Šport
23 ogledov

Nibali pred skupno zmago

Nibali je prikolesaril na drugo mesto in zadržal skupno vodstvo. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Španski kolesar Ezequiel Mosquera (Xacobeo Galicia) je zmagovalec predzadnje, 20. etape dirke po Španiji od San Martina de Valdeiglesiasa do Bola del Munda v skupni dolžini 172,1 kilometra.

Skupno vodstvo je z drugim mestom in sekundo zaostanka za današnjim zmagovalcem zadržal Italijan Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo). Nibali ima pred nedeljskim sklepnim dejanjem španske pentlje pred prvim zasledovalcem Ezequielom Mosquero 41 sekund naskoka in je tako bržkone že zmagovalec dirke. Tudi danes se je izkazal, potem ko je pred zadnjim vzponom že zaostal, je nato razliko do izzivalca nadoknadil in na odločilni gorski etapi pokazal, da mu zmage ne bo moč vzeti.

Švicarski kolesar Michael Albasini (HTC-Columbia) je zmagovalec dirke po Veliki Britaniji, ki se je z osmo etapo v Londonu končala danes. Dobro je na dirki nastopal tudi slovenski kolesar Borut Božič (Vacansoleil), ki je bil v igri za skupno zmago vse do zadnjega. Tokrat je bil Božič peti, kar pa ni bilo dovolj za skupno zmago.
Mosquera je pred tokratno etapo zaostajal skoraj 50 sekund in tri kilometre pred koncem gorske etape se je odločil za pobeg. Nibali pa tudi na zadnjem 20-kilometrskem vzponu na 2247 metrov visoki prelaz Bola del Mundoni ni počival. Kljub dvajsetsekundnemu zaostanku se ni predal in je v ključnih trenutkih stisnil zobe ter se Špancu v zadnjem kilometru priplazil za hrbet in mu nato na koncu prepustil le sekundo prednosti. Kolesarji so sicer pred tem opravili že dva vzpona prve kategorije.

V cilju je Italijan planil v solze, saj bo tako po nedeljski zadnji, ravninski etapi v dolžini 80 kilometrov s ciljem v Madridu, bržkone prvi italijanski zmagovalec španske pentlje v zadnjih 20 letih.

Slovenski kolesar Grega Bole je bil tokrat 114., za zmagovalcem pa je zaostal nekaj več kot 26 minut. V skupnem seštevku je uvrstitev poslabšal za dve mesti in je zdaj 98. Za Nibalijem ima skoraj tri ure zaostanka (+2:44:34). Nedeljska zadnja etapa španske dirke bo kolesarje po ravnini vodila od San Sebastiana de los Reyesa do Madrida.


Dirka po Španiji, 20. etapa:

1. Ezequiel Mosquera (Špa/Xacobeo Galicia)  4:45:28

2. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas-Doimo)     +  0:01
3. Joaquin Rodriguez (Špa/Katjuša)             0:23
4. Frank Schleck (Luk/Saxo Bank)               0:35
5. Xavier Tondo (Špa/Cervelo)                  0:39
 ...
114. Grega Bole (Slo/Lampre-Farnese Vini)       26:04

Skupni vrstni red:
1. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas-Doimo)     85:16:05
2. Ezequiel Mosquera (Špa/Xacobeo Galicia)  +   0:41
3. Peter Velits (Slk/HTC-Columbia)              3:02
4. Joaquin Rodriguez (Špa/Katjuša)              4:20
5. Frank Schleck (Luk/Saxo Bank)                4:43
...
98. Grega Bole (Slo/Lampre-Farnese Vini)      2:44:34

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.