Šport
21 ogledov

Nič ne bo od svetovne skupine

Blaž Kavčič Reuters
Slovenska moška teniška reprezentanca je zapravila izjemno priložnost za uvrstitev v kvalifikacije za svetovno skupino Davisovega pokala. Na gostovanju v Johannesburgu ni bila kos močno oslabljeni domači vrsti, ki je slavila s skupnim rezultatom v zmagah 4:1.

Slovenija bo še dolgo objokovala zapravljeno priložnost za zgodovinski dosežek. Na svoji strani je imela praktično vse: najboljša posameznika JAR sta odpovedala sodelovanje v izbrani vrsti, zaradi toliko opevanih specifičnih razmer na nadmorski višini je v Johannesburg odpotovala en teden pred dvobojem, da sta se lahko najboljša slovenska posameznika v miru in daleč od domačinov ter gledalcev pripravljala na dvoboj, hkrati pa je prvič v zgodovini in navkljub težkim finančnim razmeram na Teniški zvezi Slovenije s seboj odpeljala tudi športnega psihologa Mateja Tuška.

Njegova glavna naloga je bila pripraviti Blaža Kavčiča in Grego Žemljo na dvoboje, ki bi jih morala glede na uvrstitve igralcev na lestvici ATP zanesljivo dobiti. Blažu Kavčiču je v petek to uspelo, ne tudi v nedeljo, rekorder po nastopih in zmagah za Slovenijo v Davisovem pokalu Grega Žemlja pa se ni izkazal. Žemlja je igrišče zapustil poražen tako v petek kot soboto med dvojicami, v nedeljo, ko bi moral nastopiti v nepomembnem zadnjem dvoboju, pa je Blaž Trupej priložnost ponudil debitantu Niku Razboršku.

"Nimamo dovolj kakovosti"

Kapetan Slovenije je po hudem porazu povedal: "Dejstvo je, da nimamo dovolj kakovosti, da bi se v teh pogojih v Johannesburgu enakovredno kosali z domačini. Čeprav se je v Sloveniji ustvarilo vzdušje, da smo po odpovedih favoriti za zmago, pa smo mi vedeli, da bo v teh pogojih zelo težko premagati Izaka van der Merweja. Slednji je v zadnjih dveh letih v Johannesburgu izgubil vsega dva dvoboja, in še to v polfinalu ATP toura ter v finalu challengerja prav proti rojaku Andersonu. Blaž Kavčič je zadnji dan igral bolje od pričakovanj, vendar pa ni bil niti blizu zmage."

Slovenija je izpolnila cilj v sezoni in si zagotovila obstanek v prvi evroafriški skupini, želja Blaža Trupeja za prihodnjo sezono pa je, da bi bile kroglice na žrebu kdaj naklonjeni tudi njegovim varovancem. "V Davisovem pokalu me moti prav to, da nam žreb ni nikoli naklonjen. Vedno, ko žreb odloča o prizorišču, potegnemo krajšo. Tako je bilo lani proti Italiji, pa letos z JAR ali pred tremi leti, ko smo morali na odločilno tekmo v Latvijo. Prepričan sem, da če bi ta dvoboj z JAR igrali v Sloveniji in na pesku, bi bil rezultat 4:1 za nas," je zaključil Trupej.

Kavčič upravičil vlogo favorita za 1:0

Blaž Kavčič je v prvi partiji stopil na igrišče kot nesporni favorit, saj je na lestvici ATP uvrščen več kot 250 mest pred svojim tekmecem. "Malce sem bil pod pritiskom, saj sem vedel, da ta dvoboj enostavno moram dobiti," je po zmagi priznal Kavčič. "Nasprotnik je prvi niz odigral fenomenalno, zadeval je nemogoče udarce in zasluženo povedel. A nato sem jaz dvignil raven svoje igre, pričel servirati zelo dobro, s tem se mi je odprl tudi 'return' in zadeva se je popolnoma obrnila. Zelo sem zadovoljen s svojo predstavo in zmago, še posebej, ker se še zdaleč nisem privadil na specifične razmere na visoki nadmorski višini v Johannesburgu," je dodal Kavčič.

Nato je na veliko sceno stopil Žemlja, na nasprotni strani mreže pa mu je - v odsotnosti Kevina Andersona in Rika De Voesta - stal v tem trenutku najboljši domači teniški igralec Van der Merwe, sicer 126. igralec na lestvici ATP. Dvoboj se ni razpletel po slovenskih željah, po njem pa je Žemlja dejal: "Izak van der Merwe je dobro začel obračun. Nisem naredil veliko napak, res pa je, da sem nekoliko slabše serviral. V nadaljevanju je bila tekma odprta, a sem zapravil ogromno priložnosti za 'break', medtem ko jih Južnoafričan ni, kar je na koncu odločilo najin dvoboj."

Kapetan slovenske reprezentance Trupej je sobotni razplet v Johannesburgu označil za realnega, nastopa Kavčiča in Žemlje pa je ocenil z naslednjimi besedami: "Kavčič je začel dokaj nervozno, po izgubljenem prvem nizu pa je v nadaljevanju vzpostavil ravnovesje in v dokaj zahtevnih in nenavadnih razmerah upravičil vlogo favorita. Žemlja je imel v drugem posamičnem obračunu ogromno priložnosti za 'break', od petnajstih pa je izkoristil zgolj eno. Prav to je na koncu naredilo razliko med njim in van der Merwejem."

Slavje Španije prestavljeno

Španska moška teniška reprezentanca si je po prvem dnevu četrtfinalnega dvoboja v svetovni skupini Davisovega pokala priigrala vodstvo z 2:0, na sobotnem obračunu dvojic pa je avstrijska teniška naveza Oliver Marach/Alexander Peya presenetila domačo kombinacijo Marcel Granollers/Miguel Lopez in izid v zmagah znižala na 1:2. Naša severna soseda sta slavila s 3:6, 6:4, 6:4 in 7:6 (12).

V nedeljo bodo padle odločitve o vseh štirih polfinalistih. Češka ima v obračunu s Srbijo, ki je v Prago prispela brez prvega moža Novaka Đokovića, rahlo prednost, v današnjem edinem obračunu pa sta Tomaš Berdych in Radek Štepanek ugnala Ilijo Bozoljca in Nenada Zimonjića s 6:4, 6:2, 7:6 (4) in Češko povedla v vodstvo z 2:1.

To izhodišče so si priigrale tudi ZDA. Za drugo ameriško točko v obračunu s Francijo v Monte Carlu sta poskrbela brata Bob in Mike Bryan, ki sta s 6:4, 6:4 in 7:6 (4) ugnala domačo navezo Julien Benneteau/Michael Llodra. Obračun dvojic v Buenos Airesu med Argentino in Hrvaško se še ni končal, po prvem dnevu pa je izid v zmagah poravnan (1:1).

Prva evroafriška skupina Davisovega pokala, drugo kolo:

Petek:
Ruan Roelofse : Blaž Kavčič 7:6 (4), 1:6, 1:6, 3:6;
Izak van der Merwe : Grega Žemlja 6:1, 3:6, 6:3, 6:4.

Sobota:
Izak van der Merwe/Raven Klaasen : Blaž Kavčič/Grega Žemlja 6:7 (5), 7:6 (4), 6:1, 6:4;

Nedelja:
Izak van der Merwe : Blaž Kavčič 7:6 (3), 6:4, 6:4
Ruan Roelofse : Nik Razboršek 4:6, 6:4, 7:6 (2)

 

Komentarjev 1
  • zoran 22:18 08.april 2012.

    http://www.tekmovalen.si