Šport
16 ogledov

Nieve zmagovalec 15. etape

Nieve se je takole razveselil zmage na 15. etapi Gira. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Španec Mikel Nieve (Euskaltel) je zmagovalec zahtevne 15. etape kolesarske dirke po Italiji.

Na cilj 229 km dolge gorske preizkušnje od Conegliana do Val di Fasse je prišel minuto in 41 sekund pred domačinom Stefanom Garzellijem, še deset sekund več pa je zaostal nosilec rožnate majice Španec Alberto Contador (Saxo Bank).

Contador je pred ponedeljkovim prostim dnevom na Giru tako ne le ubranil prednost v skupnem seštevku, ampak jo še povečal; zdaj ima pred najbližjim tekmecem Michelejem Scarponijem že štiri minute in 20 sekund naskoka. Zadnji teden Gira bo, kot kaže, minil v znamenju čakanja na zmago Contadorja. Španec je danes naredil velik korak h končnemu uspehu ter tekmecem po treh dneh napornih gorskih etap pokazal, da misli zelo resno.

Dnevno slavo je danes sicer pobral Nieve. Na zelo težki etapi s petimi gorskimi cilji in zaključnim vzponom na Val di Fasso je po pobegu ostal sam v ospredju, a zdržal do konca. Ne le to, v velikem slogu si je privozil več kot poldrugo minuto naskoka. Etapo so zaznamovale tudi težke vremenske razmere, saj je bilo v dolini soparno in vroče, v gorah pa mrzlo in deževno. Za nameček pa so kolesarji prečkali še prelaz Giau, z 2236 metri najvišjo točko letošnjega Gira.

"Za mano je izredno naporen dan. Kakšen trenutek sem že pomislil, da ne bom mogel nadzorovati tekmecev. A izšlo se je po mojih načrtih in sem zelo zadovoljen. Ne smem pa pozabiti, da je za mano ena najtežjih etap v življenju," je dejal Contador. Njegova tekmeca v skupnem seštevku Scarponi in Vincenzo Nibali sta na četrtem in sedmem mestu zaostala 1:57 in 3:34 za etapnim zmagovalcem. Nibali je zdaj skupno tretji, a ima za Contadorjem že 5:11 minute zaostanka.

Gorazd Štangelj (Astana) je današnjo etapo končal na 75. mestu (+ 27:44), drugi slovenski kolesar Simon Špilak (Lampre) je bil 160. (+ 42:40). Skupno pa je Štangelj na stotem mestu (+ 2:00:50), medtem ko je Špilak 129. (+ 2:23:46.

Po prostem ponedeljku bodo kolesarji v torek nadaljevali dirko s 16. etapo, 12,7 kilometra dolgim gorskim kronometrom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.