnastika postala eden od redkih, če ne edini šport, ki vrhunskim atletom onemogoča nastop na olimpijskih igrah, ki so sanje in vrhunec kariere vsakega športnika in športnice. Na žalost je med njimi tudi slovenski telovadec na drogu Aljaž Pegan , nosilec zlate in treh srebrnih kolajn s svetovnih prvenstev, hkrati pa še dvakrat zlat ter po enkrat srebrn in bronast z EP. Pegan, razočaran nad tem, da ne bo mogel nastopiti na največjem športnem dogodku, je spregovoril za zurnal24.si.

Kako ste sprejeli odločitev komisije, da ne potujete na OI v Peking?
Ves čas sem se zavedal, da imam zelo malo možnosti, da bom dobil povabilo na OI v Pekingu. To pa predvsem zaradi pravil, ki velevajo, da imajo prednost športniki iz športno manj razvitih držav, ki imajo že tako manj udeležencev na olimpijskih igrah. Po vseh lobiranjih in veliki podpori ter dejstvu, da je na zadnjih OI v Atenah povabilo dobil grški atlet, sem tudi sam začel verjeti, da me morda le povabijo v Peking. Ko sem izvedel, da ne potujem, mi je bilo v prvem trenutku čisto vseeno. Pozneje pa človek začne razmišljati, kaj je s tem izgubil. Uspešno kariero bom končal brez glavnega tekmovanja, olimpijskih iger, ki so sanje in vrhunec vsakega tekmovalca.

Se vam zdi pošteno, da je povabilo namesto vas dobil Nashwan Al Hazari iz Jemna, ki v svetovnem merilu ne pomeni nič?
Težko je reči, kaj je pošteno. V pravilih piše, da je posebno povabilo rezervirano za tekmovalca iz države, ki ima manj kot šest udeležencev na olimpijskih igrah. Glede na to, da je na prejšnjih OI povabilo dobil Grk in da so pravila zelo vprašljiva, bi si ga zaslužil tudi jaz.


Pegan je trn v peti mnogih tekmovalcev, ki bi zaradi morebitnega povabila Slovenca v Peking lahko ostali brez kolajne okoli vratu. © Jure Tomc

 

Je bilo pri odločitvi o "wild cardu" kaj politike? Kitajcem, ki gostijo OI, bi utegnili prekrižati načrte?
Ne vem, ali so ravno Kitajci tisti, ki bi me pri tem ovirali. Večja ovira so tisti, ki sedijo na čelu mednarodne gimnastične zveze. Predsednik je Grk, tu so še Romuni in drugi vzhodnjaki, ki bodo imeli na OI v svojih vrstah kandidate za kolajne. Nikoli se ne ve in se ne bo, kako so ti gospodje glasovali o povabilih.

 
 

Ne vem, ali so ravno Kitajci tisti, ki bi me pri tem ovirali. Večja ovira so tisti, ki sedijo na čelu mednarodne gimnastične zveze.

Aljaž Pegan

 
Kdo je bil še v igri za povabilo?
Tudi tega ne vemo zagotovo. V igri naj bi bili Nizozemec Yurij van Gelder, Madžar Krisztian Berki in jaz. Pozneje se je pojavila še informacija, da naj bi kandidiral še neki Albanec. Čeprav je bil rok za prijave 15. november 2007, pa nihče ni povedal, kdo se je prijavil. Že to da vedeti, da ni bilo vse tako, kot mora biti. To tudi pomeni, da se na svetovni gimnastični zvezi oziroma olimpijskem komiteju zmenijo zelo po domače.

V Sloveniji je vladalo veliko ogorčenje, ko se je izvedelo za odločitev komisije. Si že dobil kakšno pojasnilo, zakaj nisi bil povabljen, in kakšen je bil odziv sotekmovalcev?
Naša gimnastična zveza ne želi komentirati izbire, dokler ne dobi uradnega dokumenta. Verjetno na to še čakajo, po tem bodo tudi izrazili svoje mnenje. Informacija je prišla do novinarjev, jaz sem videl elektronsko sporočilo, ki so ga dobili in ki ni bilo uradno, vendar pa je prišlo iz kroga mednarodne gimnastične zveze, zato mislim, da tudi drži. Ljudje rečejo, da to ni prav, tudi jaz mislim tako. Pravila so taka, kot so. Sam sem svojo priložnost zamudil na svetovnem prvenstvu. Upanja je bilo nekaj, vendar zelo malo. Mogoče sem bil jaz na to bolj pripravljen kot drugi. S sotekmovalci bom o tem spregovoril na prvi tekmi, ki bo že kmalu v Cottbusu v Nemčiji.


Glavni cilj Aljaža Pegana bo finale svetovnega pokala decembra v Madridu. © Saša Despot

 

Kako bo to vplivalo na nadaljevanje vaše kariere?
Letos sem imel v načrtu oddelati sezono in se ne glede na situacijo okoli olimpijskih iger po koncu sezone odločiti, ali bom kariero še nadaljeval. Če bi nastopil na OI, bi maja spremenil sistem treningov. Poleti bom tako malo več prost, imel bom daljše počitnice, potem pa se nameravam dobro pripraviti na finale svetovnega pokala, ki bo decembra v Madridu. Sem med starejšimi, težko dohajam mlade fante, ki se hitreje učijo nove elemente in vaje, ki se tudi po zaslugi pravilnika v zadnjih letih precej spreminjajo.

 
 

Pravila se bodo morala spremeniti, vsaj malo. Tudi to, da so lani dopustili možnost, da se na OI uvrstijo tudi svetovni prvaki po posameznih orodjih, je majhen korak naprej.

Aljaž Pegan

 
Je motivacija padla?
Malo zagotovo je, zadnjih štirinajst dni nimam veliko volje. Sam pri sebi si govorim, da bom izpustil kakšno tekmo, če mi ne bo šlo. Trener ni ravno navdušen. Rok vseeno ne bom dvignil. Imam določene načrte, ki bi jih rad izpeljal že spomladi. Rad bi otežil vajo in če mi bo to uspelo, bom zelo vesel. Za zadnje tekmovanje se bom zagotovo zelo dobro pripravil in bom konkurenčen najboljšim.

Pravila, ki velevajo, kdo se uvrsti na OI, se mnogim ne zdijo pravična. Je sploh mogoče MOK ali mednarodno gimnastično zvezo prepričati, da bi jih spremenili? Bi v tem primeru to kaj vplivalo na nadaljevanje vaše kariere in morebitno udeležbo na OI leta 2012 v Londonu?
Pravila se bodo morala spremeniti, vsaj malo. Že to, da so lani dopustili možnost, da se na OI uvrstijo tudi svetovni prvaki po posameznih orodjih, je majhen korak naprej. Zadnja dva olimpijska ciklusa se naša gimnastična zveza trudi, da bi se na mednarodni gimnastični zvezi kaj premaknilo v tej smeri. Kot kaže, smo premajhni, zato se kaj veliko ni dalo storiti. Vendar se je zdaj poleg mene nabralo še kar nekaj tekmovalcev iz drugih držav, ki se soočajo z enako težavo, tako da menim, da se bo v prihodnje moralo nekaj spremeniti. Bomo videli. To pa ne bo vplivalo na mojo odločitev, da bi vztrajal do OI leta 2012. London je zame preveč oddaljen cilj, saj bi le težko sledil novim trendom v gimnastiki, ki zelo hitro napreduje, trendi pa se spreminjajo.


Aljaž Pegan je bil na svetovnem prvenstvu v Stuttgartu drugi, kar pa po oceni mednarodne gimnastične zveze in MOK ni dovolj za vstopnico za OI. Mitja Petkovšek si jo je z naslovom svetovnega prvaka na bradlji le prislužil. © Saša Despot

 

 
 

Gimnastika je star šport, tako da je težko izumiti kaj novega.

Aljaž Pegan

 
Bi imeli v Pekingu enako vajo kot do zdaj ali ste se že pripravljali za kaj novega?
Že lani na SP sem se trudil, da bi izvedel težjo vajo, kot sem jo delal do zdaj, vendar mi to ni uspelo. To mi ni uspelo niti letos. Zdaj sem zelo blizu temu, da mi uspe, vendar imam še težave s kondicijo. Upam, da bom že na EP lahko sestavil novo vajo, z izhodiščno oceno 17,0, ki bi bila zelo konkurenčna najboljšim. Če bi nastopil na OI, bi jo še malo otežil, do izhodiščne ocene 17,2, kar pa je največ, kar lahko naredim, ne da bi se učil izvedbe novega elementa. To pa zahteva najmanj eno leto trdega dela.

Vaše ime nosita kar dva gimnastična elementa. Je čas še za tretjega?
Ne. Ne gre toliko za čas. Ko se učiš nove elemente, jih nadgradiš in tako nastane nov element. Ni tako, da študiraš dva meseca in potem nekaj na novo odkriješ. Gimnastika je star šport, tako da je težko izumiti kaj novega.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.