Šport
26 ogledov

Nigerijski predsednik "odrešil" orle

Nigerijci so se od Južnoafriške republike poslovili že po predtekmovanju, kjer s Žurnal24 main
Z eno najbolj tiranskih potez zadnjih let je pred dnevi šokiral nigerijski predsednik Goodluck Jonathan, ko je za dve leti "suspendiral" državno reprezentanco. V ponedeljek je pod pritiski Fife suspenz preklical.

Po zgodnjem zaključku svetovnega prvenstva za Nigerijce je njihov predsednik v slogu "revolverašev" na divjem zahodu odločil, da bo igralce za dve leti suspendiral iz mednarodnih tekmovanj. Gospod s pomenljivim imenom Goodluck Jonathan je s tem tvegal resne sankcije s strani Mednarodne nogometne zveze (Fifa).

Po pravilih krovne organizacije s sedežem v Švici se vlade ne smejo vmešavati v delo nogometnih ekip, Nigerijci pa so imeli čas do 18. ure današnjega ponedeljka, da odločitev prekličejo, sicer bi jim prepovedali sodelovati na vseh mednarodnih tekmovanjih.

Nigerijski predsednik je tako umaknil suspenz reprezentance, toda na nigerijski nogometni zvezi (NFF) so dejali, da bodo razpustili reprezentanco in začeli popolno prenovo: "(NFF) je predsedniku zagotovila, da so zavezani k trajnemu nogometnemu razvojnemu programu, v katerem bi zrasla nova državna reprezentanca, ki bi Nigeriji prinesla slavo, ne pa konstantna razočaranja za Nigerijo pred očmi svetovne javnosti," so povedali iz predsedniškega kabineta.

Weah: afriški nogomet potreben reorganizacije, prvaki pa bodo Nemci
Nekdanji nogometaš AC Milana in eden prvih afriških nogometnih zvezdnikov George Weah je isti dan močno spljuval državne avtoritete na črni celini, ki naj bi bile "ignorantske in sebične" v vodenju nogometa. Kot je že znano, se je od šestih afriških ekip v nadaljnje tekmovanje uvrstila le Gana, kar je daleč od napovedi o afriških pravljicah na prvem afriškem prvenstvu v zgodovini.

"Veliko jih nima znanja o igri, nimajo strasti po nogometu," je Weah dejal novinarjem v Johannesburgu, kjer je bil gost na Fifini prireditvi ob združitvi nagrad zlata žoga in Fifin igralec leta. "Afriške avtoritete ne verjamejo v tiste ljudi, ki delajo zanje."

Čas je že, da bi začeli investirati v naše lastne trenerje, ki bi živeli z igralci ... Ne le plačevati trenerjev, da prihajajo in zaslužijo ter se po dveh ali treh tednih po prvenstvu vrnejo nazaj.
George Weah

Nekdanji liberijski reprezentant je izpostavil še stare rane afriškega nogometa, kot je menjavanje selektorjev tik pred prvenstvi, favoriziranje tujih pred domačimi trenerji, prevelika odvisnost od igralcev, ki igrajo v Evropi, in nepoštene plačne strukture, ki favorizirajo funkcionarje bolj kot same igralce.

"Večina selektorjev, ki je pripeljala reprezentanco, je nogometaše spoznala tri tedne ali dva meseca prej. To ni dovolj časa, da spoznaš igralce," je dejal. "Čas je že, da bi začeli investirati v naše lastne trenerje, ki bi živeli z igralci ... Ne le plačevati trenerjev, da prihajajo in zaslužijo ter se po dveh ali treh tednih po prvenstvu vrnejo nazaj."

Weaha je sicer na letošnjem SP najbolj navdušil španski napadalec David Villa in Nizozemec Arjen Robben. Leta 1995 najboljši nogometaš na svetu je še napovedal, da bo Nemčija v nedeljo postala svetovni prvak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.