Šport
48 ogledov

"Ni vredno tvegati življenja"

dirkališče formula 1 šanghaj Profimedias
Šef McLarna Zak Brown obžaluje odpoved drugega prostega treninga na Kitajskem in vodstvo tekmovanja poziva k rezervnemu načrtu v primeru nepredvidljivih razmer.

Dirkači formule 1 so se zbrali na Daljnem vzhodu, kjer bo v nedeljo na sporedu druga dirka letošnje sezone. Prirediteljem največ težav povzroča vreme, saj se je prvi trening za nekatere končal po nekaj krogih, drugega pa so bili prisiljeni odpovedati zaradi preslabe vidljivosti in neustreznih varnostnih pogojev.

Največji poraženci dneva so bili navijači, ki so si prišli ogledat hrumenje dirkalnikov F1. Po mnenju šefa McLarna Zaka Browna bi morali odgovorni ne glede na vreme poskrbeti za obiskovalce in poiskati način, kako dirkalnike tudi v takšnih primerih spustiti na stezo.

zak brown erik boullier | Avtor: Profimedias Profimedias
''Ne dobro. Grozno,'' je na vprašanje, kako se počuti ob pomanjkanju kilometrine na dirkališču v Šaghaju, odvrnil prvi mož McLarna. ''V takšnih primerih potrebujemo načrt, če pride do nepričakovanih zapletov. Ali odpremo paddock in navijače spustimo v garaže? Vsi pričakujejo šov. Ali obstaja drugačen način za reševanje situacije s helikopterjem? Poskrbeti za navijače je naša kolektivna odgovornost. Če se bo to ponovilo, kar se bo, kaj lahko naredimo za navijače? To je največ, kar lahko storimo. Vremena ne moremo spremeniti,'' je dodal Brown.

Trikratni svetovni prvak Lewis Hamilton se je v času, ko bi moral dirkati na drugem trenignu, sprehodil do tribune, pozdravil navijače in razdelil nekaj podpisanih kap. ''Novi šefi imajo priložnost, da so kreativni. Lahko bi začinili dirkaški konec tedna. Potrebujemo rešitev, da ne bomo obtičali v takšnih situacijah,'' je povedal dirkač Mercedesa.

lewis hamilton | Avtor: EPA EPA


Daniel Ricciardo je upal, da bo lahko odpeljal več krogov, a spoštuje odločitev Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA). ''Razočarani smo, saj smo prišli dirkat. Po drugi strani pa morajo ljudje razumeti, da se lahko nekomu kaj zgodi. Ne bi si želeli takšnega razpleta. Pogoji na stezi so v redu, a zaradi treninga ni vredno tvegati človeškega življenja,'' je povedal Avstralec.

Uradni razlog za odpoved drugega treninga je bila preslaba vidljivost za pristanek varnostnega helikopterja, ki v primeru nesreče dirkačev ne bi mogel prepeljati v bolnišnico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.