Šport
6 ogledov

Ničesar ne obžaluje

Tina Maze še nabira denar, ki ga bo potrebovala v novi sezoni. Žurnal24 main
Tina Maze mesec dni pred začetkom sezone ne ve, kako dobro je pripravljena, zato ne želi nič napovedovati. Trenira s svojo ekipo, ki pa jo veliko stane.

Če bo želela Tina Maze pokriti stroške cele sezone, bo morala prepričati pokrovitelje, da ji nakažejo še okoli 40 tisoč evrov. Če bodo rezultati dobri, to ne bo težko, je prepričana najboljša slovenska smučarka zadnjih let. Mazejeva se je pred sezono odločila za velike spremembe – postala je sama svoj šef in zamenjala opremljevalca smuči. Prav spoznavanje Stöcklijevih smuči je rdeča nit njenih priprav, ki naj bi ji zagotovila povratek na pota stare slave. "Zelo veliko testiram, veliko več kot v prejšnjih sezonah. Na nekatere modele smuči sem se že navadila, ne pa na vse. Še kar nekaj časa bo trajalo, da bom popolnoma zaupala v opremo," je pojasnila Črnjanka

 
 

Težko je za nas. Oba trenerja morata ogromno delati. Upam, da jima bom z dobrimi rezultati dokazala, da je bilo vredno truda.

Tina Maze

 
Poleg testiranja novih smučk pa se prvič pripravlja tudi s tako majhno ekipo, v kateri sta le serviser Andrej Perovšek in kondicijski trener Andrea Massi . "Težko je za nas. Oba trenerja morata ogromno delati. Upam, da jima bom z dobrimi rezultati dokazala, da je bilo vredno truda," je povedala Mazejeva. In kaj so za nekdanjo veleslalomsko šampionko vrhunski rezultati? "Uvrstitev med najboljših pet, deset."   Več o konkretih rezultatskih ciljih ni želela govoriti, saj ne ve, kako dobro je pripravljena. Pred prvo tekmo sezone v Söldnu – o tej sicer še ne razmišlja – si želi le to, da se bo dobro pripravila in dala svoj maksimum.

Tina Maze v nizkem startu čaka na začetek nove sezone. © Action Images

 
Prav veleslalom je na pripravah s švicarsko ekipo v Novi Zelandiji največ trenirala. "Na trenutke mi je šlo že zelo dobro. Primerjave s Švicarkami so pokazale, da mi manjka še nekaj zaupanja v smuči, pa tudi po tehnični plati bo treba še kaj popraviti. Vesela sem tudi, da so bili treningi dobro organizirani, poleg tega smo imele vedno na razpolago zdravnika in fizioterapevta, kar je zame novost." Prav zaradi številnih fizioterapij ima letos manj težav s hrbtom, pravi. Zmagovalka šestih tekem svetovnega pokala pred sezono ne želi vse staviti le na eno disciplino, bo pa tudi zanjo vrhunec sezone svetovno prvenstvo v Val d'Iseru : "To bo najpomembnejša tekma sezone, zato bom poskušala tempirati formo."

 
 

Preveč slabih stvari se je v zadnjih letih ponavljalo, saj smo imele vsako leto novo trenersko ekipo, bile smo brez fizioterapevtov in podobno.

Tina Maze

 
Odločitve, da gre na svoje, kljub temu da je do zdaj zbrala le polovico sredstev, kolikor jih potrebuje, da bi pokrila sezono, in da je morala seči tudi v svoje žep, ne obžaluje. "Seči v svoj žep sem morala, če sem želela delati po takem programu, ki mi ustreza. Preveč slabih stvari se je v zadnjih letih ponavljalo, saj smo imele vsako leto novo trenersko ekipo, bile smo brez fizioterapevtov in podobno. Ko so mi predstavili trenersko ekipo in načrt za letošnjo sezono, sem se odločila, da moram iti na svoje. Seveda ta odločitev ni bila lahka. Najprej sem celo razmišljala, da bi zaključila kariero, ker ekipo novih trenerjev nisem poznala in ji nisem zaupala. Ampak mislim, da sem na koncu sprejela pravo odločitev.“

Ali ji odlični rezultati v preteklosti dajejo upanje, da se lahko vrne med najboljše? "Joj, od takrat je minilo že toliko časa. Medtem sem se zelo spremenila, tudi moj pristop je drugačen. Takrat sem zaupala trenerjem, zdaj pa veliko več sama razmišljam o treningih, tekmah. Mislim, da bom začela brezskrbno smučati, ko bodo smučke letele po snegu, ko bom začela uživati v tekmovanjih in ko bom prepričana vase. Pot do tja je še dolga, še veliko moram trenirati in bolje spoznati nove smuči. Sem pa na dobri poti in precej zaupam v to, da bom tudi s temi smučmi bolj hitra."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.